I nogle programmer skal du højreklikke  for at se billederne. Ellers kan du se det korrekt i din browser.

| Nyhedsbrev | Januar 2016 
| Årgang 7 | Nummer 1 |
| Miljø | Sundhed | Debat | Etik | Dyrevelfærd |
KLIMAAFTALE: Ambitiøst mål kan kun nås gennem mere vegetarmad
Som bekendt vedtog verdens lande den 12. december 2015 en historisk klimaaftale. Mange har påpeget, at aftalens målsætninger er ambitiøse, selvom løsningerne kun er vagt formulerede. Aftalen nævner hverken kød, landbrugsdyr eller kostforandringer én eneste gang. Til gengæld står der i aftalen, at klimatiltag ikke må kompromittere fødevaresikkerheden og arbejdet for at afskaffe sult, samt at udledninger fra afskovning skal reduceres, og at verdens regeringer skal handle for at sikre, at eksisterende områder af vild natur, som kan opsuge CO2, bevares. Alle disse tiltag lader sig kun gøre på samme tid, hvis det globale kødforbrug reduceres markant. Det står der ikke i aftalen, men det er aftalens klokkeklare konsekvens. Dansk Vegetarforening byder derfor aftalen velkommen og ser frem til, at verdens regeringer står ved det, de nu har forpligtet sig til.
► Læs mere her
SUNDHED: Planteprotein er bedre for blodsukkeret
Et nyt studie, som for nyligt blev bragt i ”Nutrients”, viser, at et skift fra animalske proteiner til vegetabilske proteiner, har en positiv effekt på blodsukkeret hos personer med type-2 diabetes. Forskere mener, at det kan skyldes mindskningen af indtaget af jern, natrium og nitrat.
► Læs mere her
► Læs det fulde studie her
DYREVELFÆRD: Ny dokumentarfilm om svineproduktionen set indefra
”The Last Pig” er titlen på den kommende dokumentarfilm, som går bag om Bob Comis – svineproducenten, der sagde stop. Bob Comis havde været svineproducent i næsten 10 år, men en dag kunne han simpelthen ikke se grisene i øjnene længere. Derfor besluttede han at omlægge hele sin svineproduktion til i stedet at dyrke grøntsager og selv blive veganer. Nu stiller han spørgsmålstegn ved landbruget og etikken i at spise kød - uanset hvor godt et liv dyrene har haft - og han håber at dokumentaren vil sætte nogle af de samme tanker i gang hos publikum.
► Læs mere om dokumentaren her
SUNDHED: Nye anbefalinger for institutionskost
Der er nu kommet en opdateret udgave af "Anbefalinger for institutionskost" og DVF blev i den forbindelse bedt om hjælp. Bogen er udarbejdet af Sundshedsstyrelsen, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen og DVF har hjulpet med at opdatere afsnittet om vegetar- og veganerkost. Blandt opdateringerne er bud på mere moderne retter, samt uddybende definitioner af vegetarer og at der kan være grader af, hvor meget mælk og æg man ønsker. Det er herigennem også understreget, at man skal være opmærksom på bouillon, fiskesovs og gelatine samt honning til veganere.
► Få inspiration til mad i storkøkkener her
DVF: Tak for et grønt 2015
2015 har været et utroligt spændende år med en synlig fremgang i grøn levevis. WHO har anerkendt, at rødt og forarbejdet kød udgør en kræftrisiko, og særligt da filmen Cowspiracy ramte Netflix, fik kød og miljø også langt mere opmærksomhed end tidligere. Ved folketingsvalget satte Alternativet kødfrie dage på dagsordenen, og flere undersøgelser viser, at danskerne tænker mere og mere over dyrevelfærd.
Også hos Dansk Vegetarforening er der sket meget i 2015. Vi fik skudt vores undervisningsprojekt i gang, hvor 2.500 elever, lærte om Mad og Miljø. Det var så stor en succes, at vi har fået midler til at fortsætte i det nye år. Vi har også fået den længe ventede babypjece klar, som vi håber, at en masse forældre og kommende forældre vil få glæde af. Derudover har vi selvfølgelig blandet os i debatter i aviser og radio med vores nye formand, Jacob Kaae Andersen i spidsen. Vi har haft flere aktiviteter end nogensinde, bl.a. foredrag og workshops med Melanie Joy, vi var med til Food Festival i Århus og Havnekulturfestival i Odense - og så har vi selvfølgelig fejret både dansk og international vegetardag og international veganerdag. 2015 var også året hvor vores nye mærkningsordning blev sat på de første produkter, så det fremover bliver lettere for forbrugere at finde de vegetariske og veganske varer. Vi glæder os til at fortsætte med at sprede det grønne budskab endnu mere i 2016.
► Vil du være med, så meld dig ind her
SUNDHED: Nyt studie om danske veganeres sundhed
For nyligt kom der et studie, som undersøgte danske veganeres indtag af næringsstoffer for at se, om de lever op til kravene for forskellige vitaminer, mineraler, proteiner, kulhydrater og fedtstoffer. Studiet sammenlignede veganernes kost med altspisende danskeres indtag af mad og viste, at generelt set havde veganerne bedre styr på makronæringsstofferne (protein, kulhydrat og fedt). Desværre viste det mangler på vitamin D, jod og selen blandt veganerne og de anbefaler derfor en øget opmærksomhed på disse.
► Læs studiet her
KONGRES: VegMed i Berlin
Den 22-24. april er der det fjerde VegMed, som er en videnskabelig kongres om vegetarisk kost og medicin. Kongressen er bl.a. arrangeret af vores tyske søskendeorganisation VEBU og målrettet læger, diætester og ernæringseksperter og byder på en masse spændende oplægsholdere. Så hvis det lyder som noget for dig, kan du jo overveje et smut til Berlin. Fra Dansk Vegetarforenings bestyrelse, kommer Tobias Sørensen til selv at deltage på kongressen.
► Læs mere om kongressen her
MÅNEDENS CITAT:
Mickey Gjerris og Signe Wenneberg, medlemmer af Det Etiske Råd:

"Vi er den første generation, der mærker konsekvenserne af klimaforandringerne, og vi er den sidste generation, der kan gøre noget ved dem... Vi destruerer planeten med vækst og forbrug. Derfor er det ikke nogen særlig høj pris at betale at holde op med at deltage i vækst og forbrug i det omfang, som vi ser nu, når præmien er, at vi kan sikre vores børns og efterkommeres fremtid på en planet fyldt med liv og mangfoldighed. Tiden er inde til at leve et anderledes liv." - i Berlingske, 13. december
 
OPSKRIFTER
Grøntsagssushi
Valnøddefrikadeller med urtesovs
Jordskokkesuppe med trøffelolie


KOM OG SPIS MED
8/1: Spiseklub for unge/voksne i Kbh
12/1: DVF spiseklub 40+
13/1: DVF spiseklub i Svendborg
22/1: DVF spiseklub på Kbh Vestegn
30/1: DVF Nytårsfrokost


 

VEGETAREN ONLINE
I efterårets udgave af Vegetaren, kan du bl.a. læse om den nye veganske kogebog "Grønskolling" fra Englerod og den veganske "Nicecream", som åbnede i sommers og åbent fortæller om passioner og visioner bag isboden med meget mere end bare is. Og så har vores sundhedsskribent Maria Felding givet en vejledning til, hvordan du får de sunde kostfibre.
► Læs bladet her

5 GODE GRUNDE TIL AT BLIVE MEDLEM AF DANSK VEGETARFORENING:
1. Vi er en forening for både vegetarer, veganere og alle andre der støtter grøn levevis.
2. Vi taler vegetarers og veganeres sag i pressen.
3. Vi påvirker indflydelsesrige politikere, forskere og fagfolk ved at oplyse dem om fordelene ved vegetarisk levevis.
4. Vi udgiver pjecer og brochurer om mad, miljø, sundhed og etik.
5. Vi er en stærkere forening, jo flere medlemmer vi er.


Som medlem opnår du med dit medlemskort særlige medlemsfordele, og du modtager desuden bladet Vegetaren, hvori du finder opskrifter, baggrundsartikler og meget mere.

► 
Læs mere om medlemskab og meld dig ind nu
► Giv et bidrag til Dansk Vegetarforening
► Følg Dansk Vegetarforening på Facebook
Følg Dansk Vegetarforening på Instagram


BLIV FRIVILLIG I DVF
Dansk Vegetarforening er i vækst, og vi har derfor brug for flere frivillige, der kan styrke foreningens arbejde fremover.
► 
Læs mere på vores hjemmeside

TILMELD DIG NYHEDSBREVET
Har du fået nyhedsbrevet fra en anden? Så tilmeld dig her
 
KONTAKT DANSK VEGETARFORENING:
Dansk Vegetarforening
Nørregade 41, 4. sal, 401 
1165 København K,

Tlf.: +45 
51 91 89 78
kontakt@vegetarforening.dk

Videresend nyhedsbrevet til en ven

Opdatér din profil hvis du har fået ny emailadresse

Dette nyhedsbrev udsendes ca. én gang om måneden af Dansk Vegetarisk Forening. Vi sender det også til udvalgte medier, som inspiration til at journalister kan researche videre i originalkilderne og gå i dybden med spændende historier.

Afmeld knud@haugmark.dk fra dette nyhedsbrev
Unsubscribe knud@haugmark.dk from this newsletter
OBS: Hvis du har modtaget nyhedsbrevet fra en anden, så klik venligst ikke på Afmeld/Unsubscribe, da linket for afmelding er din bekendtes personlige link.

Dansk Vegetarforening
Sortedam Dossering 55
København Ø 2100
Denmark

Add us to your address book


Copyright (C) 2016 Dansk Vegetarforening. Alle rettigheder forbeholdes.