Copy
05/2022

Pasi Korhonen neuvottelee direktiiviehdotuksista työkseen

Pasi Korhonen on jo neljättä kertaa Brysselissä työkomennuksella. On kulunut jo useampi vuosi siitä, kun hän tuli Suomen pysyvän edustustoon Euroopan unionissa (EUE) vuonna 2018 valmistelemaan Suomen EU-puheenjohtajakautta. Sosiaaliasioista vastaavana erityisasiantuntijana EUE:ssa hän näkee palkka-avoimuusdirektiiviä merkittävänä viestinä Euroopalta: Sukupuolesta johtuvat palkka-erot on saatava kuriin. Tässä haastattelussa Pasi Korhonen poimii esille kolme ajankohtaista asiaa EU-areenalta.

EUROOPPALAISESTA OHJAUSJAKSOSTA

Talouspolitiikan EU-ohjausjakso eli eurooppalainen ohjausjakso on vuosittainen prosessi, jolla Euroopan unioni koordinoi ja valvoo talouspolitiikkaa. Euroopan komissio ja neuvosto arvioivat jäsenvaltioiden finanssi- ja rakennepolitiikkaa, antavat suosituksia ja valvovat niiden toimeenpanoa. Komission edustajat Valdis Dombrovskis, Euroopan komission varapuheenjohtaja, ja Paolo Gentiloni, Euroopan talouskomissaari, pitivät 23.5. lehdistötilaisuuden, jossa he kertoivat ehdotuksista maakohtaisiksi suosituksiksi. 
Katso video klikkaamalla kuvaa ja tutustu Suomen maaraporttiin ja suosituksiin täältä.

BLOGI

Energia ja ilmasto Euroopan politiikan veturiksi


STTK:n vt. kansainvälisten asioiden asiantuntija Jaakko Haikonen kirjoittaa ilmastonmuutoksesta ja energiamurroksesta FinUnionsin blogissa:
”Tällä hetkellä suurimmat kasvunäkymät ovat puolestaan aurinko- ja tuulivoimassa, myöhemmin mahdollisesti myös uudenaikaisessa ydinvoimassa. Ja toisin kuin usein kuuluu sanottavan, kyseessä ei ole ”tulevaisuuden” asia, vaan muutos on jo täysillä käynnissä. Ja vauhti vain kasvaa.”

AJANKOHTAISTA

Algoritmi ei saa toimia pomona alustatyössä


Parlamentin työllisyysvaliokunta käsitteli 19.5. Elisabetta Gualminin (S&D, Italia) mietintöä, jonka tavoitteena on parantaa digitaalisten työympäristöjen kautta työskentelevien ihmisten työoloja ja sosiaalisia oikeuksia sekä tukea digitaalisten työympäristöjen kestävän kasvun edellytyksiä Euroopan unionissa. Mietintö vahvistaisi muun muassa ammattiliittojen ja työehtosopimusneuvottelujen roolia.
Näillä näkymin mietintö on tulossa äänestykseen työllisyysvaliokunnassa lokakuussa ja täysistuntoon marraskuussa.

Euroopan parlamentti: Ay-toimijat ovat joutuneet Valko-Venäjällä ajojahdin kohteiksi


Euroopan parlamentti kokoontui toukokuussa täysistuntoon, jossa se kävi laajaa keskustelua Ukrainan sodasta ja sen seurauksista sekä Valko-Venäjän roolista. Ammattiliittojen johtajien pidättäminen Valko-Venäjällä nousi esille keskusteluissa. Parlamentti vaati julkilauselmassaan ay-toimijoiden välitöntä vapauttamista sekä ihmis- ja perusoikeuksia, erityisesti työntekijöiden oikeuksia, suojelevien kansainvälisten yleissopimusten täysimääräistä kunnioittamista. 
Eurooppalainen ay-liike ja kansainvälinen työjärjestö kampanjoivat parasta aikaa vankien vapauttamisen puolesta.

Allekirjoita vetoomus, jossa vaaditaan ay-aktivistien välitöntä vapauttamista Valko-Venäjällä!

Eurooppa-päivää vietettiin 9.5.


Eurooppa-päivä on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä, jota vietettiin 9.5. Nykyään Eurooppa-päivä tarjoaa tilaisuuden pohtia, mitä rauhan, 
yhteistyön ja solidaarisuuden avulla on saatu aikaan ja mitä toivomme saavuttavamme tulevaisuudessa.
FinUnions kysyi kolmelta Geneve-koulun osallistujilta, jotka asuvat eri EU:n jäsenmaassa, mitä Eurooppa ja EU tarkoittaa heille. Vasemmalta oikealle: Marjut Pihonen (Suomi), Shpat Uka (Ruotsi) ja Negin Zarbakhsh (Tanska).

