Copy

nieuwsbrief voor relaties van Karen Walthuis 
nr. 2 - 2016

Karen Walthuis

Opent je geest en hart

View this email in your browser

Is dit van jou of van mij?

Deze vraag heb ik mijzelf - en soms ook de ander - de afgelopen weken een paar keer gesteld. Misschien vermoed je het al; het ging dan niet over spulletjes of geld. Een vrouw die boos naar mij uitviel. Een man die er ten onrechte van uitging dat ik puur uit eigen belang handelde. En iemand die mij op een voetstuk plaatste. 

Aapje hier of daar
Ik ben in dit soort situaties namelijk geneigd om de aap op mijn schouder te zetten. Herken je dat? Dan ga ik op eieren lopen om de vrouw gunstig te stemmen. Dan voel ik me afgewezen omdat iemand mij beschuldigt van egoïsme. En ik ga mijzelf kleiner maken om de ander het gevoel van gelijkwaardigheid te geven. 

Vrij blijven
Door er even bij stil te staan, kan ik helderder zien wat wel en wat niet van mij is. Iemands boosheid, de intentie die een ander mij toedicht, de neiging om iemand op een voetstuk te zetten; ze zijn niet van mij. Met dat besef kom ik niet in een kramp terecht. Dan blijf ik mij vrij voelen om mijzelf te zijn en blijf ik 'ín mijn kracht'.

Expliciet maken
Dan kan ik er ook ontspannen met de ander over praten. Ik kan de vrouw bijvoorbeeld vragen naar de reden van haar boosheid en naar wat ze van mij verlangt. De man kan ik dan wat meer over mijzelf en mijn intenties en drijfveren vertellen. De bewonderaar kan ik vragen naar diens redenen om mij op een voetstuk te zetten. Of ik kies ervoor om ook dat niet te doen en het gewoon te laten.

En jij?
Ben jij ook geneigd om verantwoordelijkheid te nemen voor dat wat van de ander is? Of laat jij juist als vanzelf de verantwoordelijkheid bij de ander? Zie je misschien soms zelfs over het hoofd wat wel van jou is? Houd je de ander bijvoorbeeld verantwoordelijk voor jouw (vervelende) gevoelens?

Bril
Iedereen kijkt nou eenmaal door zijn eigen bril van aannames, intenties, ervaringen, behoeften en gevoelens. Zoals de waard is, neemt hij zijn gasten waar. Er is soms wat expliciete communicatie nodig als je door deze (voor)oordelen of interpretaties heen wilt breken. Om elkaar echt te zien en te horen. Je kunt in mijn blog Grenzeloos Contact wat meer lezen over mijn brillenglazen.

Jezelf zijn
Het is een oneindige en boeiende speurtocht naar wat (typisch) van jou is en wat van de ander. Je leert jezelf (en de ander) gaandeweg steeds beter kennen. Het wordt vanzelfsprekender om jezelf te zijn en te laten zien. Je contact met de ander wordt opener en vrijer. Dat is tenminste zoals ik het ervaar in mijn privéleven en in mijn werk als coach/trainer. Ik was dan ook blij dat ik onlangs na een mooie trainingsdag, waarin ik twaalf coaches van een grote organisatie kennis had laten maken met de zes coachhoudingen, deze feedback in de mail kreeg: 'Altijd fijn en leuk om mensen te ontmoeten die “zich zelf” kunnen en durven zijn. Los van de inhoud heb ik ook daar van genoten!'

Forse korting
Jezelf zijn als coach en gebruik maken van het contact tussen jou en de ander in coaching, dat zijn centrale thema's in mijn trainingen voor coaches. In september wil ik dolgraag weer starten met de Leergang Coachen vanuit zes houdingen met een klein groepje coaches. Om de drempel te verlagen geef ik zelfstandige coaches dit jaar een forse korting. Ik ervaar zelf namelijk ook dat het de laatste jaren niet meevalt om een beetje redelijke omzet te halen als ondernemende coach. Tegelijkertijd is investeren in je eigen ontwikkeling het belangrijkste wat er is in ons vak. Bovendien heb ik zelf gewoon heel veel zin in de Leergang en wil ik graag een inspirerend groepje deelnemers vormen. Vandaar deze tegemoetkoming. 

Fijn dat je de moeite hebt genomen om de nieuwsbrief open te maken en te lezen. Dankjewel voor je aandacht en een fijne dag gewenst!

Warme groet, 
WG Plein 279
1054 SE  AMSTERDAM
020 6170066
06 24772669
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email

Karen Walthuis
coach
trainer
procesbegeleider
schrijver
psycholoog


Heb je mijn artikel
PROVOCATIEF COACHEN: HET MISVERSTAND
 
op Linkedin al gelezen?

 Ken je mijn inspiratiepagina op Facebook al? 

Volgen wij elkaar al op Twitter? 
@KarenWalthuis
Lees mijn blog 'Grenzeloos contact'Klik door naar de informatie over de 
Leergang coachen vanuit zes houdingen
en de eenmalige superkorting!


 

Ik stuur je graag de Nieuwsbrief ongeveer 6 keer per jaar. Als je dit liever niet wilt, kun je je hier afmelden:

 afmelden voor de nieuwsbrief     gegevens aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp