Zo maandelijks mogelijk

Beautiful baliVan half december tot half januari genoot ik met Anke en Robin van een broodnodige en welverdiende vakantie op Bali. 
Wat een waanzinnig fijn eiland! Ik was er voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst. Als we nog eens een jaartje in het buitenland gaan wonen – ik speel af en toe met die gedachte – zou dat heel goed op Bali kunnen zijn. 
Zeker nu ik heb gelezen over de op het eiland gevestigde Green School, een van de meest onderwijsvernieuwende scholen ter wereld.  “We are building Green School to create a new paradigm for learning. We want children to cultivate physical sensibilities that will enable them to adapt and be capable in the world. We want children to develop spiritual awareness and emotional intuition, and to encourage them to be in awe of life’s possibilities.” 

Iedereen die iets met onderwijs heeft zou de website eens moeten bestuderen. (Maar pas op: enthousiasme-gevaar!)

Wat ik voornamelijk deed op Bali was bijkomen, mijn hoofd ordenen, en puzzelen  – zoals te zien was op menig 20:36 foto :).Ik las een geweldig boek: Van CEO naar tuinman, dat ik cadeau kreeg van schrijver Evert Jan van Hasselt, tijdens de lancering van Nooit Af bij Seats2Meet. Over hoe mieren werken. Iedereen die geïnteresseerd is in zwermen zou dit boek echt moeten lezen. Als ik het eerder had ontdekt had het zeker een plekje gekregen in de Easycratische Bibliotheek.
Ik geef drie exemplaren weg: klik!

Wat ik verder deed – eigenlijk ook een soort terugkerend ritueel tijdens mijn lange wintervakantie – was een nieuwe verhaallijn bedenken voor mijn lezingen. De focus ligt inmiddels nog meer op sociaal kapitaal, zwermen en de verschuiving van machtsverhoudingen, zoals beschreven in the End of Power

Ik heb ook nog een tweetal leuke nieuwe platforms ontdekt. Kifi, waarmee je url's kunt verzamelen om te delen. Zoals blogs, of recensies en artikelen rondom Nooit Af. 
En Revue, waarmee ik sinds kort wekelijks vijf tech-updates deel. (Hier kun je je erop abonneren.)
 

innofest

 Festivals zijn sinds kort onderdeel van het topsectorenbeleid. Dat betekent dat festivals worden beschouwd  als kansrijke sector voor economische groei. Nou heb ik eigenlijk niks met dat topsectorengedoe, en ook al niet met economische groei, maar toch: festivals staan kennelijk op de radar en dat is leuk.

Al vele jaren ben ik gefascineerd door festivalomgevingen en ben een van de aanstichters van een jaarlijks mini-festival. (Waar ik nooit heel veel ruchtbaarheid aan geef omdat het een besloten festival is, maar geheim is het natuurlijk ook weer niet, dus als je er meer over wil weten, lees dan deze driedelige serie blogposts. Of de column Festival Europa die onlangs verscheen van de hand van Cristel van de Ven.)

Op ons festival draait het voornamelijk om co-creatie, sociale innovatie en zelfsturing. Het is open source in de praktijk - en het werkt.

Nou snap ik ook wel dat op een magisch muziekfestival zoals Into The Great Wide Open het gewoon de bedoeling is dat je met een biertje in je hand naar mooie muziek zit te luisteren.
Maar ergens is dat jammer: al die festivals zitten boordevol praktische, creatieve, slimme mensen, op wie nu geen ander beroep wordt gedaan dan consumeren. 

Welnu, dat vonden blijkbaar meer mensen met mij. 
Een achttal noordelijke festivals (Into the Great Wide Open, Welcome to the Village, Oerol, Eurosonic /Noorderslag, TT Assen, Noorderzon, Festival der Aa en Paradigm) hebben de handen ineen geslagen, samen met TU Delft, om te kijken hoe festivals (door Victor van Doorn in dit kader testifals genoemd :)) te gebruiken zijn als 'proeflaboratoriums' voor allerhande innovaties. 

Net als in het echte leven kennen festivals allerlei uitdagingen op het gebied van afval, water, elektriciteit en voedsel. En festivalbezoekers gedragen zich in zekere zin hetzelfde als buiten een festival; het zijn net mensen. Ze eten, slapen en bewegen. 
Festivals zijn controleerbare minimaatschappijen – met een begin en een eind en een hek eromheen –  en vormen daardoor een perfecte testomgeving voor prototypes, experimentele technieken en duurzame innovaties. 
(Zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om met gebruikmaking van mobiele biovergassers het gft afval energie te laten terugleveren aan het festival? Etc.)
De lancering van Innofest vond twee weken geleden plaats, tijdens Eurosonic/Noorderslag in Groningen. We waren erbij aanwezig met een delegatie van Permanent Beta en ik heb het idee dat we een aardige bijdrage kunnen leveren. Zeker nu we in Elp, op het terrein van Dick Oosterwijk en Elpine, een enorme loods in bruikleen hebben. Ons eigen 'Permanent Beta Fieldlab', waar we ongestoord kunnen experimenteren.
Lees ook nog even het artikel: Festivals als levende laboratoria en proeftuin voor Noordelijke bedrijven
 

Nooit Af Nieuws

Het gaat goed met Nooit Af. De eerste druk is schoon op, een dezer dagen rolt de tweede druk van de persen. We zijn als hoogste nieuwkomer binnengekomen in de top 10 van Managementboek en inmiddels staan we op nummer 7!
Bovendien is Nooit Af is het best verkochte e-book op dit moment.
En wat ook heel bijzonder is: We kamen erachter dat Nooit Af is opgenomen in het curriculum van postacademische opleidingen! Daar worden we echt heel blij van. Dus mocht je HR directeur zijn of opleidingsmanager... 


Nooit Af ligt op het nachtkastje (nouja, dat van dat nachtkastje weet ik natuurlijk niet zeker, maar het is een leuke gedachte) bij burgemeesters, ceo's van grote bedrijven, topambtenaren en een heleboel trouwe fans van Easycratie.

Er zijn inmiddels vele recensies verschenen (ik verwijs weer even naar Kifi) op allerlei plekken en platforms, en zo langzamerhand begint het boek ook door te sijpelen naar de gevestigde media. 
Zo besteedde Trouw er inmiddels aandacht aan. (Helaas met een recensie uit de tweede hand, wat wel een beetje jammer is, maar goed, toch blij met de aandacht.)
Nooit Af behandelt natuurlijk ook heel actuele thema's. Dat bleek wel weer, afgelopen week. Wouter van Noort van NRC was in Davos bij het  World Economic Forum en kwam tot de conclusie dat regeringsleiders en ceo's zich zorgen maken om technologie en het allemaal niet meer zo goed weten met een aantal grote vraagstukken.
Dat vinden wij eigenlijk heel goed nieuws! 
Erwin schrijft erover in een blog op easycratie.nl: 'Sinds Davos hebben de ondernemende innovatieve geesten een nieuwe troefkaart in handen. ‘Hoor eens,’ kunnen ze nu tegen hun toezichthouders zeggen, ‘als de leiders boven ons geen oplossingen hebben en het niet meer weten, dan moeten we het wel zelf doen.' Dat klinkt misschien een beetje opruiend, maar zo werkt het wel. Het blussen van branden, daar is de brandweer voor. Ons wordt ten strengste afgeraden om zelf te blussen. Maar als de brandweer niet komt opdagen, dan pakken we zelf emmers water. Als ‘ze’ het niet kunnen, dan moeten ‘we’ het doen.'

Heel kort door de bocht: Als wereldleiders het niet meer weten, dan biedt dat ruimte voor easycratie en organizonderen. 
Wil je weten hoe het nou precies zit met easycratie en organizonderen en met name hoe het in de praktijk kan worden toegepast? Meld je dan aan voor een van de powwow-middagen Easycratisch Werken en Organizonderen, die ik organiseer samen met Annette Dölle. De belangstelling was zo groot dat we het experiment inmiddels verlengd hebben met twee extra sessies. Kijk voor de data in de agenda in de zijbalk!

KEVIN WEIJERS

 
Via Felix Lepoutre van Meet Berlage, leerde ik Kevin Weijers kennen. 

Kevin is een nogal bijzonder mens. Enthousiast en energiek ook nogal. Voortdurend is hij bezig met het in beweging brengen van ideeën. Door allerlei aannames te toetsen in de praktijk.
Experimenteren om van te leren. 

Zo had ik ooit eens in een column geschreven dat het niet meer logisch is om jezelf per uur verhuren, in de kenniseconomie; beter laat je de mensen een abonnement op jou nemen.
Dat is Kevin gaan onderzoeken.
(Conclusie: ja hoor, werkt prima.)

Over waardebepaling achteraf, de basis van mijn 'businessmodel', zei Marco Derksen van Marketingfacts ooit: 'Dat werkt alleen als je Martijn Aslander heet. Het is niet schaalbaar.'
Wederom nam Kevin de proef op de som.
(Conclusie: Je hoeft er geen Martijn voor te heten, maar je moet er wel echt voor gaan, want eenvoudig is het niet. Je moet nogal wat zaken rondom teleurstelling en dergelijke los leren laten, maar het biedt daarna veel ruimte en mogelijkheden.)


 
Eind 2015 stond Kevin op TEDx Breda, met zijn verhaal Why challenging assumptions is the way to go. Waarin hij vertelt hij over zijn geslaagde experimenten 50 presentations in 15 weeks en 
Quit email, en over zijn plannen voor de stoere challenge
Around the world in 80 experiments, dat inmiddels is begonnen.

