Copy
Når alder ikke mere er et tal.
Lahme Minimagasin
 

Kære læser

Kundesegmentering.
Et af de begreber, der fylder rigtigt meget, når det kommer til at vurdere, hvordan man når ud med sit budskab, sin idé eller sit produkt.
Her hos Lahme er det en af vores fornemste opgaver at forudse, hvor vore kunders kunder er på vej hen, og ikke mindst: Hvordan de ser sig selv. Men hvor mange kunder ønsker i dag at identificere sig selv med et kryds i en kasse? At få deres behov defineret ud fra deres alder, deres husstandsindkomst, eller om de holder af guldfisk eller ej? I en stadig mere opmærksomhedsøkonomisk  virkelighed er det noget af det sidste, vi ønsker:
At tilhøre en gruppe eller et segment, bare fordi vi har en bestemt alder. Derfor foreslår vi med dette MiniMagasin at se anderledes på gruppen, at forstå segmentering på en ny måde og at lytte til kundernes egne oplevelser af sig selv.

Kærlig hilsen
Julia & Co

PS: Vi har én eneste plads tilbage på vores helt fantastiske (det tør jeg faktisk godt love) tekstforfatterretreat i januar 2018. Klik her og læs mere.

 

Når marketing ensretter

I den klassiske segmentering ser man på ting som folks uddannelse, deres alder, deres indkomst og deres civilstatus.

Den demografiske segmentering med andre ord.

Man kan også vende blikket mod den behavioristiske segmentering, som handler om vaner, adfærd, og hvorfor man køber – eller ikke køber noget specifikt. Her ser man på, hvor tit man køber noget, hvor man køber det, hvilken anledning man køber det i, og søger i det hele taget at forstå et forbrug, man anser for værende målrettet og fokuseret.

Men faktum er, at denne måde at inddele mennesker på passer bedre til marketing, end det gør til levende mennesker; vi er efterhånden et sted, hvor individet ser sig selv som frit og ikke ønsker at blive puttet i en specifik kasse. Hvor ensretning ikke er ønsket og da slet ikke fra nogen, der ønsker at sælge os noget. Ingen af os ønsker at forholde sig til, at vi er gennemskuelige. Selv når vi er. For hvor sætter man sit kryds, når man udenpå er en 58-årig mand, men stadig gerne vil gå i hættetrøje og spille spil, hvor hovedformålet er at dræbe så mange orker som muligt? Og hvis ens drømmerejse så samtidig er en tur til en operafestival i Sydtyskland? Vi er ikke så stereotype i vore valg, som kassetænkningen gør os til, og det er det, den nye måde at tænke i segmenter på handler om: At individet ikke mere er sådan lige til at få styr på.
 

 Den nye segmentering
 

Vi er ikke så simple endda: Bare fordi vi har små børn, behøver vi ikke mere være mellem 28 og 35 år gamle. Vi kan også være midt i 40'erne. Og bare fordi vi interesserer os for færdigretter, behøver vi ikke være mellemledere i 40'erne, der har for travlt til at lave mad, men vi kan også være deltidsansatte i 50'erne, hvis tid allerhelst bruges på guitarspil. Pointen er, at alder ikke mere er en identitetsskabende faktor. Vi ser os selv som OS SELV fremfor tilhørende en aldersgruppe.

Fordi vi ikke længere har lyst til, at nogen – og slet ikke dem, der vil sælge noget til os – segmenterer os ud fra alder, er vi som afsendere nødt til at se anderledes på modtageren. Og det er her, den nye segmentering kommer ind; for ved at anlægge et andet blik på modtageren har vi også mulighed for at komme i en anden form for dialog med dem, så vi kan tage højde for, at en 60-årig i nogle dele af sit liv lever som en klassisk 20-årig og omvendt.

Under 18s
Young Adults
Middle Youths
Mid-Lifers
Later-Lifers

 
Denne nye segmenteringsmodel er på den ene side en konsekvens af, at vi lever længere, og af at vi skal være længere tid på arbejdsmarkedet, men også af at vore livsforventninger er blevet anderledes. Vi vil først og fremmest selv bestemme, og vi vil ikke dømmes ude, fordi vi er 52 og dermed bør interessere os voldsomt for noget, vi aldrig ville drømme om at bruge tid på, da vi var 35. Vi kræver ganske simpelt at være os selv hele livet, med egne valg og fravalg. Som kommunikatører er vi nødt til at forholde os ganske anderledes til dem, vi kommunikerer med.
 
Knap
 

MUSALI – giv en gave, der gør en forskel

Her hos Lahme har vi i 2017 også brugt tid på noget, der ikke handlede om os eller om vore kunder, nemlig på projekt MUSALI. På det afrikanske sprog lozi betyder MUSALI kvinde, og det er præcis det, MUSALI handler om: kvinder. MUSALI er ikke et nødhjælpsprojekt, men en mulighed for at understøtte håndværk og håndarbejde udført af kvinder til kvinder.
 
Kvinderne, der skaber de unikke og smukke armbånd, bor i Zambia, er på alle måder udsatte og har ikke mange muligheder for at ernære sig. De er nemlig eneforsørgere, som selv skal tjene til livets ophold og samtidig kunne passe deres børn. Armbåndene er derfor en fleksibel måde for dem at skabe noget, de har mulighed for at omsætte.
 
Normalt sælges de fine armbånd via flere mellemhandlere på markeder. Men med MUSALI køber vi armbåndene direkte fra kvinderne og sikrer dermed, at de får en bedre pris for dem. En pris, der kan bidrage til, at deres børn får nok at spise, kommer i skole, og får en mindre sårbar hverdag.
Armbåndene koster 149 kr., uanset om de er skåret i kohorn eller flettet i bomuldsgarn, og fås hos moshi moshi mind over hele landet.

Begynd 2018 med at give dig selv en gave

Professionel fordybelse, faglig sparring, nye input, et komplet trendoverblik samt indsigt i, hvordan du formidler på en måde, der gør en forskel for netop dine kunder og i dit arbejde. Alt det får du på det årlige Tekstforfatterretreat, som vi afholder i Tisvilde i januar 2018. Der er én plads tilbage. Klik her, og find ud af, om den burde være din.
Share
Forward


Du kan opdatere dit abonnement eller afmelde MiniMagasinet

© 2017 Lahme ApS. All rights reserved.