Copy
Staatsbaan in Ham eind maart onderbroken aan kanaal Dessel-Kwaadmechelen

Nieuwsbrief

7 maart 2022


Staatsbaan eind maart onderbroken aan kanaal Dessel-KwaadmechelenBeste lezer,

Met deze nieuwsbrief informeert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) je over de vernieuwing van de Staatsbaan (N141) in Kwaadmechelen (Ham), tussen het Albertkanaal en het kanaal Dessel-Kwaadmechelen.

Brugrenovatie, fietspaden en rijweg

De sanering of renovatie van de brug over het kanaal Dessel-Kwaadmechelen is de hoofdbrok van dit werk. De brug wordt ontmanteld tot op het brugdek en vervolgens zorgvuldig opgebouwd, met veel aandacht voor de waterdichting. Er komen nieuwe fietspaden, gescheiden van de rijweg door betonnen jerseys. Ook de leuningen worden vervangen.

Tegelijk vernieuwt AWV de Staatsbaan, van iets voor het kruispunt met de Zwartenhoekstraat. Belangrijk daarbij zijn de bredere en vrijliggende fietspaden, met vangrails erlangs. In die zone wordt ook het wegdek  in asfalt heraangelegd. Het kruispunt met de Zwartenhoekstraat wordt daarbij geoptimaliseerd, voor een betere en duidelijkere verkeersafwikkeling. Het kruispunt wordt smaller en uitgerust met een middengeleider. 

 

Staatsbaan tot zomer 2022 onderbroken

De brugrenovatie start eind maart en zal ongeveer vier maanden duren, tot eind juli. Gedurende die periode is de Staatsbaan volledig onderbroken ter hoogte van het kanaal Dessel-Kwaadmechelen. De afsluiting is noodzakelijk: zowel voor de kwaliteit van de renovatie als voor de veiligheid. De brug is te smal om het verkeer te behouden, ook niet in één richting.

Door de knip van de Staatsbaan is vanaf eind maart de doorgaande verkeersas Tessenderlo/Laakdal en Ham/Leopoldsburg onderbroken. Dat verkeer volgt in beide richtingen een omleiding via de snelweg E313 (complex 25a Tessenderlo), de N73 langs de industriezone West-Limburg en de N72 in Beverlo (Beringen) en Heppen (Leopoldsburg).

AWV verwacht extra verkeershinder in de omgeving van complex 25a Tessenderlo. Er zullen maatregelen volgen om de doorstroming op de N73 te bewaken. In overleg met de omliggende gemeenten zal AWV tijdig alternatieven aangeven voor verkeer van de snelweg komende van Antwerpen en Hasselt richting Noord-Oost Limburg.
Voor fietsers op de Staatsbaan geldt er een veilige omleiding rond de werfzone via de jaagpaden en de brug over het kanaal aan de Broekstraat. In samenspraak met de gemeente Ham kunnen er nog lokale maatregelen op de omliggende gemeentewegen worden ingevoerd, zodat de bereikbaarheid en de veiligheid in de naburige woonwijken gegarandeerd blijft. De dienstverlening van De Lijn blijft gegarandeerd

Blijf op de hoogte 

Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. 

Bij vragen kan je terecht bij onze omgevingsmanager via bereikbaar.limburg@wegenenverkeer.be of via 0465 09 40 84 (tijdens kantooruren).


Met vriendelijke groeten

Wegen en Verkeer Limburg
Facebook Facebook
Twitter Twitter
YouTube YouTube
Website Website


Je ontvangt deze mail omdat je bent ingeschreven op de nieuwsbrief over projecten van het Agentschap Wegen en Verkeer in Tessenderlo.

uitschrijven - mijn gegevens aanpassen
Contacteer ons:

Wegen & Verkeer Limburg
Koningin Astridlaan 50 bus 4
3500 Hasselt

wegen.limburg@vlaanderen.be