Toen wij op Bali zaten was hij in Vietnam (das vlakbij hè; óók in Azië) dus ik vroeg of hij zin had om een biertje te komen drinken. Dat deed hij en we zijn een paar dagen met elkaar opgetrokken.

Good luck, Kevin!!

failure night

 


Maartje Grond, een van de organisatoren, vatte het aardig samen:

'We verwachtten zo’n vijftig mensen, maar telden er maar dertig.
We dachten om acht uur te beginnen, maar op de website bleek half negen te staan. En Eibert– onze tweede spreker – struikelde dusdanig spectaculair over het podium dat hij menigeen hartkloppingen bezorgde. Je zou dus kunnen zeggen dat de eerste officiële editie van Failure Night, in De beurs van Berlage in Amsterdam, een groot succes was!'


Het was een avond vol failures, fuck-ups & fun. Een zestal dappere mensen  (Vera van Zelm, Victor van Doorn, Valerie Boogaard, Bas Bakker, Vivianne Bendermacher en bovengenoemde Eibert Draisma) toonden hun moed en deelden hun faalverhalen. Kwetsbaar, eerlijk, bij vlagen hilarisch, maar vooral leerzaam.

De volgende editie is op 22 maart.
Meld je aan, als toehoorder of als spreker – en bevrijd je van de kwellende illusie dat je perfect bent. :)
Failure is cool.
Niks mis met failure!
Integendeel. 'Failure is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently,' volgens Henry Ford.
En zo is het maar net. 


Ik schreef er al eens eerder over; fouten maken is over het algemeen (uitzonderingen daargelaten) helemaal niet erg. Als we ons daarvan bewust zijn, hoeven we ons minder te schamen, kruipen we uit onze schulp en proberen we meer uit, waardoor we meer leren.

Er gaat zoveel energie zitten in het voorkomen van fouten en in het camoufleren of stilhouden ervan (waardoor een ander dus niks kan leren van jouw fouten) of nog erger, een ander de schuld geven. Met alle gevolgen van dien.(Overigens kwamen we er onlangs achter dat we niet zo origineel waren als we dachten, met onze Failure Nights. In 2012 al, is er in Mexico een wereldwijde beweging gestart onder de naam Fuckup Nights, die op dezelfde manier netwerkbijeenkomsten organiseert waar publiekelijk carrièreblunders worden gedeeld.) 


 boekenwinnaars 


-  Pluk je Momenten van Janne Willems gaat naar: Leontine Vermeer

De Sparkle van Sietse Bakker naar Kashifa Suddle

Hou binnenkort je mailbox in de gaten!

Deze maand geef ik weg:


tot slot

 

 

Lees je deze nieuwsbrief op een smartphone?

Dan zou het zomaar kunnen dat je de rechterbalk, met nog meer leuke en handige content, gemist hebt.  

We zijn aan het nadenken over een nieuwe vormgeving, maar tot die tijd: scroll even actief naar rechts!


Martijn Aslander  is stand-up filosoof, ideeënbedenker, schrijver, boardroom sparring partner en organizonderdeskundige.
Hij bouwde het grootste hunebed ter wereld, stond aan de wieg van Lifehacking.nl en is mede-oprichter van Permanent Beta
Zowel op het podium als in zijn publicaties brengt hij met hartstocht en humor de complexe impact van technologie op de samenleving in kaart.
 

  


WAT IS EASYCRATIE?

 

 Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!


BOEKINGEN

  
Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?

Vul het boekingsformulier in >

Lees hier mijn profielpagina op thenextspeaker.com. 
En hier hoe ik lezingenaanvragen beoordeel.

En, voor wie het leuk vindt, hier is een verslag dat iemand maakte van een van mijn lezingen.


INTERVIEW

           APP TIPS


Kifi - een handige applicatie om url's te verzamelen en te delen

Revue - een soort tumblr, maar dan voor nieuwsbrieven

PROJECTEN

                       


Permanent Beta

KIJK live!
QS instituut 
Lifehacking
Wooden iPad Stand
Operatie Denkraam

7 days of inspiration


WAT IS PERMANENT BETA?


Read this article in English

Bekijk HIER een interview met Kim van den Berg over Permanent Beta.

Op de hoogte blijven van de activiteiten van Permanent Beta? Abonneer je op de nieuwsbrief


BNR RadiocolumnMaandelijks mag ik kort iets komen vertellen op BNR. 

Beluister hier mijn laatste column, over asteroïd mining. 

Als je me live wilt horen kan dat op de volgende dagen, telkens om 14:50 uur:

8 februari
21 maart
25 april
16 mei
13 juni
11 juli
8 augustus
12 september
24 oktober
28 november
19 december
 


COLUMN FNV    

Mijn laatste column in het FNV Magazine: Polder 5.0 
ARCHIEF

                         

Oude nieuwsbrieven teruglezen?
Dat kan hier!


Like Over Bali, failure en testifals. on Facebook