Zo maandelijks mogelijk

martijn in coronatijd


Het wordt tijd om het zinnetje 'zo maandelijks mogelijk' te veranderen in 'zo vaak als ik ruimte heb' – en dan bedoel ik vooral mentale ruimte. Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar het zijn gekke tijden en dat neemt aardig wat bandbreedte in beslag. Deze lockdown lijkt niet alleen tot coronakapsels te leiden, maar ook tot corona-lange-tenen; het is natuurlijk volstrekt logisch en verklaarbaar, maar soms is het toch handiger om gewoon even je mond houden.

Mijn persoonlijke gemoed lijdt er overigens nog niet onder, en ik klooi vrolijk verder met de onderwerpen die me aan het hart gaan, zoals Digitale Fitheid, waarmee ik volgens mij de opvolger van Het Nieuwe Werken te pakken heb, en de toekomst van werk, die hoe dan ook hybride gaat zijn – whatever that means. 

Aan mijn lijf geen coronakilo's, maar wel een paar kilo extra spiermassa van die paar lullige oefeningen die ik dagelijks doe.
Ik voel me fitter dan ooit en dat is in elk geval handig voor het opbouwen van weerstand tegen welk virus dan ook.

Ik heb  zin in de lente, Ik heb een cursus tuinieren gevolgd op Masterclass; ik ga dit jaar proberen allerhande dingen die ik normaal gesproken in de supermarkt koop, in mijn tuin te verbouwen. Daarnaast bak ik tegenwoordig mijn eigen brood en ben ik me aan het bekwamen in het bakken van taarten en cakes. 

Verder ben ik zoals altijd bezig met het aanleren en het me eigen maken van leuke kleine nieuwe skills. Na mijn enthousiasme over WorkFlowy heb ik flink doorgeknutseld aan MartijnOS, waarover later meer, en ben ik sinds twee weken enorm enthousiast over een nieuwe brainstormtool die je ook voor persoonlijk kennismanagement kan gebruiken Miro, genoemd naar de Spaanse schilder. Mijn oud-dorpsgenoot Ritzo ten Cate maakte er al prachtige dingen mee.
Miro voldoet op alle vlakken aan de informatiedoctrine, en zit vanaf nu dus standaard in mijn digitale gereedschapskist.




Alhoewel het kluizenaarschap me eigenlijk prima bevalt, merk ik dat ik toch wel een beetje zat begin te worden van het hele  lockdowngebeuren, vooral omdat ik merk hoe mijn dierbaren er klaar mee zijn. Dat er zoveel sociale lol weg is, begint uiteindelijk toch wel te schuren. Ik rookte overigens een fijne sigaar op de eerste avond van de avondklok, op het stoepje voor mijn huis. Een stil protest vol verwondering over coronamaatrdegelen die rationeel wel te volgen zijn maar maar niet altijd oké voelen.


 

digitale fitheid


In mijn vorige nieuwsbrief schreef ik over Digitale Fitheid. Inmiddels zijn we ruim een halfjaar verder en zijn mijn gedachten erover aardig uitgekristalliseerd. Het platform digitalefitheid.nl bestaat inmiddels en het is een van de meest complete en robuuste frameworks so far in het praten over digitalisering.

We zijn drukker dan ooit, de werkstress neemt toe, maar de arbeidsproductiviteit stijgt nauwelijks. Dat komt omdat het 
BELABBERD is gesteld met onze digitale kennis en vaardigheden.

De uitzending van Lubach op Zondag over dit onderwerp toonde ook dat slecht gesteld is met de digitale kennis van kamerleden:



Er heerst een absoluut gebrek aan Digitale Fitheid onder de vijf miljoen kenniswerkers in Nederland, zoals trouwe lezers van deze nieuwsbrief al ontdekten in de documentaire die we maakten. Zodra we ophouden met het gebruiken van de computer als veredelde typemachine, zul je zien dat we veel vraagstukken eerder opgelost krijgen en het werkplezier omhoog gaat.
 
Een van de problemen die we ontdekten is dat de taal rondom digitalisering niet eenduidig is; er zijn zoveel verschillende termen, bewoordingen en containerbegrippen waardoor de meeste bestuurders en beslissers eigenlijk niet meer weten waar ze het over hebben. Laat staan dat de medewerkers op de kantoorwerkvloer het nog kunnen volgen.

De onderlinge samenhang is ver te zoeken. Zo worden de voorvoegsels tech-, web-, cyber-, digi-, ICT-, IT-, e-whatever en i-whatever volstrekt willekeurig door elkaar gebruikt.

Met Digitale Fitheid hebben we een framework gemaakt dat alles bestrijkt. Pas als we over deze termen overzicht krijgen kunnen we beginnen met het echte vraagstuk. Namelijk aandacht (versus afleiding en notificaties), het denken en organiseren in documenten en het onder de knie krijgen van ons digitale werkgereedschap.

Het is werkelijk een gotspe dat bijna alle kenniswerkers exact hetzelfde werkgereedschap moeten gebruiken van hun baas, alsof je timmerlieden een huis laat bouwen met alleen maar een zaag een hamer en een nijptang. 
 
Digitale Fitheid is een zinvolle inhoudelijke opvolger van Het Nieuwe Werken, die veel kan betekenen voor mens, overheid en organiseren in het algemeen. Gelukkig is ook de url Digitalfitness.com in onze handen, waardoor dit ook internationaal wel eens een ding kan gaan worden. 

Digitale Fitheid bestaat uit 5 pijlers:





We zijn nu bezig om elk van die 5 pijlers te vullen met onderwerpen en lesmateriaal.
Ik ben met A+O fondsen in gesprek over het hele curriculum Digitale Fitheid. Met het IIA (de vereniging van auditors) ben ik bezig om een audit te ontwerpen; hoe zou je digitale fitheid kunnen meten of vaststellen?
IT-circle Nederland heeft Digitale Fitheid gekozen als jaarthema, Ook binnen de Nationale Politie is DF een thema en ik werd geïnterviewd door De Ondernemer en voor het tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties. Om commerciële redenen mag ik daar niet naar toe linken in mijn nieuwsbrief,  maar het is wel te vinden op mijn website. Hier is mijn website :).

Denk je nu: wat gaaf, ik wil (samen met mijn collega's of werknemers) Digitaal Fit worden en blijven, dan heb ik een eenmalige superaanbieding:

Via deze kortingscode: FIT-VIA-MARTIJN krijg je maar liefst 50% korting op een Topfit-abonnement. De link werkt maar drie weken dus wees er snel bij! Op www.digitalefitheid.nl kun je ervoor aanmelden.

de overheid en digitale fitheid




Ik ben gasthoofdredacteur geweest van OD Magazine, dankzij mijn betrokkenheid bij de docu Kenniswerk. Dit resulteerde in een prachtige verzameling artikelen, waar ik alle thematieken rondom Digitale Fitheid rijkelijk kwijt kon. Met mooie interviews met mensen als Marijke Roskam, Mark Vletter, Annedien Hoen, Danae Bodewes, mijn vrienden bij de politie en meer. 

In mijn hoofdredactionele commentaar beschrijf ik ondermeer het einde van het era van het document. 

In de slipstream hiervan begon ik met Publiek Denken en het Ambtenarenpanel, een groot onderzoek naar de digitale fitheid onder ambtenaren. Nou, dat was zoals te verwachten niet best. Ambtenaren hebben digitale pap in de benen, zoals Lubach al opsomde. Mijn post daarover werd inmiddels zo'n 35.000 keer bekeken. 

Maar er is goed nieuws. Samen met Binnenlands Bestuur, het lijfblad van de ambtenaar, geef ik een reeks masterclasses en inspiratiesessies over dit thema, dat in de eerste week al 1000 aanmeldingen opgeleverde. Verder trad ik toe tot de raad van advies van iPoort, de i-samenlevingstak van Nieuwspoort dat kamerleden en politiek adviseert over digitale aangelegenheden. 

Verder werd ik geïnterviewd over het Dogma van het document voor het magazine de publieke professional.

Ik mocht twee keer optreden in een studio voor het A+O-fonds van de Nederlandse gemeenten, waar ik Hélėne Oosterhuis, Typhoon en Charles Groenhuizen tegenkwam. Erg leuk, met een prima side-kick in de studio en een fijne ploeg. Weer eens heel wat anders dan een Zoom-  of Teams-sessie, met een man of 700 in het 'publiek'

Beweging alom dus op dit dossier. 
 

de toekomst van werk


Het onderwerp blijft me maar bezighouden. Zeker nu ik dag en nacht aan het denken en schrijven ben over Digitale Fitheid.
Ik ontkom er niet aan om breder te kijken dan mijn eigen niche (de impact van technologie op organisatiemechanismen en slagkracht van individuen, teams en organisaties).
Net als jullie ben ik benieuwd waar die wereld van werk naartoe beweegt. Deels is het koffiedik kijken, maar het lijkt erop dat gedeeltelijk thuiswerken teveel voordelen bewees om terug te schroeven.

In de aanloop naar de verkiezingen mocht ik met Roos Wouters, die ik veel tegenkom in de Werkvereniging (word lid!) een heus verkiezingsdebat co-hosten in Pakhuis de Zwijger. Die setting aan een tafel, de live-videoverbindingen met kamerleden  en een mix van pitches en publieksvragen had ik nog niet eerder gedaan en het pakte (zeker voor een eerste keer) heel leuk uit.




Er gaat echt een hoop mis in de wereld van werk en er lijkt een doorgeslagen sentiment ten koste van de ZZP-er te zijn in mensen die minder holistisch naar de arbeidsmarktvraagstukken kijken dan de meeste lezers van mijn nieuwsbrief. Ik denk echt dat er meer bedrijven failliet waren gegaan en er veel meer NOW was aangevraagd in corona als de zzp-ers zoals ik in vaste dienst waren geweest. En echt bezopen dat de Tozo-toelage net boven bijstand is terwijl iemand in loondienst tot rustig 9.000 euro per maand wordt gecompenseerd door het Rijk. Zonder ZZP-ers was deze crisis nog veel heftiger geweest.

Waar ik me ook erg boos over kan maken is het toneelstuk rondom hypotheken. Als je een paar maanden in 'vaste' dienst bent en je hebt een loonstrookje dan krijg je vrij snel een hypotheek. Als je als zzp-er al tien jaar een fors bedrag aan huur weet op te brengen dan telt dat voor een bank niet als stabiel inkomen, terwijl de werknemer die na 5 maanden ontslagen wordt niks merkt qua hypotheek. Dat klopt gewoon niet!

De werkvereniging strijdt voor de modern werkenden (iedereen die niet 30 jaar of meer bij één baas wil werken, maar een rijkere mix van ervaringen wil verzamelen), en stelt terecht dat de behoeften van de meeste mensen hetzelfde zijn. Iedereen wil wat basiszekerheden over inkomen, zorg en wonen afgedekt zien. Zolang werkgevers en werknemers hun belangen via de ouderwetse polderkoepels laten lopen zie ik dit vraagstuk niet opgelost worden. 

Enfin, ik blijf erover denken en schrijven en praten. 

Luister vooral ook naar de podcast Werken aan Nederland die ik er met Roos Wouters over maak.

MARTIJNOS

 

Afgelopen jaar kwam ik een term tegen die taal gaf aan iets dat ik al een tijdje aan het bouwen ben. Mijn eerste pogingen daartoe stammen overigens uit 1985, maar toen ontbeerde ik de skills en was de technologie er nog niet klaar voor. Mijn eigen 'Operating System': MartijnOS. Ik zit nu op versie 15, schat ik. :)

De term OS kennen we uit de computerwereld. De bekendste operating systems zijn Windows, Linux en MacOS. Smartphones hebben ook een OS, die van Apple draaien op iOS (laatste versie 14.3) en de meeste anderen op het systeem van Google, genaamd Android. Het is het besturingssysteem waarmee je de hardware aanstuurt.

Maar wat als je een besturingssysteem zou kunnen bouwen voor jezelf? Met je lijf en geest en de rest als hardware? Hoe zou de software er dan uitzien? Natuurlijk heb je je brein. Maar nu we computers en smartphones steeds meer als een verlengstuk van ons brein gebruiken, wat zou dan een volgende stap kunnen zijn?

Ik kwam de term PersonalOS ergens tegen en realiseerde me ineens dat de meeste harde schijven, cloud-drives en inboxen één grote bende zijn. En dat is prima. Maar niet perse nodig. En het gaat ten koste van je informatieliquiditeit waarover ik al eerder schreef.

Hoe zou je een informatiesysteem kunnen inrichten dat als een perfecte draaischijf tussen jou en de wereld fungeert? Waar je alle informatie, gedachten, ideeën, taken en meer in kwijt kunt en kunt terugvinden? Dat je tijdig wijst op acties en onderwerpen die aandacht gehoeven? Dit alles gaat veel verder dan wat David Allen en Rick Pastoor beschreven in hun boeken. Omdat het aan veel meer onderwerpen en lagen raakt. Zo'n PersonalOS zou dus een prima uitkomst bieden. En helemaal toegesneden op je eigen behoeften.