EUROOPAN PARLAMENTISSA TAPAHTUU

EU:n tulevaisuuskonferenssi

Euroopan tulevaisuutta käsittelevä konferenssi sai työnsä päätökseen
ja loppuraportti konferenssin tuloksista luovutettiin Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsolalle, neuvoston puheenjohtajavaltionedustajalle presidentti Emmanuel Macronille ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenille 9. toukokuuta Strasbourgissa pidetyssä päätöstilaisuudessa. 
Vuoden kestäneessä tulevaisuuskonferenssissä ihmiset eri maista saivat esittää uudistuksia. Osa tulevaisuuskonferenssin esityksistä on sellaisia, joiden toteuttamiseen tarvittaisiin EU:n perussopimusten muutoksia. Lue raportti täältä.

Sosiaalinen ilmastorahasto

Euroopan parlamentin valiokunnat ovat antaneet tukensa uuden ilmastorahaston perustamiselle. Sosiaalisen ilmastorahaston avulla autetaan heikossa asemassa olevia kansalaisia ​​selviytymään energiasiirtymän kohonneista kustannuksista.
Ehdotus on tarkoitus hyväksyä parlamentin täysistunnossa kesäkuussa, ennen kuin neuvottelut jäsenmaiden kanssa voidaan aloittaa.
Sosiaalinen ilmastorahasto on osa Fit for 55 -pakettia, joka on EU:n suunnitelma vähentää kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 55 % vuoteen 2030 mennessä. Tutustu myös SAK:n Anni Toiviaisen blogiin aiheesta!

TYÖMAHDOLLISUUDET

Senior Policy & Advocacy Officer

Social Platform is looking for a passionate advocate for social justice with experience in EU social policy. Apply latest by 6 June.
 

Project Coordinator

UNI Europa is looking for a Project Coordinator for UNICARE.
As the Project Coordinator within UNICARE, you will have a key role in assisting with the implementation of these projects. Some of these activities will include providing strategic input, conducting research and preparing documents, communicating with affiliates and European Works Council representatives on important developments, as well as facilitating interactive workshops and other meetings. Apply no later than 7 June.

Internships at ILO-Brussels

ILO is looking for two enthusiastic interns for a period of 6 months. The internships are paid. Are you interested in development cooperation, policy, communication & advocacy? Apply before 17 June.
 

ETUI is recruiting

ETUI is looking for an Education Officer EWC training coordinator to coordinate the EWC training resources and network of the education department and to act as expert and focus point for the EWC’s, the ETUC's and the trade unions across Europe latest by 3rd June.
ETUI is also searching for a Researcher or Senior Researcher specialized in European industrial relations, workers’ participation, and economic and industrial democracy latest by 1st July at 3 pm (Brussels time).

 

TAPAHTUMAT & VINKIT

Online conferences

Platform work in the Nordic countries
The Friedrich-Ebert-Stiftung Nordic Countries & FES Future of Work is organizing an event on 8 June on how to address the main challenges of platform work. Take a look at their fact sheets on platform work in 30 countries in English!

A blueprint for equality
The 2022 ETUI-ETUC joint conference on the many dimensions of the inequality problem in Europe will be held on June 22-24

Raportti työ- ja elinoloista Euroopassa

Eurofound julkaisee tutkimuksia mm. työ- ja elinoloista Euroopassa. Uusin julkaisu "Asuminen ja työskentely Eurooppa 2021" -strategia tarjoaa tilannekuvan työllisyyden, työelämän ja elinolojen muutoksista Euroopassa. Eurofound toteaa raportissaan, että epätasa-arvon lisääntymisen uhka häämöttää Euroopassa.  Julkaisu ladattavissa verkossa.

KUUKAUDEN VIERAS

Matti Koskinen toimii Ammattiliitto Pron kansainvälisten asioiden päällikkönä. Videotervehdyksessään hän kertoo lyhyesti Pron kv-toiminnasta Euroopan tasolla. Hän painottaa, että Pro haluaa olla mukana demokraattisessa, avoimessa yhteisössä ja yhteiskunnassa, jossa Suomella on mahdollisuus vaikuttaa. Euroopan unioni on sellainen alue.

Suosittele uutiskirjettämme myös kaverillesi!

FinUnions
Boulevard du Roi Albert II 5
1210 Brussels
Lähetä sähköpostia
     
Twitter
Facebook
YouTube
Instagram
Etkö halua enää uutiskirjettä? Lopeta tilaus.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Finunions · Boulevard du Roi Albert II 5 · Brussels 1210 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp