Copy
Vernieuwen fietspaden en heraanleg  Zuidlaan en Acaciastraat in Wetteren

Nieuwsbrief mei 2022
Met deze nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de werken aan de Zuidlaan (N417) en de Acaciastraat (N416) in Wetteren. De voorbereidende nutswerken zijn al even bezig, en binnenkort starten ook de hoofdwerken.
Wat zijn we ook alweer van plan?
Met de heraanleg van de Zuidlaan (N417) en de Acaciastraat (N416) bouwt Wegen en Verkeer een aangename en groene gewestweg. Ook de fietsveiligheid wordt een stuk verbeterd. Tussen de kruispunten met de Brusselsesteenweg (N9) en de Bloemluststraat komen vrijliggende fietspaden aan beide zijden van de rijbaan. Daarnaast krijg het stuk tussen de kruispunten met de Bloemluststraat en de Warandelaan (N416) een grondige herinrichting tot groene stadslaan, inclusief verhoogde fietspaden, groene middenbermen, vernieuwde busperrons en een nieuw wegdek in asfalt.
Ontdek het volledige toekomstbeeld
Verschillende werkfasen tussen 27 juni 2022 tot mei 2024
Net zoals de nutswerken, pakken we ook de hoofdwerken gefaseerd aan om de hinder zoveel mogelijk te beperken. 
 • Op 27 juni starten de laatste voorbereidingswerken (rooien van enkele bomen en aanleg tijdelijke wegenis). 
 • Tussen de kruispunten met de Brusselsesteenweg (N9) en de Bloemluststraat worden de vrijliggende fietspaden in 2 fasen aangelegd. Van 2 augustus tot oktober 2022 situeren de werken zich aan de zuidkant van de weg (oneven huisnummers). Tussen oktober 2022 en februari 2023 komt de noordkant aan bod (even huisnummers).
 • Gelijktijdig werken we ook aan de volledige herinrichting van het stuk tussen de kruispunten met de Bloemluststraat en de Warandelaan (N416). Vanaf 2 augustus starten ook die werken, waarbij de werken per fase opschuiven (zie kaartje). Als alles volgens plan verloopt, duren de werken tot mei 2024. 

Bekijk de volledige planning
Verkeer in één richting mogelijk, andere richting volgt een omleiding
Gedurende de hele periode is er een gewijzigde verkeerssituatie. Vanaf 27 juni zijn er tijdelijk versmalde rijstroken op de Zuidlaan (N417), om de voorbereidingswerken vlot en veilig te laten verlopen. Vanaf 2 augustus tot en met het einde van de werken zijn er enkele omleidingen:
 • Fietsers rijden in beide richtingen om via het fietspad parallel aan de spoorweg, de Spoorweglaan en de Victor van Sandelaan. 
 • Voor lokaal gemotoriseerd verkeer is er enkelrichtingsverkeer:
  • Richting Serskamp/Wetteren kan verkeer steeds langs de werfzone tussen de kruispunten met Brusselsesteenweg (N9)-Bloemluststraat rijden.
  • Tot november 2022 blijft het stuk Bloemluststraat-Warandelaan (N416) toegankelijk in twee richtingen. Nadien wordt ook dat stuk enkel toegankelijk richting Wetteren.
  • Richting Zottegem/oprit E40 is er een omleiding via de Noordlaan (N400), Kwatrechtsteenweg (N400) en Brusselsesteenweg (N9). 
 • Vrachtverkeer op grote afstand volgt een omleiding via de Paepestraat (N442), Ledebaan (N442), Hoogstraat (N442), Gentsesteenweg (N9), Grote Steenweg (N9) en Brusselsesteenweg (N9).

 
Lees meer over de actuele hinder
Bereikbaarheid werfzone
De ingrijpende werken brengen onvermijdelijk hinder met zich mee, maar we doen er alles aan om de hinder tot het minimum te beperken. Gefaseerd werken is daar een onderdeel van, en er zijn nog enkele maatregelen. 
 • Woningen en handelszaken blijven maximaal toegankelijk. Wanneer asfalt voor een oprit wordt opengebroken, brengt de aannemer steenslag aan zodat er over gereden kan worden. 
 • Vanaf 2 augustus geldt er een parkeerverbod in de werfzone tussen 7 uur en 19 uur. 
 • Afvalophaling ondervindt geen hinder. Buurtbewoners in de werfzone bieden zoals anders hun afvalzakken en containers aan buiten voor hun deur. De werfleider verzamelt de containers op een centrale plaats zodat eigenaars na de ophaling hun containers hier kunnen ophalen.
 • Om de veiligheid te verbeteren, raden we buurtbewoners langs de werfzone aan om hun woning te verlaten via de achterliggende zijstraten en de Victor van Sandelaan.
Bereikbaarheid omliggende wijken
 • De wijk Bourgondisch Kruis is afwisselend toegankelijk via Gemoedsveld of Oude Wetterstraat. 
 • De industriezone 3 - 4 (Biezeweg/Honderdweg) is beperkt toegankelijk:
  • Van 2 augustus tot oktober 2022 enkel via de Zuidlaan (N417). Uitrijden gebeurt best via de Brusselsesteenweg (N9), aangezien er op dat moment al enkelrichtingsverkeer is op de Zuidlaan (zie boven). 
  • Tussen oktober 2022 en februari 2023 enkel via de Brusselsesteenweg (N9)
Vragen?
Heb je vragen over deze werken? Voor specifieke vragen over de nutswerken kan je steeds contact opnemen met Fluvius, via 078/35 35 34 of met een bezoek aan onze werfburelen (iedere woensdag tussen 13.00 uur en 16.00 uur). Voor andere vragen contacteer je de omgevingsmanager van Wegen en Verkeer via bereikbaar.ovl@wegenenverkeer.be of via 0476 72 22 57 (op weekdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur).
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
LinkedIn

   

Deel Deel
Tweet Tweet
Mail Mail
Wenst u niet langer onze nieuwsbrief te ontvangen?
U kan uw gegevens aanpassen of volledig uitschrijven van deze lijst.