Copy
NatuurSUPER pluk je buurt   NIEUWS Voorjaar 2014
vindt-ons-leuk op facebook  volg ons op twitter 
NatuurSUPER voor je dagelijkse portie groen!
Beste SUPERvriend,

Geniet je ook zo van al het groen om je heen? Je hoeft dit jaar niet ver te zoeken om te smullen van al het lekkers wat uit de grond schiet. Ook NatuurSUPER groeit flink. Zo hebben we twee nieuwe medewerkers.
Dankzij de subsidie van de Provincie Brabant en Stichting DOEN! kunnen we met NatuurSUPER weer een hele tijd vooruit. En de eerste stap is al weer gezet, want er is nu ook een NatuurSUPER in Zeeland gestart!
Volg je ons al op Facebook?
 
Doe-Het-Zelf stappenplan >>
 
Subsidie van Stichting DOEN! en Leefbaarheid"Brabant>>
Twee nieuwe medewerkers bij NatuurSUPER

Sinds 1 maart werkt Neelke Goossens als bureaumanager voor NatuurSUPER. Zij vervangt Marije van der Park die van 1 mei tot en met 1 november met zwangerschapsverlof gaat.
Neelke is van huis uit landschapsontwerper. Ze zet nieuwe projecten op, managet en begeleidt bestaande projecten en faciliteert en verzorgt workshops. Neelke is bereikbaar op maandagochtend, woensdagochtend, donderdag en vrijdag via Neelke@NatuurSUPER.nu en 0640741298.

Elzelien Goossens verzorgt sinds 1 april de de communicatie voor NatuurSUPER. Elzelien houdt zich bezig met Twitter, Facebook, de digitale nieuwsbrief en andere communicatie-activiteiten. Elzelien is bereikbaar op dinsdag-, donderdag- en vrijdagochtend op 0648880737 of elzelien@NatuurSUPER.nu.

 

NatuurSUPER ontvangt subsidie van Provincie Brabant  Stichting DOEN

Stichting DOEN en Leefbaarheid@Brabant (een project van de Provincie Brabant) verleenden afgelopen maart subsidie aan NatuurSUPER. Ontzettend fijn, want met deze subsidie kunnen we NatuurSUPER verder ontwikkelen en brengen we de natuur dichter bij mensen. Bijvoorbeeld door de volgende plannen te realiseren;
  • Zes nieuwe NatuurSUPER tuinen;
  • De locaties stimuleren om een zadenbank op te zetten;
  • Een vervolg op het digitale magazine van NatuurSUPER, SUPERzine;
  • Een NatuurSUPER-app;
  • In kaart brengen waar de tuinen na minimaal twee jaar behoefte aan hebben;
  • Minstens drie zelfstandige workshops ontwikkelen.
 

Nieuwe tuin in Vlissingen
 
NatuurSUPER is nu ook in Zeeland te vinden. In maart startte daar de nieuwste tuin. Deze keer in Vlissingen, op een voormalig schoolplein. 31 mei houdt de tuin open dag. De kisten en bakken van NAtuurSUPER worden dan gevuld met takken en aarde. En de voorgekweekte plantjes worden dan in bakken gezet. De hele buurt is uitgenodigd om mee te helpen. De tuin is onderdeel van de Stichting Droom. Locatieondersteuner Jeroen Delhaas is aanspreekpunt. We houden je op de hoogte over de ontwikkelingen.

 

Workshop 'Zaden oogsten met de zonnedroogkast'
 
Zelf voorzien in je voedsel, dat is toch het lekkerste wat er is? Om bewoners en vrijwilligers van de tuinen daarvoor nog meer handvatten te geven, organiseren we in het najaar een nieuwe workshop. We gaan samen een zadenbank opzetten en leren je hoe je kunt oogsten, drogen en bewaren. Ook wordt er per tuin een zonnedroogkast gebouwd voor de biologische zaden. Die kunnen een basis vormen voor de tuin waardoor de kosten laag blijven. In de workshop combineren we praktijk en theorie.
De workshop start nog dit najaar, wanneer de tijd daar is om de zaden te oogsten en drogen.
 
Het blijft niet bij deze workshop. NatuurSUPER bereidt ook een workshop ‘Composteren’ voor. En een workshop rondom het thema ‘Hoe betrek je mensen bij je tuin of hoe hou je ze betrokken’. Ook bestaan er plannen voor een zadenruilbeurs.  Interesse in één van deze workshops? Of wil je meer weten? Stuur dan een mail naar info@natuurSUPER.nu.

 

ISocial app

NatuurSUPER is nu ook te vinden op de iSocial app. iSocial is dé plek waar sociaal vernieuwers elkaar vinden en versterken. De app maakt ze voor heel Nederland zichtbaar en vindbaar. Of, zoals Marije van der Park zegt: “Met de iSocial app wordt het een stuk makkelijker om andere sociale vernieuwers te vinden en expertise uit te wisselen. Wat zou het fantastisch zijn om in een gebied activiteiten te organiseren rondom NatuurSUPER en dat andere initiatieven aanhaken! Gezamenlijk optrekken om de wereld mooier te maken. Daar word ik blij van!”
 
Meer weten over de iSocial app? Kijk eens op www.Isocial.nu. Wil je helpen om de app te lanceren? Je kunt hier een bijdrage doneren voor de crowdfundcampagne.

 

Wat wanneer zaaien en oogsten?

Voor de beginnende moestuinier is het soms raden wat je wanneer mag zaaien en oogsten. Er staat een handige zaaikalender voor de moestuin op www.bolster.nl. En ook de stadsboeren hebben een handige kalender.

 
Right to Copy *2014* Studio Van der Park.   *NatuurSUPER*   
Ons e-mailaddres is:
elzelien@natuursuper.nu
Met dank aan de vele mensen die NatuurSUPER mogelijk maken op allerlei verschillende manieren. Hierdoor kunnen we verder bloeien en groeien met sociale en groene stappen! Kijk eens naar alle mensen achter NatuurSUPER.