Dit is de seizoensupdate van Buitengewoon Coaching Training en Advies.

Niet goed te lezen? Bekijk de nieuwsbrief in je browser.

Het Buitengewone seizoen

Winter. De tijd van vertrouwen dat uit niets iets zal ontstaan.. 
Winter. Wat de nacht in het etmaal is, is de winter in het jaar. In de slaap trekken zintuigen en bewustzijn  zich terug.  Dan lijkt alles even stil te staan, maar niets is minder waar. Je bent er misschien niet actief bij, maar de hersenactiviteiten gaan gewoon door. Er wordt tijdens de slaap door onder andere dromen en groeihormonen gereflecteerd en gewerkt aan herstel en groei, zodat je de volgende morgen -of de komende de lente- weer vol frisse moed, energie en nieuwe ideeën kunt beginnen.  

Dit geldt ook voor het proces in onszelf. Alleen de mens verzet zich tegen slaap . We proberen deze ‘verloren’ tijd te minimaliseren. Ons programma is vaak zo vol dat we pas laat in de avond aan dingen voor onszelf toekomen. En ook dat hebben we nodig om ons een compleet mens te voelen. Daardoor gaan de meesten steevast te laat naar bed en balen daarvan in de ochtend.. We zijn voortdurend moe en voelen ons minder energiek. En dat is jammer, want slapen, oftewel rusten en ontspannen, is het natuurlijke middel om totale de vitaliteit te versterken en creativiteit te voeden.

In de herfst laat de natuur alles wat niet meer werkt of teveel energie kost, los. Maakt zij de balans op. Dingen sterven af of zijn een begin van een nieuw leven. Door los te laten worden zaken weer helder en zichtbaar. Ineens zie je de verschillende structuren van de bomen, die je anders nooit had kunnen zien. Je ziet de ‘hoofdlijnen’ weer. Door te structureren, te reflecteren en te ontspannen, weet je vanzelf wat er af mag vallen en wat er door jou heen in de lente geboren mag worden..

Seizoensworkshop zaterdag 11 februari

Vind jij het ook zo lastig om je écht even te ontspannen en je rust te pakken? Ben je ook vaak moe in de winter, maar weet je niet precies waar het vandaan komt, wat je er aan kunt doen of hoe je het moet doen?

Doe dan mee op zaterdag 11 februari aan de Seizoenworkshop met als thema Winter. Deze workshop leert hoe je aan de hand van het proces van de seizoenen jezelf kunt ‘opruimen’ en daardoor meer rust en ruimte in jezelf kunt beleven en creëren. Je weet dan hoe het is om volledige ontspanning toe te laten. Dat gaan we vervolgens verankeren, zodat nieuwe ‘kiemen’ als vanzelf naar de oppervlakte kunnen komen. Lees hier meer over het programma of ontvang 10% korting wanneer je je vóór 31 december aanmeldt.

De workshop vindt plaats op het rustgevende en inspirerende landgoed van kasteel Sterkenburg en zal eindigen met een buitengewoon winterse lunch bereid door top chef Bas Cloo die prachtige en heerlijke gerechten creëert met duurzame (streek)producten. Dit wil je niet missen!

Personal coaching

Wat wil ik? Wat kan ik? Wie ben ik? Er zijn van die momenten dat je je realiseert dat je het anders wilt. Dat het anders kan. Beter, prettiger. Of zelfs dat het anders móet!
Je wilt iets veranderen of iets aanpakken maar je weet niet precies hóe.
Lees verder »

Teamcoaching

Wat is jullie sterkste en zwaktste schakel in het team?  Een team is zo sterk als haar zwakste schakel. Een schakel kan nooit een persoon zijn, maar is altijd het resultaat van hoe een team al dan niet: samenwerkt, comminuceert, veiligheid biedt, respect toont, leiderschap toont en ontvangt.
Lees verder »

Buitengewone interventies

Workshop spiegelen met paarden. Hoe zie jij jezelf? Hoe ziet de ander jou? Paarden zijn erg sensitief; zij zijn immers afhankelijk van het vermogen om snel en op grote afstand de intentie van mensen of bedreigingen in te kunnen schatten. De reactie van het paard is daarom ook altijd direct en puur; zonder oordeel.
Lees verder »

Drie typische wintervragen

Buitengewoon werkt in het ritme van de seizoenen. De jaargetijden zijn een prachtig metafoor voor de cyclische beweging die in elk groei- en veranderingsproces te herkennen is. Beantwoord voor jezelf onderstaande vragen en merk op wat zij kunnen doen voor jou; in jouw cyclus.

Hoe gaat dat bij jou? Afscheid nemen? 
Zijn er dingen of misschien wel personen waar jij afscheid van hebt genomen afgelopen jaar. Hoe ging je dat af? 

Wat betekent voor jou “schoon de winter in”? En wat ligt er nu nog?
Als je terugkijkt naar het afgelopen jaar; wat heb je opgeschoont? En wat ligt er nog wat komend jaar (denk aan goede voornemens) jouw aandacht gaat krijgen?

Noem: uitsluitend voor jezelf: één of twee mogelijke nieuwe ‘kiemen’.
Wat 'bezielt' jou? Waar wordt je 'warm' van? Je zult zien, na loslaten en opschonen komen de verlangens, wensen en dromen als vanzelf.. Geniet!

Voeding

Een krachtige stamppot, een dampende ovenschotel of een goed gevulde soep. Wanneer het kouder weer wordt, krijg je vanzelf zin in stevige winterkost. Oftewel: warm en voedzaam eten. Om dat te kunnen verteren moet je lichaam namelijk harder werken en omdat het ‘vuurtje’ hoger wordt opgestookt, krijg je het lekker warm. Het komt dus goed uit dat typische wintergroenten van nature voedzzam zijn. Denk maar aan kolen. De meeste koolsoorten zijn rijk aan vitamineCof vitamine A. 

Lichaam

Licht happen. Als je vooral binnen op kantoor werkt, zie je `s winters nauwelijks daglicht. Je gaat de deur uit in het donker en komt terug in het donker. Ook al is het grauw en grijs buiten, een beetje buitenlucht  en daglicht bevordert aan alle kanten je gezondheid: je ademt frisse lucht in (geeft je energie), je bent in beweging (bevorderd de weerstand), je bent buiten (helpt tegen stress en negatieve gedachten). Daglicht en buitenlucht bevorederd niet alleen je gezondheid, maar ook je humeur! Probeer het eens uit. 

Geest. Wintermoe? 

Aandachtig zijn. Geef je over aan het seizoen. Probeer niet te vechten tegen die vermoeidheid. Zorg dat je rust en wat extra uurtjes slaap en ontspanning inplant. Vertel het anderen. Ga naar de sauna of in bad. Lees een boek en mediteer. Gun je jezelf de rust en tijd niet? Of vind je het moeilijk om je volledig over te kunnen geven aan de ontspanning? Volg dan de 8 daagse Mindfulness training. Door mindful te zijn, leer je je gevoelens en gedachten op te merken en creeer je keuzevrijheid hoe je daarop wilt reageren. Daarnaast wordt je creatiever, ben je meer ontspannen en kun je je beter concenteren.
Copyright © 2011 Buitengewoon Coaching
Email Marketing Powered by Mailchimp