Copy

View this email in your browser
nieuwsbrief voor relaties van Karen Walthuis nr. 5 - 2016
Karen Walthuis 
opent je geest en hart
coach - trainer - spreker - psycholoog - auteur

Ik ben een narcist!

Nee, niemand heeft mij persoonlijk verweten dat ik een narcist ben. Ik las echter de afgelopen weken verschillende malen dat je een narcist bent of wordt als je veel bezig bent met je persoonlijke ontwikkeling. Als dat waar is, dan ben ik een supernarcist! 

Dat idee komt van de Deense hoogleraar psychologie Svend Brinkmann, die met deze prikkelende uitspraak zijn eigen (anti-)zelfhulpboek promoot. Ergens zijn hij en ik het wel met elkaar eens: het is zinvoller om stil te staan bij wie je bent in relatie tot anderen en tot wat je voor hen en de wereld kunt betekenen, dan persoonlijke ontwikkeling alleen te zien als middel ter vergroting van je eigen succes. Dat laatste zou narcisme stimuleren. Voor mij gaat persoonlijke ontwikkeling echter juist om bewustwording van je betekenis in en voor het grotere geheel.

De paradox van de narcist
Terug naar de narcist. Wanneer spreken we eigenlijk van een narcistische persoonlijkheid? De rechtgeaarde narcist lijkt over te stromen van zelfvertrouwen. De wereld draait om hem. 'Om wie anders?', vroeg mij laatst een narcist-light. De narcist meent over bijzondere talenten te beschikken en recht te hebben op veel geld, macht en status. Verwacht geen empathie of compassie van de narcist. Succesvolle narcisten vind je veelal in de top van organisaties, de politiek en de media.

Van binnen lijdt de narcist echter aan onzekerheid en aan gebrek aan eigenwaarde. De flamboyante houding beschermt het kwetsbare ego. De meeste narcisten durven daarom juist niet echt stil te staan bij zichzelf, of in de woorden van de heer Trump: ‘I don’t like to analyze myself because I might not like what I see.’ (interview in New York Times). Narcisten zonder succes maken zichzelf juist met hun slachtofferhouding tot middelpunt van de wereld. De narcist is heel gevoelig voor kritiek en verlangt intens naar bevestiging en bewondering van iedereen, dus ook van jou.

Kortom; het leven is niet makkelijk voor een narcist, maar ook niet voor zijn of haar omgeving. Meer over de narcist lees je in mijn artikel op Linkedin: Hoe overleef ik een narcist? 5 praktische tips. Het idee voor dit artikel heb ik van een coachee met wie ik veel gesproken heb over haar overleven in haar werk onder een nogal narcistische directeur. 

Herken je jezelf in de beschrijving van narcist?
Mooi, dan ben je geen hardcore narcist en coach ik je graag, zodat je nog beter tot je recht komt in dit leven.

Is je baas, partner of ouder een rechtgeaarde narcist?
Dan adviseer ik je het artikel even te lezen. Je bent ook van harte welkom voor een aantal coachingsgesprekken om strategieën te bespreken hoe hiermee om te gaan.

Ben je coach of trainer?
En wil je effectiever omgaan met narcistische coachees of deelnemers? Dan kan ik je de workshop De Uitdager van harte aanbevelen. Provocatieve interventies en 'spelen met de coachingsrelatie' zijn manieren om hen effectief te beïnvloeden en zelf geen energie te verliezen.

Fijn dat je de moeite hebt genomen om de nieuwsbrief open te maken en te lezen. Dankjewel voor je aandacht en een fijne dag gewenst!

Warme groet, 
WG Plein 279
1054 SE  AMSTERDAM
020 6170066
06 24772669

PS:
Regelmatig breng ik een paar dagen alleen in stilte door. Soms komen er dan gevoelens en woorden op als deze:

Alleen Zijn

Verlangen bekruipt me naar
de aanwezigheid van iemand
die mij lief is

Heimwee overvalt mij naar
de vrolijke aanwezigheid die
hier eerst nog was

De leegte voelt leeg en drukkend

Dan zak ik in mijn alleen zijn
Rust neemt bezit van mijn hoofd
Tevredenheid van mijn hart

De leegte blijkt vol:
een ruimte van mogelijkheden...

Dit soort berichtjes vind je op mijn inspiratiepagina op facebook.

Als je ook een paar dagen in stilte tot jezelf wilt komen, laat mij het dan even weten. Ik stel mijn huisje in het Drentse bos hiervoor graag ter beschikking.
Facebook
Twitter
Website
Email
LinkedIn
Ik stuur je graag de Nieuwsbrief ongeveer 6 keer per jaar. Als je dit liever niet wilt, kun je je hier afmelden:

 afmelden voor de nieuwsbrief     gegevens aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp