I nogle emailprogrammer skal du klikke på en knap eller højreklikke med musen for at se billederne. Vises nyhedsbrevet stadig ikke korrekt? Så se det korrekt i din browser. 
 Forskere:
Høns kan vise medfølelse

For første gang nogensinde er det nu påvist i et anerkendt videnskabeligt forsøg, at fugle har medfølelse for hinanden. Forskere fra University of Bristol har således fundet ud af, at høns udviser empati for deres små kyllinger, hvis de udsættes for stress. Når kyllingerne blev udsat for et pust af luft, så steg hønsenes puls og deres øjentemperatur faldt. Hønsene ændrede også adfærd og reagerede med øget årvågenhed, reduceret fjerpudsning og flere kald rettet mod deres unger. Det er den første videnskabelige undersøgelse, der har brugt adfærdsmæssige og fysiologiske metoder til at måle empati hos fugle. Forskerne kommenterer, at denne opdagelse er væsentlig for dyrevelfærden i fjerkræ-industrien. I Dansk Vegetarforening mener vi, at løsningen er ligetil: Spis mere grønt.
 Læs mere i Landbrugsavisen.
Læs mere i Daily Mail.
Læs mere i The Telegraph.
Læs mere hos Bristol University.
►Læs kommentar i Psychology Today.

POLITIK: Sverige afviser lovforslag om mindre kød
Vänsterpartiets forslag om at reducere det svenske kødforbrug blev sendt til afstemning i Riksdagen den 9. marts. I alt 20 stemte for, heriblandt alle medlemmer af Vänsterpartiet samt tre medlemmer af Miljöpartiet, men hele 291 stemte imod. "Det som de fleste forskere, FAO, Naturvårdsverket og i princippet en hvilken som helst skoleklasse er enige i, nemlig at vi er nødt til at spise mindre kød, er ikke selvklart i Riksdagen", kommenterer Jens Holm fra Vänsterpartiet. Han takker de, der stemte for, og til resten udtaler han: "Den dag kommer, hvor også I vil forstå, at alle sektorer i samfundet må tage deres ansvar. Et stadigt stigende kødforbrug er lige så uholdbart som at øge massebilismen. Det kræver handling."
Læs mere på Jens Holms blog.

KLIMA: Randers Kommune anbefaler kødfri dag
"Vi randrusianere og danskere generelt er verdens mest kødspisende folk", skriver kommunen på sin hjemmeside. "Så spis lidt mindre kød. Måske kan du endda holde en kødfri dag ind imellem", foreslår Randers Kommune. Opfordringen er hermed sendt videre til alle landets kommuner!
►Se kommunens opfordring.

FDBs NYE MADPYRAMIDE:
Mere grønt - mindre mælk

FDB har nu offentliggjort en moderne udgave af den velkendte gamle madpyramide. Princippet er stadig, at man skal spise mest fra bunden og mindst fra toppen, og særligt iøjnefaldende er det, at grøntsagerne nu er rykket fra midten og ned i bunden. Samtidig er mælk, plus de hurtige kulhydrater, rykket fra bunden og op i midten af pyramiden. Den nye pyramide kritiseres af bl.a. professor Arne Astrup, som mener, at den ikke hjælper til vægtkontrol, men at man tværtimod for at tabe sig skal spise flere proteiner. Men professor Astrup har tilsyneladende overset, at FDB har placeret vegetabilske kilder til protein i pyramidens nederste del. En pointe som Politiken har opfanget. For de bringer 10 vegetariske opskrifter som inspiration til, hvordan man spiser efter den nye madpyramide, inklusive opskrifter med meget protein.
Se den nye pyramide her.
Læs mere om Astrups kritik her
Se Politikens 10 vegetariske opskrifter her.
AKTIVITETSKALENDER
6/4: Spiseklub, Himalaya, Kbh
7/4: Spiseklub, Gaya i Århus
8/4: Spiseklub unge voksne
9/4: DVFs Generalforsamling
13/4: Spiseklub i Svendborg
 16/4: Spiseklub for unge, Kbh
18/6: Grøn picnic,  F'berg

KØDFRI FREDAG - Opskrifter
v/ Kirsten Skaarup

Indiske kartoffelfrikadeller
Porre/muskat-suppe
Muhammarah valnøddedip
Linsesuppe m/ sennepsolie
Tærte med skalotteløg
Pandekager med provencefyld

Dansk Vegetarforening
Gribskovvej 21, 2 th
2100 Kbh Ø
kontakt(a)vegetarforening(.)dk

Støt den grønne sag 
- bliv medlem af DVF
- send et link til en ven

Anbefal på Facebook
Like Forskere: Høns kan vise medfølelse on Facebook
 

 Randers Kommune viser vejen!
 
Den nye madpyramide
SUNDHED: Mindre kød - mindre tarmkræft
70 gram rødt kød om dagen og ikke en mundfuld mere. Sådan lyder anbefalingerne fra en forskergruppe nedsat af den britiske regering. Holder man kødindtaget på dette niveau, reduceres risikoen for tyktarmskræft, mener forskerne.
Læs mere i Politiken.

KLIMA: Søde sager kan skade lige så meget som kød
En ny nordisk rapport, udarbejdet for Nordisk Ministerråd af de svenske fødevaremyndigheder, viser, at slik og snacks har en markant højere skadevirkning på miljøet end sunde fødevarer. "Kød er den type fødevare, som har den største klimapåvirkning. Derfor er det bemærkelsesværdigt at konstatere, at en pose skumbananer påvirker klimaet lige så meget som en portion hakket kød ," fortæller Ann-Karin Johansson fra Livsmedelsverket i Sverige på ministerrådets hjemmeside.
Læs mere i Kristeligt Dagblad.
Download rapporten.


Frugt er bedre for miljøet end slik
KLIMA: EUs landbrug stor kilde til CO2
EUs husdyrproduktion udleder circa 661 millioner ton CO2 om året, hvilket svarer til opmod 12.1 % af EUs samlede udledning af drivhusgasser. Det viser en ny beregning fra EU. Hvad der ikke tages højde for i beregningen er det store potentiale for at rejse ny skov, hvis landbrugsproduktionen omlægges til at have større vægt på produktionen af vegetabilier til menneskeføde. Dette potentiale er tidligere udregnet af eksperter fra bl.a. det hollandske miljøagentur og World Watch Institute, og det bør medregnes, næste gang EU ser nærmere på CO2-udslippet fra landbruget.
Læs mere i
New Europe.

DISKRIMINATION:
Vegetarers madvaner giver afslag på adoption

Et vegetar-par på den græske ø Kreta har fået afslag på at adoptere et barn, fordi myndighedernes eksperter på et medicinsk universitet siger, at barnets kost skal inkludere kød og fisk. Parret går nu rettens vej for at få ændret afslaget, og sagen har vakt stor international opsigt.
Læs mere hos ABC News.
Sidste chance:
VIND ØKO-VARER

Den 31. marts trækker vi blandt
alle, der har tilmeldt sig
nyhedsbrevet, lod om økologiske
varer fra Solhjulet for 1.000 kr.
Hver måned trækker vi
desuden lod om 1 års gratis
abonnement på Vegetaren.
Send et link til en ven.
Januar måneds vinder
Kamille L.  Böttzauw

MÅNEDENS VIDEO
"Vegan Myths Debunked"
CLAUS MEYER: Danmark skal
genskabe glæden ved plantemad

Den 7. marts holdt Claus Meyer en opsigtsvækkende brandtale i Den Sorte Diamant. Emnet var det ny nordiske køkkens gennembrud, og Claus Meyer henviste adskillige gange direkte til initiativtagernes ønske om at skabe en tradition for at spise flere grøntsager og mindre kød. Han henviste til, hvordan vores forbrug i dag fører til uendelig lidelse for millioner af kyllinger, og hvordan danske svin halekuperes som en form for symptombehandling. En af Claus Meyers visioner er derfor, at Danmark skal være det land i verden, ”der genskaber kunsten i og glæden ved den plantebaserede del af kosten”.
Læs hele talen gengivet i Mandag Morgen.

Danmark som foregangsland
for nye vegetariske retter?
FORSKER: Drengebørn
fascinerede af bøffer og flæskesteg

I seneste udgave af nyhedsbrevet bragte vi en historie om fordomme om vegetarers maskulinitet. Det førte til, at Ritzaus bureau interviewede Dansk Vegetarforenings formand om emnet, og historien blev efterfølgende bragt i mange medier. I de samme artikler bemærker den danske forsker, Karen Klitgaard Povlsen, at det i hendes egen forskning er nærmest rystende at se, hvor fascinerede drengebørn er af kød. ”De blev bedt om at lave en planche med mad og kom tilbage med et papir kun med røde bøffer og flæskesteg” siger forskeren.
Læs mere i Food Culture.

Drengebørn besat af kød?
ETIK OG MILJØ:
Forskere uenige om stamcellekød

Seniorforsker Niels Oksbjerg fra Aarhus Universitet har for nylig foreslået, at Danmark skal satse på at producere stamcellekød, da det kan afhjælpe den globale efterspørgsel på kød. Professor Poul Hyttel fra Københavns Universitet tvivler dog på, at den næringsvæske, der kræves for at dyrke stamcellerne, er mindre ressourcekrævende end den traditionelle produktion af kød. Og professor i bioetik Peter Sandøe samt Rikke Bagger Jørgensen fra Etisk Råd henviser til, at danskerne bør forsøge at spise mere vegetarisk.
 Information: Stamcellekød på bordet om 10 år.
 Information: Etisk Råd: Forsk løs i det nye kød.

SIDSTE CHANCE: 
Vind VegetarKassen fra Aarstiderne

Hvis du endnu ikke har indsendt et svar i vores store undersøgelse om kød og grønt, så kan du stadig nå det - fristen er 1. april:

DELTAG I UNDERSØGELSEN VED AT KLIKKE HER
Blandt alle der deltager i undersøgelsen, trækkes der lod om 3 stk af Aarstidernes nye grøntsagskasse, " VegetarKassen " (værdi kr. 295,-). Husk at du meget gerne må sende linket videre til dine venner og bekendte - og meget gerne til både kødspisere, fiskespisere, vegetarer og veganere. Tak for hjælpen!

GENERALFORSAMLING LØRDAG 9.  APRIL
Vel mødt lørdag den 9. april kl. 13.30 på Biblioteket, Danasvej 30 B, Frederiksberg - DVF byder på et let måltid efter generalforsamlingen. Læs mere her.
 


Stamcellekød eller vegetarmad?


AKTUEL DEBAT
»Hvis man synes, det er uforsvarligt at drive rovdrift på vores naturressourcer, forekommer det logisk, man også mener, der må være en nedre grænse for, hvor dårligt man kan tillade sig at behandle dyr i landbruget. Hvis man tænker i helheder og forsøger at gøre det samlede etiske regnskab op.«
Giv vores svin noget halm
Lene Kattrup, dyrlæge og medlem af Etisk Råd,
i Frederiksborg Amts Avis 19/3


»Der er rigtig mange inden for især sundhedsområdet, der er meget fanatiske. Jeg vil da gerne være med til at diskutere kød: At vi skal overveje, hvor det kommer fra, og hvor meget vi spiser af det. Men jeg vil da ikke undvære kød i mit liv.«
(ej online)
Fru Grøn alias Anne Grete Rasmussen,
i Dagbladet Ringsted 12/3


»Mennesker finder sig i forbløffende megen undertrykkelse, korruption og politisk vanrøgt. Men hvis man ikke længere har råd til at få mad på bordet, så er det dråben, der får bægeret til at flyde over.«
40 års kronisk fødevarekrise

Rune-Christoffer Dragsdahl,
kandidatstuderende i antropologi, i JP 26/2
 
 
MÅNEDENS CITAT
Peter Sandøe,
Professor i bioetik,
Københavns Universitet:


"Hvorfor så ikke
bare spise tofu?
Det ville formodentlig være
lettere at lære danskerne
at spise vegetarisk
end at få dem til
at spise stamcellekød."

Citeret i Information 2/3

ØVRIGE NYHEDER & ARTIKLER
Vegetar kaster mad på stewardesse - EB 23/3
Blev rasende over at finde kødprodukt i sin mad
Junk food moms have junk food babies - 24/3
Sukker og fedt skaber forandringer i hjernen

Quorn's new owner sees bright future - 8/3
Optimistisk ny ejer tror på kødfri fremtid

Hjernen slås fra, når vi skal handle grønt - 20/3
Bæredygtighed: Rutine vejer tungere end valg

Mærsk-søfolk kritiserer dårlig mad - Berl 28/2
Skrabede madbudgetter og elendige råvarer
TILMELD DIG NYHEDSBREVET - DET ER GRATIS
►Modtager du ikke nyhedsbrevet? Så tilmeld dig her.

FORTÆL DINE BEKENDTE OM NYHEDSBREVET
- det er for både kødspisende, vegetarer og veganere!
►Videresend dette nyhedsbrev - eller send  
et link .
 Print opslag om nyhedsbrevet .
  
STØT DANSK VEGETARFORENING
Foreningen blev stiftet i 1896 og er pt. baseret 100 % på frivilligt arbejde. Dens primære formål er at udbrede kendskabet til vegetarisk levevis og interessen for frugt og grønt i ernæringen. Som medlem modtager du 4 gange om året med posten bladet Vegetaren, hvori du finder opskrifter, baggrundsartikler og meget mere. Men vigtigst: Du øger foreningens muligheder for at slå igennem i samfundsdebatten og oplyse endnu flere mennesker om fordelene ved at spise mindre kød. Medlemskab af Dansk Vegetarforening koster 200 kroner om året, dog kun 150 kroner for studerende og pensionister.

Læs mere om medlemskab.
Meld dig ind nu.

Bestil gratis pjece "Kød & Klima".
Bestil gratis visitkort der kan efterlades på restauranter med for lidt grønt.

BLIV FRIVILLIG I DVF
Dansk Vegetarforening er i vækst, og vi har derfor brug for flere frivillige, der kan styrke foreningens arbejde fremover.
 
Læs mere på vores hjemmeside .
Som medlem får du Vegetaren
tilsendt 4 gange om året