Copy

nieuwsbrief voor relaties van Karen Walthuis
nr. 6 - 2016

Karen Walthuis 
opent je geest en hart
coach - trainer - spreker - psycholoog - auteur

View this email in your browser

Empathie is niet voor iedereen


is de titel van een column van Theodor Holman die mij raakte, eigenlijk nogal irriteerde. Holman zegt daarin dat het niet mogelijk is om empathie te hebben met zowel de 'arme islamitische Syriër', als met degene die zijn land, stad en dorp ziet veranderen'. Ik denk dat het wel kan; ik voel empathie voor beiden. Lees mijn antwoord op Holman en over drie manieren van 'empathieën'. 

Zo'n 'arme islamitische Syriër'   
ken ik intussen een beetje. Hij wil graag empathie voor zijn moeilijke positie, maar zeker niet zielig gevonden worden. Ik heb Mohammed geholpen met een artikel waarmee hij empathie hoopt te creëren voor de positie van vluchtelingen. Met succes; het artikel heeft op 26 november in het Parool gestaan. Lees meer over ons contact en het artikel in mijn blog 'De nieuwe horizon van Mohammed'. 

Wat is empathie eigenlijk?
Dat is een logische vraag in dit verhaal. Voor mij is 'empathieën':
Je openstellen naar de belevingswereld van de ander. Luisteren zonder direct je eigen oordelen en gevoelens op het verhaal van de ander los te laten.
Zo kun je meer begrip opbrengen voor gedachten, gedragingen en gevoelens van de ander. Of je kunt ze minimaal beter begrijpen. Het gaat dus niet om 'het eens zijn' of om medelijden, zoals Holman suggereert. Dat idee kom ik ook nog wel eens tegen bij managers die komen voor coaching of bij deelnemers aan de intervisiebijeenkomsten die ik begeleid.

Empathische steun voorkomt burn-out
Uit recent onderzoek door TNO en CPB blijkt dat steun van de leidinggevende een doorslaggevende factor is bij het terugdringen van het grote aantal werknemers met burn-out, staat op de website van de Rijksoverheid. De juiste steun geven, waarbij de veerkracht van de werknemer wordt gestimuleerd, vergt empathie. Dit actuele thema staat centraal in mijn nieuwe Workshop empathisch leiderschap van woensdag 8 maart 2017!

Empathisch coachend leiderschap
Deelnemers aan de Leergang coachend leiderschap ontwikkelen hun vermogen tot empathieën nog verder. Tijdens de vijf intense trainingsdagen leer je medewerkers effectief te begeleiden in hun ontwikkeling. Florerende mensen zijn immers vitaler en productiever! Volgend jaar september start de nieuwe Leergang. Ook geef ik deze training graag op maat aan je team of organisatie.

Fijn dat je de moeite hebt genomen om de nieuwsbrief open te maken en te lezen. Dankjewel voor je aandacht. Alvast hele fijne feestdagen gewenst, met veel wederzijdse empathie!

Warme groet, 
WG Plein 279
1054 SE  AMSTERDAM
020 6170066
06 24772669

PS:
Vorige keer schreef ik over mijn artikel Hoe overleef ik een narcist? dat ik op Linkedin heb gepubliceerd. Dat is intussen zo'n 8000 keer gelezen en 50 mensen hebben een (veelal heel persoonlijk) commentaar geplaatst. Er is best wat verborgen leed zichtbaar geworden. Zit je niet op Linkedin? Dan kun je het artikel nu ook als blog lezen.
PPS:
Er zijn nog 2 plaatsjes vrij voor de workshop de uitdager (intuïtief provocatief coachen) van woensdag 15 februari a.s.
 

Facebook
Twitter
Website
Email
LinkedIn
Ik stuur je graag de Nieuwsbrief ongeveer 6 keer per jaar. Als je dit liever niet wilt, kun je je hier afmelden:

 afmelden voor de nieuwsbrief     gegevens aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp