Copy
STUDIO TEXTIELFESTIVAL 
Update juni 2021
Het Textielfestival kon in mei helaas niet 'live' gaan. Maar we gaan door, later dit jaar zullen we in Studio Textielfestival alle projecten, kunstenaars en kunstwerken alsnog een (online) podium geven. Tot die tijd praten we je graag maandelijks bij over wat er nog wel te zien en te doen is in het kader van Textiel Festival Leiden! Deze Juni maand zijn er op verschillende lokaties nog deelexposities te zien in Leiden en omgeving! Hieronder een opsomming #welkominleiden
Help mee Studio Textielfestival mogelijk te maken:
Uw steun is welkom!
Door het verplaatsen van het Textiel Festival naar online staat de organisatie voor een grote uitdaging. We willen de Studio graag voor iedereen toegankelijk maken en zoveel mogelijk van de geplande exposities alsnog of ook online tonen. Helpt u ons mee dit te realiseren? Gebruik de QR code of maak uw bijdrage over naar:
STIDOC, NL37 INGB 0005 3681 10
Dank voor uw support in welke vorm dan ook!

 
De geselecteerde inzendingen in de Wedstrijd Windstreken
 Textielfestival 2021, video: John Drop
Studio Textielfestival 2021is een initiatief van STIDOC, koepel van de landelijke textielverenigingen:
Gaan zien:
Japanmuseum SieboldHuis toont in een historisch Hollands huis aan het Rapenburg in Leiden het mooiste uit Japan. Een topstuk uit de textielcollectie, een Japanse kimono, is te bewonderen in de Panoramakamer van het museum. 
Gaan zien:
Museum Masterclass in SieboldHuis
Een bijzondere expositie van 12 masterclassers die zich lieten inspireren door de basiscollectie van Japanmuseum SieboldHuis : een verzameling voorwerpen uit het 19e eeuwse Japan en de historische relatie met Nederland. Een bijzondere uitdaging voor deze bijzondere groep kunstenaars onder begeleiding van Erna van SambeekLet op, alleen te zien van 7 t/m 13 juni 2021.
Gaan zien:
Windkracht 10 in Museum SieboldHuis
De textielkunstenaars van de groep Windkracht 10 zijn deze keer geïnspireerd door de collectie van het SieboldHuis. De naamgever van het museum verzamelde planten die werden bewaard in boekherbaria. Tien visies op het thema Herbarium, allen vanuit hun eigen discipline en inspiratie. Let op, alleen te zien van 7 t/m 13 juni 2021.
Lees meer >>
Gaan zien:
Museum Masterclass in Hortus botanicus

In de Hortus botanicus te Leiden zijn textielkunstwerken te zien gemaakt door deelnemers aan de Museum Masterclass “Heden en verleden, Museum als inspiratiebron” onder begeleiding van beeldend kunstenaar Eline Achterhuis. Bij de kassa van de Hortus botaicus kunt u vragen naar de speciale plattegrond met daarop meer informatie over de werken en ‘verfplanten’ in de tuin. Let op, alleen te zien van 7 t/m 13 juni 2021.

Alvast online bekijken
Online magazine 
De deelnemers aan de Museum Masterclass Hortus hebben een online magazine gemaakt van hun werk
Ga naar het magazine >>
Van Buteh tot Paisley: het verhaal van een wereldwijd icoon
Geschiedenis van de Paisley-motieven in TRC-Leiden
Te zien t/m medio augustus 2021
Gaan zien:
Maskers in de bibliotheek
Angeline Kriek werkt als beeldend textielkunstenaar vooral met vilt. Haar expositie in de Leidse Bibliotheek omvat verschilende maskers, waaronder  “mijn Big Five”, geïnspireerd op de Big Five zoals ze (nog) in Afrika te zien zijn: de leeuw, het luipaard, de olifant, de buffel en de neushoorn.
Gaan zien:
Heidi Ochsner in de Nieuwe Energie
Op deze plek, die al sinds zo lang met het materiaal wol verbonden is, laat Heidi haar schilderijen van handgevilte wol zien. In een aantal geëxposeerde werken is ook de techniek van het botanisch printen toegepast.
Lees verder>
Gaan zien:
Artwear bij 'n steekje Los
Innan König is een ware kunstenaar op het gebied van vilt. Vanaf dinsdag 4 mei exposeert Innan werk uit haar collectie bij wolwinkel 'n Steekje Los. Tevens zal zij demonstraties en uitleg geven over de techniek van het vilten.
Voor een voorproefje kijk op de site van Innan: www.zobea.nl .
Gaan zien:
Expositie Rondom het Textielfestival
Ook al is het traditionele Textielfestival in Leiden fysiek niet doorgegaan, in Museum Het Leids Wevershuis  is alsnog de expositie “Rondom het Textielfestival” te bewonderen. Met bijdragen in verschillende textiele disciplines. Te zien tot 11 juli 2021.
Textile Talk - webinar over Beyond Boundaries:
Textile voices from Europe presented by Surface Design Association.
Een duo expositie georganiseerd in het verlengde van het Textiel Festival.
Shoppingroute:
Trakteer jezelf op Leiden
Leiden, niet alleen de stad van tientallen hofjes en meer dan 600 rijksmonumenten, maar ook de stad van vele winkels en horecagelegenheden. Bezoekers met een passie voor textiel kunnen hun hart ophalen in de Leidse binnenstad. Onder het motto de leukste handwerkspulletjes koop je in Leiden vind je hier een winkelroute.
Gaan zien:
Droomreis: borduurwerken van Leidse kinderen
Zo’n 180 leerlingen van de basisscholen De Pionier en De Lorentzschool uit Leiden en de Koningin Julianaschool uit Leiderdorp borduurden hun droomreis. En dat deden ze niet zomaar. Als een langgerekt middeleeuws wandtapijt vormen de 180 borduurwerken een uitgestrekte reis door tijd en ruimte. Het resultaat is vanaf 24 april te zien in een specialie expositie in Museum Volkenkunde in Leiden.
Update Kunstenaarsprojecten:  
Pollie Hogenboom & ViltKontaktGroep
Ook de ViltKontaktGroep heeft voor het Textiel Festival samengewerkt met een kunstenaar.
 Pollie Hogenboom werkt zelf met glas en vindt de tegenstelling van dat harde en breekbare materiaal met het zachte, aaibare vilt erg interessant. Het combineren van zo verschillende materialen kan een heel verrassend effect geven.
Lees waar ze staat in dit blog!
Woven Skin, een kunstwerk van Claudy Jongstra, reisde de hele wereld over om als arena te dienen voor gesprekken over de verstoorde relatie tussen mens en natuur. Te midden van deze prikkelende installatie organiseert Museum De Lakenhal drie panelgesprekken. 'Aan de duurzame tafel'
Ook te zien regio Leiden
Sara Vrugt: 100.000 bomen en een bos van draad
Museum Panorama Mesdag bestaat 140 jaar en start het jubileumjaar met een bijzondere primeur: het kunstwerk Honderdduizend bomen en een bos van draad van de Haagse textielkunstenaar Sara Vrugt wordt voor het eerst in Museum Panorama Mesdag tentoongesteld. Te zien tot en met 29 augustus 2021.
Ook te zien regio Leiden:
Ian Berry - Splendid Isolation
Art in denim

De Britse kunstenaar Ian Berry (1984) verovert de kunstwereld met zijn virtuoze collages die hij maakt van denim. Net als op jou, het museum en iedereen om ons heen heeft de corona pandemie een enorme invloed op zijn dagelijks leven. Berry deed een wereldwijde oproep om deze bijzondere periode thuis vast te leggen met een foto. Dit project, Stay behind closed doors, zal tijdens de tentoonstelling (verlengd tot 15 augustus 2021) te zien zijn in Museum Rijswijk.
Gemaakt voor het Textiel Festival, elders te zien:
Draak Zoo-Tex
De groep Zoo-Tex zou tijdens het Textiel Festival 2021 exposeren in de Hortus. Maandenlang werkten de 9 leden aan een draak van textiel. Deze heeft nu voor de hele zomer een plekje gekregen op de eerste Berkellandse Kunstwandelroute
Studio Textielfestival 2021 wordt mede mogelijk gemaakt door:
Ga naar www.Textielfestival.nl voor alle informatie
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2021 Textielfestival, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp