Copy

Εάν δεν εμφανίζεται σωστά το μήνυμα πατήστε εδώ

 

Αγαπητά μέλη, αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Συνεχίζοντας τη μηνιαία επικοινωνία μας, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι ολοκληρώθηκε η επεμβατική συντήρηση - αποκατάσταση του  πρώτου τόμου των «Ελληνικών Χρονικών» (1824).

Ο βιβλιοδετημένος τόμος, ο οποίος εναπόκειται στη βιβλιοθήκη της Εταιρίας μας, προέρχεται από τη συλλογή του Στέφανου (Νάκη) Πιέρη και είχε υποστεί αρκετές φθορές στους δύο σχεδόν αιώνες που πέρασαν αφ’ ότου τυπώθηκαν τα φύλλα στο αγωνιζόμενο Μεσολόγγι.

Την πρωτοβουλία και το σχετικό κόστος συντήρησης ανέλαβαν ο πρόεδρος και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής της Αναγνωστικής Εταιρίας, αφιερώνοντας τη συμβολική αποκατάσταση αυτής της εμβληματικής περιοδικής έκδοσης των επαναστατημένων Ελλήνων, στη μνήμη του αλησμόνητου συνεργάτη και πολύτιμου φίλου Άγη Τσαγγαράκη, ο οποίος υπηρέτησε την Αναγνωστική Εταιρία από τη θέση του Ταμία της Δ.Ε. με ευσυνειδησία και ουσιαστική συνεισφορά, για μία πενταετία. Όμως, δυστυχώς, έφυγε πρόωρα από κοντά μας, σχεδόν έναν χρόνο πριν.

Στη συνέχεια παραθέτουμε ορισμένες φωτογραφίες από την κατάσταση του τόμου, πριν και μετά τη συντήρηση.
 

Ελληνικά Χρονικά του Μεσολογγίου

Τα «Ελληνικά Χρονικά» εκδίδονταν από τον Ελβετό γιατρό Ιωάννη-Ιάκωβο Μάγερ,  από τον Ιανουάριο του 1824 έως τον Φεβρουάριο του 1826. Ήδη τον Δεκέμβριο του 1823 είχε δημοσιευτεί αναγγελία της έκδοσης, καθώς κι ένα έκτακτο φύλλο με τίτλο Πρόδρομος των Ελληνικών Χρονικών. Αν και πρόθεση του Μάγερ ήταν η εφημερίδα να εκδίδεται δυο φορές εβδομαδιαίως, συχνά κυκλοφορούσε με διακοπές, επειδή «… αι συνεχείς ζημίαι, τας οποίας από τον εχθρικόν πυροβολισμόν πάσχει η τυπογραφία, γίνονται αιτίαι αναπόφευκτοι ταύτης της διακοπής.», όπως γράφει ο ίδιος ο μαχητικός εκδότης. Τα πρώτα φύλλα εκδόθηκαν στο πιεστήριο του Δημήτριου Μεσθενέα, το οποίο από τον Απρίλιο του 1824 εμπλουτίστηκε με το πιεστήριο και τα τυπογραφικά στοιχεία, τα οποία μετέφερε στην Ελλάδα ο Βρετανός συνταγματάρχης Λ. Στάχνοπ, εκ μέρους του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου.

Στην πλούσια και ποικίλη ύλη των «Ελληνικών Χρονικών», που διαπνέονταν από φιλελεύθερο πνεύμα, συγκαταλέγονται άρθρα γνώμης, για την ποίηση, την φιλολογία, για σημαίνουσες προσωπικότητες, ιστορίες φιλελληνισμού, μεταφράσεις ξένων δημοσιευμάτων, προκηρύξεις και Διαγγέλματα της Διοίκησης, επιστολές και ειδήσεις για τη δράση των φιλελληνικών κομιτάτων και φυσικά πληροφορίες για τις πολιτικές εξελίξεις και τις  πολεμικές συγκρούσεις. Ιδιαίτερης σπουδαιότητας και πολύτιμη πηγή για την Ιστορία της Επανάστασης είναι η ημερολογιακή καταγραφή των γεγονότων κατά τους τελευταίους μήνες της πολιορκίας.

Η διάδοση της εφημερίδας ήταν ευρεία, με συνδρομητές στα Επτάνησα, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, το Κάιρο και την Κωνσταντινούπολη και αλλού. Η κυκλοφορία της σταμάτησε στις 20 Φεβρουάριου του 1826, λίγο πριν την Έξοδο του Μεσολογγίου, εξαιτίας της καταστροφής του τυπογραφείου από εχθρικά πυρά.

Η Έξοδος της Φρουράς του Μεσολογγίου
Μεταξύ των έργων Τέχνης που κοσμούν την Αναγνωστική Εταιρία, είναι και η λιθογραφία «Η Έξοδος της Φρουράς του Μεσολογγίου». Πρόκειται για ένα έργο εμπνευσμένο από τη γνωστή εμβληματική ελαιογραφία του Θεόδωρου Βρυζάκη (1853), που εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη.
 

 

Η λιθογραφία, διαστάσεων 77x50 εκ., τυπώθηκε στο Παρίσι το 1856 (λιθογράφος A. Charpentier), με την ευκαιρία της επετείου των 30 ετών από την ηρωική Έξοδο (10/22 Απριλίου 1826), και, όπως αναφέρει η δίγλωσση (ελληνικά - γαλλικά) επιγραφή, αφιερώνεται από τον ίδιο τον ζωγράφο Θ. Βρυζάκη στον Βασιλέα της Ελλάδος  Όθωνα.  

Πρόκειται για μια πολυπρόσωπη και εξιδανικευμένη σύνθεση, η οποία εικαστικά έχει μνημειώσει στη συλλογική συνείδηση το ηρωικό γεγονός της λυτρωτικής Εξόδου «των Ελεύθερων Πολιορκημένων», που διαδραματίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής των Βαΐων του 1826.

Με τη συμβολική αυτή παρουσίαση των δυο πολύτιμων τεκμηρίων, η Αναγνωστική Εταιρία επιδιώκει να αποτίσει, για άλλη μια φορά, τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Αγώνα των Ελλήνων και των Φιλελλήνων, που η θυσία τους συντάραξε τότε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και που συνεχίζει να μας εμπνέει.

Σταδιακά θα ακολουθήσει η παρουσίαση και άλλων αντιπροσωπευτικών τεκμηρίων της Αναγνωστικής Εταιρίας,  τα οποία  σχετίζονται με την Επανάσταση του ‘21.

Επίσκεψη του νέου Καθολικού Αρχιεπισκόπου Κερκύρας
Επίσης, με χαρά, σας πληροφορούμε ότι την Πέμπτη 22 Απριλίου, επισκέφθηκε την Αναγνωστική Εταιρία ο νέος Αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας Κερκύρας κ. Γεώργιος Αλτουβάς, συνοδευόμενος από τον Γραμματέα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κερκύρας κ. Σπ. Γαούτση. Ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο της Δ.Ε. κ. Γιάννη Πιέρη στους χώρους της Εταιρίας, παρουσία της Γραμματέως της Δ. Ε. κυρίας Μάρθας Αθηναίου-Τάκου και του Εφόρου Βιβλιοθήκης κ. Κώστα Λιντοβόη. 

Κλείνοντας, ευχόμαστε  σε όλους

καλή Ανάσταση, με υγεία, δύναμη και κάθε καλό!
 
Ο Πρόεδρος και η Διοικητική Επιτροπή
Facebook
Ιστοσελίδα
YouTube
Copyright ©  Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, All rights reserved.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

anagnostikicorfu@gmail.com


Γραμματεία: +30 26610 39528
Εντευκτήριο: +30 26610 33297
Καποδιστρίου 120, Κέρκυρα, 49100, Ελλάδα


Πατήστε εδώ, αν δεν θέλετε να λαμβάνετε ηλεκτρονικά μηνύματα από την Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας · Kapodistriou 120 · Kerkyra · Corfu 491 00 · Greece

Email Marketing Powered by Mailchimp