NatuurSUPER pluk je buurt   NIEUWS Februari 2015
vindt-ons-leuk op facebook  volg ons op twitter 
NatuurSUPER voor je dagelijkse portie groen!
Beste SUPERvriend,
 
Het is winter. Een tijd voor wandelingen door de sneeuw, knus doen bij de kachel, en dampende koppen zelfgemaakte pompoensoep. Wij genieten ervan, we hopen jij ook.
De winter leent zich ook uitstekend voor bezinning en mijmeren over wat je komend jaar wilt ondernemen en bereiken. Zou jij graag een tuin in je wijk op willen starten? Neem dan contact met ons op. We hebben een enthousiaste groep nieuwe locatieondersteuners die staan te trappelen om met je mee te denken en doen. Een van hen is Rafke. Ze gaat aan de slag in Deurne en stelt zich in deze nieuwsbrief aan je voor.
 
In 2015 hebben we een paar verrassende trainingen, workshops en events voor je in petto. We lichten in deze nieuwsbrief alvast een tipje van de sluier op. Binnenkort, in een speciale editie, lees je er meer over.
 
En natuurlijk delen we ook deze keer iets uit.


Marije, Neelke en Elzelien

In deze nieuwsbrief:
Van NatuurSUPER voor jou: Crowdfunding


De kick-off dag voor (nieuwe) locatieondersteuners was een schot in de roos!

NatuurSUPER blijft je voeden. Er komen weer een heleboel leerzame en interessante workshops aan.

Wil je wel eens sparren met iemand die kennis en ervaring heeft op het gebied van groene buurt- wijkinitiatieven? 28 februari: speeddate met Marije
Dit zijn onze locatieondersteuners

Wat zijn we blij met onze nieuwe locatieondersteuners! Zij reageerden enthousiast op onze oproep vorig jaar om voor NatuurSUPER aan de slag te gaan. Op 22 januari kwamen de 'nieuwkomers' en 'oudgedienden’ bij elkaar op Locatie 33 voor een gezamenlijke kick-off dag. Een supergezellige ontmoeting waar iedereen veel energie van kreeg. Onder leiding van Marije van der Park, Annet Goltstein en Rafke Engels ging de groep actief aan de slag met de methodieken voor het ondersteunen van de tuinen. En natuurlijk werd er volop kennis en ervaring gedeeld over het opzetten en realiseren van een buurttuin.
De locatieondersteuners gaan met een groep buurtbewoners aan de slag om een NatuurSUPERtuin te realiseren. De ondersteuners hebben groene vingers én ze werken graag en goed met groepen. Niet onbelangrijk, want één van de succesfactoren van een NatuurSUPERtuin blijft de kracht van de groep.

 

Onze locatieondersteuners:
Mildred  Monpellier, Rafke Engels, Jeroen Delhaas, Mies Knippenberg, Wieteke Brocken, Yvonne Hogt, Kinke Hendriksma. Ook op de foto: Marije van der Park en Neelke Goossens (Foto: Mark Arends). Niet op de foto: Elzelien Goossens.


'Thuiskomen' tijdens de kick-off dag

Rafke Engels is één van de nieuwe locatieondersteuners van NatuurSUPER. Binnenkort start zij met de ondersteuning van Stationspark Deurne, een nieuwe tuin grenzend aan het spoor. Typisch Rafke? "Ik ben een natuurlijke netwerker en kan goed enthousiasme overbrengen. Ik maak graag van niets iets en weet van aanpakken."

Waarom passen jij en NatuurSUPER bij elkaar?
"De methodiek van NatuurSUPER gaat uit van creatieve werkvormen. Dat is iets wat heel goed bij mij past en waar ik de afgelopen jaren veel ervaring mee heb opgedaan. De kick-off-dag voelde voor mij dan ook als ‘thuiskomen’. Ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van NatuurSUPER. Werken met mensen, op een groene manier en ook nog eens met creatieve werkv
ormen."

