Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief 05 Clusterwoningen Toekomst Proof!

Beste clusterbewoner,

Met wijkinitiatief Clusterwoningen toekomst proof! is de afgelopen 2 jaar een mooie start gemaakt en basis gelegd met het verduurzamen van de woningen. Met dank aan de RRE-subsidie en veel vrijwilligersinzet! We doen dit op de thema’s ‘Meten is weten’; je huis beter leren kennen, ‘Kleine maatregelen’; met een kleine moeite – een groot effect, en de ‘Menukaart’: voor een plan om – in logische stappen of in 1 keer – je Clusterwoning toekomst proof! te maken. Onze aanpak inspireert ook anderen in het land. We hebben nog veel ideeën en wensen om op te pakken, onder andere voor verbeteren en versnellen. Daar zijn ook middelen bij nodig. Een vooraanmelding is gedaan bij de MOOI2022 regeling, waarin samenwerking is met Renkumse wijkinitiatieven en Spijkerinitiatief in Arnhem. Uitgangspunt is altijd geweest: de regie is bij de bewoners(s). Op 1 juni praten we met de (plein)ambassadeurs over vervolgwensen en -ideeën.

Pleinambassadeurs roken de cluster uit en dichten kieren

Op 2 Mei kwamen de pleinambassadeurs bijeen om de nieuwe rookmachine te testen en de nieuwste Clus Tutorial #10 Vocht en Ventileren te bekijken. Met de rookmachine kunnen alle clusterbewoners nu ook zelf testen waar de kieren in hun gevels zich bevinden. “Waar de rook van buitenaf door de gevel heen naar binnen trekt kan je de kieren direct dichten” zegt een van de ambassadeurs. 

De rookmachine van Clusterwoningen Toekomstproof rouleert en kan door alle clusterbewoners worden gebruikt tegen een borg en een kleine vergoeding voor de rookvloeistof. Wil je zelf je woning uitroken en kieren dichten, neem dan contact op met je pleinambassadeur. De pleinambassadeurs maken de rookmachine voor je beschikbaar en kunnen je meer vertellen over het gebruik daarvan. 

Prachtig - Wat een energielek! (geluid aan)
Eerder verscheen er al twee tutorials over het dichten van kieren waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe je dit zelf kan aanpakken. Het dichten van kieren is een kleine en doorgaans goedkope maatregel maar kan wel tot 20% besparing op je verwarmingskosten opleveren. Dat is dus goed voor het milieu, je portemonnee en de wereldvrede! 

Lees meer.

Clus Tutorial #10 Vocht en ventileren

Condens op de muren en ramen, schimmelgroei, muffe lucht. Hoge luchtvochtigheid op de bovenverdieping. Met de buurtgenoten hebben we aardig wat schimmelculturen geïnventariseerd, vooral op de wat koudere plekken zoals de ongeïsoleerde spouwmuren en het plafond (onder het platte dak) van de badkamer.
Kieren dichten is een kleine maatregel met veel effect! Je kunt er fors op je gasverbruik mee besparen Echter met kieren dichten, kan het vocht dat we in de woning produceren, met uitademen, douchen, koken, er minder goed weer uit. Wat nu?
Gecontroleerd ventileren als oplossing
Met ventilatie-expert Nicolaas van Everdingen en bewoners van Clusterwoningen Toekomst Proof maakten we, onder regie en organisatie van Irma Corten de Clus Tutorial #10 Vocht en Ventileren, een product van bewoners en professionals. De kers op de taart van onze reeks. Ga je aan de slag met kierendichten, en maak je een Toekomst Proof plan voor een energiezuinige en comfortabele woning, dan is deze Clus Tutorial erg belangrijk!.

Met een toetje over zomernachtventilatie , over hoe je het koel houdt in de zomer.

lees meer.
 
Bekijk Clus Tutorial #10 Vocht en Ventileren
Opnamen Clus Tutorial #10 Vocht en ventileren. Eye opener voor mij was: "ventileren voor CO2 en voor vocht zijn verschillende dingen".
Facebook
Website
Email
YouTube

Team

Er is een projectteam, bestaande uit Irma Corten, Laura de Ridder, Wim Klein en Etienne Schoenmaeckers. Wij coördineren alle werkzaamheden die voortvloeien uit de RRE subsidie.
Maar we hebben uiteraard heel veel steun nodig van andere vrijwilligers voor de “doe” en “denk” zaken die bij dit initiatief behoren.

Daarom hebben we per plein een ambassadeur gevraagd. We missen nog 4 ambassadeurs, zie link naar “ambassadeurs gezocht” waar deze nog gevraagd worden.

Facebook
Website
Email
YouTube
Copyright © 2022 Clusterwoningen toekomst proof!, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp