Copy
STUDIO TEXTIELFESTIVAL 
Update mei 2021
Wat zou het mooi geweest zijn als we vandaag het Textielfestival 'live' en in de Pieterskerk Leiden hadden kunnen openen. Helaas liet de lockdown ons geen andere keuze dan te annuleren. Later dit jaar zullen we in Studio Textielfestival alle projecten, kunstenaars en kunstwerken alsnog een (online) podium geven. Tot die tijd praten we je graag maandelijks bij over wat er nog wel te zien en te doen is in het kader van Textiel Festival Leiden!
Over het beeldmerk:
Weefkunstenaar Roos Cox
Roos Cox is de maakster van het prachtige weefwerk dat het beeldmerk is geworden van het Textiel Festival 2020/2021. Roos wordt geïnspireerd door bijzondere materialen zoals papier en paardenhaar, die ze het liefst zelf verft. In haar weefsels zoekt ze naar ritme, ruimte en beweging. Lees verder >>
De 10 genomineerden in de Wedstrijd Windstreken
 Textielfestival 2021, video: John Drop
Studio Textielfestival 2021is een initiatief van STIDOC, koepel van de landelijke textielverenigingen:
Gaan zien:
Expositie Rondom het Textielfestival
Ook al is het traditionele Textielfestival in Leiden nu definitief afgelast, in Museum Het Leids Wevershuis  is de expositie “Rondom het Textielfestival” te bewonderen. Met bijdragen in verschillende textiele disciplines. Te zien tot 11 juli 2021.
Gaan zien:
Beyond Boundaries
Vanaf 2 mei tot 22 augustus  2021 is “Beyond Boundaries” te zien. Een presentatie van werken gemaakt door  de Europese leden van het textielplatform Surface Design Association in het verlengde van het Textielfestival. De expositie is op 2 locaties te zien: Galerie Zone te Leiden en HighFiveArt Baarle-Nassau. Op 26 mei wordt er ook een Textile Talk georganiseerd via Zoom!
Shoppingroute:
Trakteer jezelf op Leiden
Leiden, niet alleen de stad van tientallen hofjes en meer dan 600 rijksmonumenten, maar ook de stad van vele winkels en horecagelegenheden. Bezoekers met een passie voor textiel kunnen hun hart ophalen in de Leidse binnenstad. Onder het motto de leukste handwerkspulletjes koop je in Leiden vind je hier een winkelroute.
Gaan zien:
Droomreis: borduurwerken van Leidse kinderen
Zo’n 180 leerlingen van de basisscholen De Pionier en De Lorentzschool uit Leiden en de Koningin Julianaschool uit Leiderdorp borduurden hun droomreis. En dat deden ze niet zomaar. Als een langgerekt middeleeuws wandtapijt vormen de 180 borduurwerken een uitgestrekte reis door tijd en ruimte. Het resultaat is vanaf 24 april te zien in een specialie expositie in Museum Volkenkunde in Leiden.
UItgesteld:
Symposium 'Leidse weefsels'
Voor het symposium ‘Leidse weefsels’ is de plek onlosmakelijk verbonden met museum de Lakenhal en Leiden:  de geschiedenis van de Lakenhal, het gebouw waar het laken gekeurd werd en de stad ademen de textielindustrie. Het symposium 'Leidse Weefsels' dat in de periode van het Textiel Festival gehouden zou worden is daarom verplaatst naar donderdag 7 april 2022.
Ga naar het programma >>
In museum de Lakenhal is de expositie van Claudy Jongstra (één van de sprekers op het symposium 'Leidse Weefsels') nog te zien tm 27 juni 2021. Een jaar lang volgde  filmmaker Marit Geluk de kunstenaar en activist Claudy Jongstra. We zien haar op haar boerderij en tijdens de voorbereidingen van haar tentoonstelling. 
Update Kunstenaarsprojecten:
Fleur van den Berg
De Leidse kunstenaar Fleur van den Berg is samen met de leden van het Quiltersgilde aan de slag gegaan met engelenvleugels. De leden maakten meer dan 600 prachtige vleugelkunstwerkjes, en nu is het aan Fleur om hier een bijzondere installatie van te maken. Lees waar ze staat in dit blog!
Gaan zien:
100.000 bomen en een bos
Sara Vrugt was 1 van de kunstenaars die in de Pieterskerk te zien zouden zijn. In 2020 borduurde zij samen met meer dan 1000 mensen een bos. Met dit project realiseren we gezamenlijk een kunstwerk en een nieuw levend 'woud'. Zodra de musea open gaan is het geborduurde bos te zien in Panorama Mesdag. 
Update Museum Masterclasses:
Museum Volkenkunde
In aanloop naar het Textiel Festival 2020 in Leiden, werden er in verschillende musea masterclasses georganiseerd met het thema 'Museum collectie als inspiratiebron'. In Museum Volkenkunde ging Suze Termaat aan de slag, haar verhaal lees je hier.
Alleen nog online te zien:
Textiel uit Egypte in het RMO
In deze kleurrijke tentoonstelling georganiseerd ivm het Textiel Festival, stonden fantasievolle doeken en intrigerende Egyptische weefsels uit het eerste millennium na Chr. centraal. Textiel is erg kwetsbaar en wordt daarom zelden in exposities getoond. Een uitgelezen mix van diverse materialen en weeftechnieken.
Studio Textielfestival 2021 wordt mede mogelijk gemaakt door:
Ga naar www.Textielfestival.nl voor alle informatie
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2021 Textielfestival, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp