Copy
NatuurSUPER pluk je buurt   NIEUWS Juni 2015
vindt-ons-leuk op facebook  volg ons op twitter 
NatuurSUPER voor je dagelijkse portie groen!
Beste SUPERvriend,
 
Wat heb ik zin in de zomer! Als het warme weer doorbreekt en de zon alles verwarmt. Lente en zomer, de maanden om volop te genieten van de tuin. Alles komt tot leven en toont zich uitbundig in de zomer. Oogst is er dan volop en hoe heerlijk is het om deze samen op te eten, te proeven en te bereiden. Sommige van je mooiste vruchten of planten kun je nu in zaad laten schieten, dus laten liggen of groeien… Dat is best lastig. Maar het vooruitzicht dat je straks de zaden van deze mooie vrucht of groenten kunt oogsten, drogen en bewaren voor het komende jaar is een feestje. Zo zet je gemakkelijk een eigen zadenbank op. Alleen of met je mede tuinders, buren etc.  Geniet van je tuin, de zonne-energie, de lange dagen, een rijk en vers menu en deel dit met de mensen om je heen!

Marije, Neelke en Elzelien

 
In deze nieuwsbrief:

 


Expeditie Brabant was een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar. Lees hier het verslag.
Een tuin met je buren of bij je bedrijf. Een pluktuin, zorgtuin, moestuin; alles kan. Begin nu met de voorbereidingen voor 2016.
 
Snoeien, rooien, bakken vullen, stekken en planten. Er wordt hard gewerkt in de NatuurSUPER-tuinen!
Nieuwe website NatuurSUPER

Wat zijn we blij; onze website is vernieuwd! Frisser, duidelijker en vollediger. Tenminste, dat vinden wij. We zijn heel benieuwd naar jullie reacties. Neem dus snel een kijkje op www.natuursuper.nu en laat ons weten wat jij er van vindt. Mis je nog iets? Geef dat dan door. Want hoewel hij online is, zijn we nog druk bezig hem verder te vullen. Wordt vervolgd dus.


Het gaat goed met onze tuinen!

Het is een goed jaar voor de NatuurSUPER-tuinen.We zijn dit jaar bij wel zes tuinen betrokken (geweest). Wat dacht je van de daktuin in hartje Eindhoven, bij expat-centrum THE HUB? Locatieondersteuner Wieteke Brocken gaf drie Engelse workshops en begeleidde een groep expats van over de hele wereld.

De tuin bij het Stationspark in Deurne heeft een prima voorlopige plek gevonden in de tuin van de oude burgemeesterswoning. Op een steenworp afstand van de plek waar de mobiele moestuinbakken straks komen. Locatieondersteuner Rafke Engels ging met de kerngroep flink aan de slag in deze verwaarloosde tuin. er is gerooid en opgeruimd en er zijn bakken geplaatst en gevuld.

Op initiatief van enkele ouders startte we bij de St. Jozefschool in Geldrop een schooltuin. De school faciliteert het schooltuinproject. Kleutergroepen beschilderden de moestuinbakken en deze zijn inmiddels gevuld met aarde en groenteplanten. Na de zomer gaat ook de middenbouw en bovenbouw aan de slag met de tuin.

Locatieondersteuner Mies Knippenberg is betrokken bij de moestuin van de ruilwinkel in Roosendaal. Jeroen Delhaas was betrokken bij de tuin in Vlissingen. En binnenkort starten we met een buurttuin in Maarheeze.
 
Hoe vergaat het buurttuinen na twee jaar?

Ben je langer dan twee jaar betrokken bij een stadslandbouwproject of buurt(moes)tuin? Dan zijn wij benieuwd naar je ervaringen, wensen, tips en vragen. We hebben een korte enquête opgesteld en nodigen iedereen die langer dan twee jaar betrokken is bij een buurttuin (of stadslandbouw) uit deze in te vullen. Dit duurt niet langer dan tien minuten. De  informatie die we via deze enquête krijgen, gebruiken we voor een co-creatie bijeenkomst in september.

Klik hier om de enquête in te vullen.

 
Samen met anderen een tuin beginnen?  Dit is het moment!

Kriebelt het wel eens bij jou? Zou je ook graag een buurttuin willen starten? Heeft jou bedrijf een mooie plek voor een bedrijfstuin? Is een zorgtuin meer iets voor jou? Of een schooltuin? Ga dan eens met ons in gesprek. NatuurSUPER ondersteunt je graag bij het realiseren van zo'n tuin. Benieuwd of de plek die je voor ogen hebt geschikt is. Check onze locatiecheck en kom er snel achter of je locatie geschikt is.

Wil je graag zelfstandig aan de slag? Bestel dan ons Doe-Het-Zelf stappenplan voor €5,00 exclusief verzendkosten. Ons Doe-Het-Zelf stappenplan helpt je stap voor stap bij het realiseren van je (buurt)tuin. Begin nu met de voorbereidingen zodat je voorjaar 2016 helemaal klaar bent voor een mooi tuinseizoen.

 
Verslag van een geslaagde dag vol inspiratie

Op donderdag 16 april vond ‘Expeditie Brabant: Hoe Groen Goed Doet’ plaats. Onder leiding van Expeditieleiders Gedeputeerde Johan van den Hout en Johan van der Schoot (wethouder Gemeente Oss) zijn diverse Brabantse groene buurtinitiatieven verkend. Lees hier het verslag van deze inspirerende dag in het zuiden van het land.

Het verslag van deze inspirerende dag lees en download je hier.
 

Een expeditie in jou provincie?

Expeditie Brabant heel geslaagd en smaakt naar meer. Graag helpen en ondersteunen we anderen bij het organiseren van een expeditie door je streek of provincie. Neem contact op met marije@natuursuper.nu om de mogelijkheden te bespreken. 

Right to Copy *2015* Studio Van der Park.   *NatuurSUPER*   
Ons e-mailaddres is:
elzelien@natuursuper.nu
Met dank aan de vele mensen die NatuurSUPER mogelijk maken op allerlei verschillende manieren. Hierdoor kunnen we verder bloeien en groeien met sociale en groene stappen! Kijk eens naar alle mensen achter NatuurSUPER.