Wat zie je als je belangrijkste rol als locatieondersteuner?
"Ik wil het proces voor de deelnemers zo makkelijk mogelijk laten verlopen,  zodat zij hun tuin op een leuke en enthousiaste manier kunnen vormgeven. Dat is mijn taak. Ik zal hierbij heel bewust de NatuurSUPER methodiek inzetten. Mijn eigen ervaring met groepen en het toewerken naar een einddoel is een mooie aanvulling hierop. Stiekem kijk ik ook erg uit naar de doe-dagen. Heerlijk met de handen aan de slag in de buitenlucht."Save the date!

NatuurSUPER blijft je voeden. Er komen weer een boel leerzame en interessante workshops en trainingen aan. Binnenkort meer in een speciale nieuwsbrief. Alvast een tipje van de sluier…

Toeren door Brabant
NatuurSUPER en
IVN Brabant toeren op donderdag 16 april 2015 door Brabant.  Gemeentelijke bestuurders, projectontwikkelaars, woningbouwcoöperaties en professionals die willen innoveren op gebied van stadslandbouw, sociale cohesie en zorgzame natuur zijn welkom om te ontdekken wat er op dit moment speelt. Boeiende sprekers geven hun visie op lokaal groen en er is veel gelegenheid om in gesprek te gaan. Uiteraard bezoeken we enkele succesvolle groene buurtinitiatieven.
 
Van professional tot bewoner, samen succesvol de groene wijk oogsten!
Hoe zorg je voor een succesvolle en resultaatrijke samenwerking bij lokale groene initiatieven zoals Natuursuper of
Groen Dichterbij? Rondom die vraag (en antwoorden!) organiseert NatuurSUPER in samenwerking met Hans Pijls en Annet Goltstein drie bijeenkomsten voor ambtenaren, burgers, projectontwikkelaars en bestuurders. Van en met elkaar leren, dat is de bedoeling. De eerste serie staat gepland op 23 april, 29 mei en 30 juni 2015.
 
Building with textiles
NatuurSUPER is een bijzondere samenwerking aangegaan met
creativiteitscentrum De Wiele uit Geldrop. Samen organiseren we in 2015 elk seizoen een 'groene' workshop. Op zondag 8 maart gaan we de structuur en de schoonheid van de natuur ontdekken. Inspiratie halen we uit de omgeving van De Wiele. Ook textiel kent, net als de natuur, verschillende structuren. Na een toffe buitenworkshop met NatuurSUPER gaan we aan de slag met takken en draden. Het eindproduct: een gezamenlijk 3 dimensionaal kunstwerk voor de voortuin van de Wiele, zichtbaar vanaf de openbare weg. Datum, tijd: zondag 8 maart, van 11:00 - 14:00 uur (€7,50 inclusief materiaal).

NatuurSUPER speeddate
 
Zou je wel eens één op één willen sparren met iemand die kennis en ervaring heeft op het gebied van groene buurt / wijkinitiatieven? Iemand die goed luistert, kritische vragen stelt, verbindingen legt en kansen ziet? Marije van der Park, oprichtster van NatuurSUPER, gaat graag met je in gesprek. Op zaterdag 28 februari 2015 zit ze voor je klaar tijdens het evenement
Reclaim the seeds in Driebergen. Speeddaten kan tussen 11.30 - 13.00 uur en tussen 13.30 en 15.00 uur.
Heb je interesse? Neem dan contact met ons op en schrijf je in voor een gesprek van een halfuur. De kosten bedragen €15,00. Dit is inclusief het
DoeHetZelf-stappenplan van NatuurSUPER, waarin alle stappen om te komen tot een succesvolle buurttuin zijn omschreven. Vragen of aanmelden: info@NatuurSUPER.nu.    
    
 

Van NatuurSUPER voor jou

Doen, delen en verbinden. Dat zijn de pijlers van NatuurSUPER. Daarom delen we voortaan bij elke nieuwsbrief iets met jullie. Iets wat je kunt doen, kunt delen of wat je met anderen verbindt. Deze keer delen we ons NatuurSUPER Crowdfunding Stappenplan met je.

 
 

Right to Copy *2015* Studio Van der Park.   *NatuurSUPER*   
Ons e-mailaddres is:
elzelien@natuursuper.nu
Met dank aan de vele mensen die NatuurSUPER mogelijk maken op allerlei verschillende manieren. Hierdoor kunnen we verder bloeien en groeien met sociale en groene stappen! Kijk eens naar alle mensen achter NatuurSUPER.