Copy
Nieuwsbrief voor wie werkt aan gelijke kansen in onderwijs

Kunnen zijn wie je bent: het is een thema dat leeft. Je klas is de uitgelezen ruimte om je leerlingen een positieve identiteit te helpen ontwikkelen. Bovendien zorgt de optelsom van al hun persoonlijkheden voor diversiteit in de groep. Hoe verzoen je die? Hoe erken je alle leerlingen? En wat zijn valkuilen? Met deze nieuwsbrief ga jij rond identiteit en diversiteit aan de slag.

"Identiteit is als een lasagne"

De identiteit van je leerlingen is meervoudig: ze zijn sporter, lid van de scouts, religieus of niet ... Al die laagjes vormen samen hun persoonlijkheid. "Soms komen die deelidentiteiten met elkaar in conflict, legt diversiteitsexpert Emilie Le Roi uit in deze animatievideo. "Het risico bestaat dat jij foute conclusies trekt."

Illustratie van leerlingen die door een deur gaan en allemaal hetzelfde worden

Je leerlingen moeten het zelf doen. Maar jij kan helpen.

De identiteit van tieners is volop in ontwikkeling. In een superdiverse maatschappij moeten ze op zoek naar hun eigen plek. Omdat er zo veel op hen afkomt, loopt dat soms fout. Jij kan ze veilig op weg helpen. Toon dat van mening verschillen oké is, pin ze niet vast op één aspect en breng rolmodellen binnen. Lees alle tips.

"Diversiteit gaat niet over de ‘speciallekes’"

Aan wie denk jij bij diversiteit in je klas? De leerling met een migratieachtergrond? Die met een beperking? "Zo leg je onbedoeld de nadruk op hun anders zijn", zegt onderwijsinspirator Steffie De Baerdemaeker in deze video. Durf jij uit je eigen referentiekader te breken?

Zo praat je over moeilijke onderwerpen in een diverse klas

"Hoe divers je leerlingen ook zijn, ze hebben altijd dingen gemeen. Als ze dat beseffen, denken ze minder snel zwart-wit.” Leraren Angelique en Sara van het Brusselse Imelda-instituut versterken via lessen en projecten de meervoudige identiteit van hun leerlingen. Lees hoe dat voor verbinding zorgt.

Nieuws in de klasr

Nieuws in de klas

Een week lang een gratis nieuwspakket in de klas. 21 kranten per dag + 2 magazines op woensdag + login digitale kranten/magazines. Bestel nu.

Nog meer werken rond meervoudige identiteit?

Jezelf zijn (en worden) is niet altijd makkelijk voor je leerlingen. Erover praten in de klas helpt. Met dit inspiratiemateriaal ben jij klaar om je leerlingen te ondersteunen. 

voor jou als leraar:

voor je leerlingen:
  • Met Pitstop magazine (14+) ontdekken jongeren wat ze écht belangrijk vinden.
  • Gebruik de nieuwe WOW³-bundel van Pimento om interactief met je leerlingen (12-18 jaar) aan de slag te gaan rond online identiteit. 
  • De workshop ‘Wie ben ik? En wij?’ (12-14 jaar) maakt jongeren bewust van hun eigen situatie en identiteit.
  • Boek een tweedaagse rond identiteit, zingeving en keuzes maken (16+) in Dilsen-Stokkem.

ANDER INTERESSANT GELIJKEKANSENNIEUWS

  • Ontdek tijdens de slotconferentie van ‘Planting Languages’ (7/12), hoe je met een goede sterke aanpak ouders ondersteunt bij meertalig opvoeden.
  • Vind inspiratie en deel ervaringen/expertise tijdens het gratis online SOM forum LGBTQI+ (17/12). Schrijf je in en versterk je inclusieve school.
  • Het gratis lesmateriaal over vluchtelingen, asiel, migratie en staatloosheid van VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR kan je aanpassen op maat van je klas.
  • Met de tips uit deze blogs overwin je drempels naar meertalig voorlezen, laat je meertalige kleuters schitteren, werk je aan taalstimulering en nog veel meer.
  • WIN: stimuleer de spreekvaardigheid van (anderstalige) kinderen/leerlingen met de ‘Kletsdobbelstenen’. Win 1 van de 5 speldozen.

Jouw mening maakt deze nieuwsbrief beter!
Wat vond je ervan?

 

Volg Klasse

Volg Klasse op Facebook Volg Klasse op Twitter Volg Klasse op Youtube Volg Klasse op Instagram Volg Klasse op Pinterest
Abonneer je op Klasse Magazine

Klasse, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel, België

Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen