Copy
Nieuwsbrief voor wie werkt aan gelijke kansen in onderwijs

De coronacrisis doet meer leerlingen spijbelen en afhaken. Nochtans doe jij je stinkende best om je leerlingen bij de (online) les te houden, ze te motiveren en leerachterstand in te halen. Wat kan je doen om spijbelen en schooluitval te voorkomen? En hoe haal je de banden weer aan met wie dreigt af te haken?

7 tips die élke leraar kan gebruiken

Onderzoekers Bram Spruyt en Gil Keppens (VUB) zien in hun onderzoek dat álle scholen kampen met spijbelen en schooluitval. Daarom geven ze 7 tips die elke leraar kan gebruiken. “Want als de economie straks heropflakkert, is de vijver van afhakende leerlingen die een job interessanter vinden dan de schoolbanken een pak groter. Heel wat leerlingen blijven bovendien te lang onder de radar. Ze registreren zich ‘s morgens en daarna verstoppen ze zich in het schoolgebouw.”

Breng alle hulplijnen in je buurt in kaart

Ken jij alle hulplijnen bij spijbelen en schooluitval?

Een leraar kan niet alles oplossen en de draagkracht van een school is niet eindeloos. Klasse maakt daarom een handige hulpkaart om te printen. Je CLB helpt je graag om alle hulplijnen rondom jou en je leerlingen in in kaart te brengen. Ken jij de brugfiguur, het dagbestedingsaanbod of de werking van VDAB in jouw regio?

Zo praat je met leerlingen die schoolmoe zijn

Wat zeg je wel of net niet tegen leerlingen om hen aan boord te houden? Hoe breng je na enkele schorsingen de verbinding met de school weer op gang? CLB-medewerker Leen puurt 9 concrete gesprekstips voor leraren uit haar ervaring. Onze favoriete tip? Gebruik visuele ondersteuning tijdens een gesprek: laat een leerling tekenen, kleien of vat een gesprek samen in 1 woord of een woordenwolk.

Wat werkt om schooluitval te voorkomen?

GO! Technisch Atheneum Zavelenberg en CVO Brussel slaan de handen in elkaar tegen vroegtijdige schoolverlaters. Ze erkennen verworven competenties, geven vrijstellingen zodat leerlingen in een flexibel traject hun diploma behalen in het volwassenenonderwijs.

Ook deze scholen doen iets aan schoolmoeheid. Wie inspireert jou?  

 • In GO! Atheneum MXM volgt de helft van de leerlingen een leertraject op maat. Met succes: in 5 jaar daalde het aantal C-attesten van 24 naar 3%.
 • In HTISA betrekt brugfiguur Katrien kookmama’s om vroegtijdige schooluitval tegen te gaan.
 • Schoolmoeheid al in de lagere school voorkomen? Leerling Bruno vertelt hoe hij al vanaf het derde leerjaar beetje bij beetje afhaakte.
 • Bij boer Koen kunnen jongeren die schoolmoe zijn even weg uit de klas als het leren even niet meer lukt.
Onderwijs Vlaanderen bundelt alle informatie rond schooluitval op de website ‘Samen tegen schooluitval’. Je vindt er alles over preventie, leerrecht, info voor ouders, transitietrajecten ...

Het volgende Gelijke Kansen-thema is taalachterstand tijdens corona. Ken jij iemand die daarmee bezig is? Of heb je een lees-, kijk- of luistertip? Mail naar leen@klasse.be.

lees- en andere leersoftware van Sensotec

Bouw! Tutorlezen

Bouw!en aan betere leesvaardigheid start best rond de leeftijd van 5 à 6 jaar. Ontdek deze lees- en andere leersoftware van Sensotec. #samendigitaal

ANDER INTERESSANT GELIJKEKANSENNIEUWS:

 • De interactieve spellen uit de toolbox ‘Geïntegreerde leerlingenbegeleiding’ geven je zicht op de sterke en werkpunten van je school, op je eigen rol en functioneren. Bestel uiterlijk 15/3.
 • Doe voor leerlingen 2e en 3e graad voltijds bso die vroegtijdig de school dreigen te verlaten een beroep op een transitietraject. Spreek je CLB aan.
 • School zonder Racisme zoekt 15 Vlaamse/Brusselse scholen aso, bso, kso of tso om mee te werken aan het gratis traject rond beeldvorming en migratie.
 • Je leerlingen SO tonen in een filmpje hoe zij op school verdraagzaam omgaan met diversiteit. Insturen kan tot 16/5, inschrijven moet voor 22/3.
 • Ontdek tijdens de webinar (25/3) hoe je (ex-)OKAN-jongeren (16-18 jaar) maximaal kan ondersteunen bij de overstap naar de arbeidsmarkt. Schrijf je in.
 • Werk via een gratis begeleidingstraject een jaar aan een kosten- en/of armoedebeleid op maat van je school. Je kan je nog aanmelden tot 31/3.
 • WIN: In ‘Grensjongeren’ (epo) onderzoekt Jan van der Ploeg waarom jongeren zich niet houden aan de grenzen van wat wel en niet mag. Win 1 van de 5 exemplaren van dit boek.

Jouw mening maakt deze nieuwsbrief beter!
Wat vond je ervan?

 

Volg Klasse

Volg Klasse op Facebook Volg Klasse op Twitter Volg Klasse op Youtube Volg Klasse op Instagram Volg Klasse op Pinterest
Abonneer je op Klasse Magazine

Klasse, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel, België

Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen