Copy

Herinrichting stationsomgeving Liedekerke

Geachte mevrouw,
Geachte heer, 

Dit weekend plaatst Infrabel de spoorbakken op de tunnelwanden waarmee de nieuwe brug definitief vorm krijgt. Hier gunnen we u een blik achter de schermen van deze werken. Naast de werken aan de tunnel blikken we ook even vooruit naar de volgende stappen die de komende maanden zullen gebeuren in het kader van de herinrichting van de stationsomgeving. 

Bouw nieuwe tunnel is cruciale fase

Dit weekend plaatst infrastructuurbeheerder Infrabel een eerste deel van de definitieve spoorbakken van de nieuwe tunnel. In het weekend van 9 mei volgt het tweede deel van deze werken. Het plaatsen van de spoorbakken is een cruciale en beslissende fase voor de bouw van de nieuwe wegtunnel onder de sporen. In deze grote, zware spoorbakken komen namelijk de treinsporen te liggen. Tegelijk vormt de constructie ook het dak van de nieuwe tunnel, wat betekent dat alles goed in elkaar moet passen. Hiervoor werd een nauwkeurige planning opgemaakt.
De werken die we hier in Liedekerke uitvoeren, zie je niet elke dag. Daarom nodigden Wegen en Verkeer en Infrabel de pers uit op zaterdag 2 mei om samen met ons een kijkje achter de schermen te nemen. Hoe wij de werken aanpakten, leest u hieronder.
 

Parkeersituatie wijzigt

Door de werken zullen een aantal parkeerplaatsen (tijdelijk) verdwijnen. De beide stationsparkings worden afgesloten om de werken veilig te kunnen uitvoeren, op deze tijdstippen:  

 

  • Grote gemeenteparking (kant industrieterrein)
    • Vanaf 29 april (20u) tot 4 mei
    • Vanaf 7 mei (20u) tot 11 mei
  • Langgerekte parking NMBS
    • Vanaf 2 mei (middernacht) tot 3 mei (18u)
    • Vanaf 9 mei (middernacht) tot 9 mei (18u)
De gemeente heeft een aantal bijkomende parkeerplaatsen aangebracht op de gewestweg: langs de Affligemsestraat werd de langsparking uitgebreid. Ook wordt een deel van de parking ter hoogte van de Ommegangstraat/Muilenstraat ter beschikking gesteld voor lang parkeren.
Parkeren met een inwonerskaart of abonnement is ook nog mogelijk in het industriegebied van de Nijverheidszone Begijnenmeers
 

Hoe plaatsten we de spoorbakken?

Vrijdagnacht, na het passeren van de laatste trein, gaat de spoorlijn tussen Denderleeuw en Ternat (L50) buiten dienst. Specialisten van Infrabel halen daarna de elektrische (3.000 Volt) en mechanische spanning (trekkracht tussen 1.000 en 2.000 kg) van de bovenleiding. Dat is nodig om de bovenleiding uit elkaar te kunnen trekken en de werkzaamheden te kunnen uitvoeren.

Vervolgens breken de spoorarbeiders de sporen uit aan het station van Liedekerke. Na het uitgraven van het talud worden de voorlopige brugdekken verwijderd om plaats te maken voor twee nieuwe spoorbakken. Een kraan van 500 ton laat één voor één de zware constructies voorzichtig tussen de bovenleiding zakken. Hierbij wordt de grootste uitdaging het uitvoeren van de werken binnen de beperkte ruimte.

Na het plaatsen van de spoorbakken worden de zogenaamde perrondekken geïnstalleerd. Deze constructies zijn de fundamenten waar de nieuwe perrons op komen te liggen. Nadat alles op zijn plaats ligt, vullen we de hellingen nog aan met grond. In een latere fase worden de perrons in Liedekerke nog verhoogd (75cm) en verlengd (350m).

Na het uitvoeren van de werken worden de sporen en de bovenleiding opnieuw in hun oorspronkelijke staat hersteld. Zoals eerder aangegeven wordt in het weekend van 9 en 10 mei heel deze werkwijze herhaald voor het andere spoor (L50A2) in Liedekerke.

Mobiliteit voor de reizigers is verzekerd

Om de werkzaamheden veilig en vlot te doen verlopen, kunnen er geen treinen rijden van vrijdagavond tot maandagochtend tussen Dederleeuw en Ternat. In de nacht van zaterdag op zondag van 22u00 tot 6u zal er ook geen treinverkeer zijn tussen Denderleeuw en Jette. NMBS voorziet in vervangbussen en een alternatieve treindienst zodat reizigers steeds op hun bestemming raken. Ook deze maatregelen zullen tijdens het weekend van 9 en 10 opnieuw genomen worden.

Nieuwe tunnel verbetert bereikbaarheid station en perrons

De nieuwe tunnel aan het station is breder dan de bestaande tunnel wat de doorstroming en de veiligheid van het verkeer verbetert. Daarnaast verbeteren we met de herinrichting ook de bereikbaarheid van het station zelf. We zorgen er namelijk voor dat de drie perrons bereikbaar zijn langs beide kanten van de gewestweg zodat reizigers de drukke straat niet meer moeten oversteken om het station te bereiken.

AWV werkt ‘oude’ en ‘nieuwe’ tunnel af

De nieuwe tunnel wordt de komende maanden verder afgewerkt. Van de bestaande tunnel onder de sporen maken we een fietstunnel en voorzien we van een overdekte fietsenstalling. Die werken zullen met weinig veranderingen voor het verkeer gepaard gaan. Het verkeer zal de oude of de nieuwe tunnel gebruiken, maar dat zal netjes gesignaleerd worden met borden en er zullen geen omleidingen in voege zijn zoals voordien (toen de rotonde afgesloten was). 

Wij beantwoorden uw vragen

Wegen en Verkeer en Infrabel houden u de komende maanden graag verder op de hoogte van de werken aan de stationsomgeving. Mensen uit de buurt die nog vragen hebben of geïnformeerd willen worden over het verloop van de werkzaamheden, kunnen altijd terecht op het gratis telefoonnummer 0800/55.000 of mailen naar info.projecten@infrabel.be voor een laatste stand van zaken. 
 


De herinrichting van de stationsomgeving is een samenwerking tussen de NMBS Holding, Infrabel, TMVW, Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeente Liedekerke.


Meer weten?www.liedekerke.be

Gemeente Liedekerke
stationsomgeving@liedekerke.be
tel. 053 64 55 31Email Marketing Powered by Mailchimp