Sinds een paar jaar draaide mijn 'kernel' van MartijnOS (die naam gebruik ik dus pas sinds kort) op mijn geprezen Workflowy. Na een tijdelijke omzwerving en tests op RoamResearch ben ik MartijnOS gaan bouwen op Notion.

En het is snel. En vooral krachtig. Beschikbaar op computer, web en smartphone. En het voldoet aan alle punten aan onze Informatiedoctrine.


Voor mij is het een kruising tussen LEGO en een Zwitsers zakmes, maar dan voor mijn eigen informatiebehoefte. Er wordt al meer over geschreven in de wereld. Dit vond ik een heel aardige post.


Hier een (niet volledige) opsomming van wat ik ermee doe:

  • Ik hou mijn taken erin bij, met de mogelijkheid om een reminder op mijn telefoon of computer in te stellen
  • Ik heb een geavanceerd adresboek (een Customer Relation Marketing tool) gebouwd, waar ik van alles in bijhoud over mensen die ik ontmoet en waar ik mee te maken heb.
  • Ik hou een simpel contact-logboek bij dat automatisch praat met mijn slimme adresboek. Hierdoor krijg ik tijdig een seintje als ik iemand waarvan ik bedacht had dat ik die vaker wilde spreken te lang niet sprak. (superhandig)
  • Ik hou een database van recepten bij, en kan makkelijk de ingrediënten in mijn boodschappenlijst stoppen.
  • Ik manage tientallen projecten en kan die selecteren op urgentie en actualiteit.
  • Leuke anekdotes en uitspraken van mijn kinderen bewaar ik en kan ik heel snel vinden. Leuk voor later.
  • Mijn wensenlijst die ik deels kan publiceren op het web met 1 druk op de knop
  • Die wensen veranderen in aankopen, en komen in een aankopenlog dat automatisch een logboek van bezittingen genereert.
  • Mochten die aankopen een boek zijn, dan komen ze automatisch in mijn bibliotheeklijst en mijn nog te lezen lijst. Deze tool gebruik ik ook om mijn uitgeleende boeken te monitoren al dan niet voorzien van een reminder :)
  • Bulletjournaling maar dan snel en krachtig met zoek en analysemogelijkheden.
  • Een fitnesstracker die ik gebruik om gedrag en gewoonten aan of af te leren.
  • Een publicatietool voor shownotes bij lezingen.
  • Een lijst met gedachten en ideeën.

 

Voor ik er meer over publiceer en deel ben ik erg benieuwd naar wat jullie er van vinden en welke vragen naar boven komen. 

Op ons platform Digitale Fitheid houden we ons dagelijks bezig met deze onderwerpen. Wil je ook digitaal fit worden en digitaal fit blijven, neem dan vooral een kijkje!

Let op! 16 april om 10.00 geef ik een gratis Q&A/vragenuurtje met demos over Persoonlijk Kennismanagement  en PersonalOS.

Meld je aan via deze link


de remarkable 2 is inderdaad fantastisch


Net als iedereen word ook ik doodgegooid met ads op social media (waar ik steeds minder vertoef), maar afgelopen jaar heb ik toch af en toe ergens op geklikt en verdomd, twee keer raak. Swat pants zijn broeken die zo geweldig zijn dat ik er in woon, stevig, en zowel in winter als in zomerweer comfortabel. met erg veel zakken. En ze drogen erg snel. Het eerste dat ik doe als ik thuiskom in een representatieve outfit (door corona minder dan ooit :)) is mijn broek omwisselen.

Het tweede item dat van advertenties mijn aandacht trok was de reMarkable 2. Een single-purpose device dat papier vervangt. Na onderstaand filmpje heb ik me lang afgevraagd of het echt zo'n killer device was als het leek.



Een goede relatie verblijdde me vervolgens met dit apparaat in oktober en mijn aannames erover verbleekten bij de echte ervaring!

De reMarkable 2 is wat mij betreft het ALLERbeste huwelijk tussen analoog en digitaal dat ik ooit zag, Jaren geleden heb ik ook ooit eens gespeeld met de Apple Pencil, maar dit is echt van een andere orde. 
 
De reMarkable 2 is een Noorse uitvinding. Het is een soort tablet, vederlicht, er past 6 gig aan pdfs en e-pubs in en de pen heeft een fantastische 'feel'; de tactiele ervaring is waanzinnig en het geluid klinkt alsof je met een analoge pen over het papier gaat.
Tot voor kort printte ik 5000 a4-tjes per jaar, omdat ik het nou eenmaal heel fijn vind om streepjes en bolletjes en krabbeltjes te kunnen zetten in een document. Dat hoeft dus nu niet meer.

Zeker tien mensen die mijn apparaat in handen hebben gehad, schaften hem zelf ook acuut aan, naar volle tevredenheid. 
 


Sinds de vorige nieuwsbrief belandde er overigens nóg een heel handig apparaat in mijn digitale gereedschapskist

De Streamdeck van Elgato. Zoals Joost Plattel al eens briljant betoogde: De (computer)muis is eigenlijk een rat. Hij steelt je tijd. Voor de meeste taakjes op de computer zijn sneltoetsen en shortcuts veel handiger. En al helemaal als je daar programma's als Keyboard Maestro voor gebruikt. Maar met dit externe apparaat wordt het helemaal feest. Je kunt hele takenreeksen onder één fysieke knoppen hangen ander dat je technisch bent. David Bakker legt dat fantastisch uit in dit filmpje. Zeker nu ik vaak snel moet schakelen voor video- en audio-werk tijdens websessies is het werkelijk een flinke time-saver. Veel van onze Topfit-klanten bij Digitale Fitheid hebben hem inmiddels aangeschaft.



 

podcasts en clubhouse


Je zou kunnen zeggen dat de eerste coronagolf mijn webinarcarrière een flinke boost gaf (met alle gevolgen van dien; ik leer een hoop over het format en over de technologie en apparatuur. )

De tweede golf was de kickstart van mijn podcastcarrière.
Ik was al vaak te gast in allerlei podcasts, zoals deze, deze en deze, maar ik had er nog nooit zelf een gemaakt en dat is op zich raar als je bedenkt dat radio mijn favoriete medium is.

Met dezelfde spullen waarmee je webinars produceert kun je in principe ook podcasts maken, je hebt alleen een paar nieuwe skills nodig. En laat nieuwe skills aanleren nou net mijn hobby zijn.

Het ging natuurlijk weer eens op z'n Martijns, dus inmiddels maak ik maar liefst drie verschillende podcasts: 

- Samen met Lykle de Vries (en mogelijk gemaakt door Haagse Beek), maak ik een podcast over Digtale Fitheid. (de eerste aflevering met Mark Vletter, die hele rake dingen schrijft over thema's rondom mijn favoriete onderwerpen)



- Met Roos Wouters en Jasper van Oorschot maak ik  een podcast over de arbeidsmarkt, die aanvankelijk Werk aan de Winkel heette, maar tijdens het uploaden kwamen we erachter dat er al een podcast bestond met die naam, dus werd het Werken aan Nederland. Binnenkort hebben we Hans Borstlap te gast, je weet wel, van de Commissie Borstlap



-En bij mijn thuis aan de keukentafel maak ik met buurtgenoot Ton van der Hoeve een heus FeuilleTon. Een soort radioversie van mijn nieuwsbrief; het gaat over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ton en ik zijn aan lekaar gewaagd en delen fascinatie voor films, muziek, tech en gadgets en na een paar probeersels zijn we behoorlijk tevreden met het resultaat. 



En check hier de shownotes!

Podcasts waar ik zelf onlangs met plezier naar luisterde:
  • De Dienst - Over de AIVD
  • Wraak - een hoorspel over een wraakzuchtige moordenaar
  • The Daily van de NY Times (hele vaardige redactie)



En toen was daar ineens Clubhouse. Eerlijk gezegd ben ik tegenwoordig wat terughoudend geworden als het gaat om nieuwe apps. Ik heb SnapChat en TikTok dan ook van harte aan me voorbij laten gaan. Maar via Marijke Roskam kreeg ik een invite (de app is nog invite- en IOS-only momenteel).

Clubhouse bekeek ik in eerste instantie ook met skepsis, tot ik ineens naar aanleiding van de Engelse versie van het artikel  Voorbij het dogma van het Document op LinkedIn een uitnodiging kreeg van DHL Europa. 

Uit nieuwsgierigheid heb ik ja gezegd, maar gezien de aard van het medium kan ik jullie niet achteraf laten horen hoe het was; het is live en wordt niet opgenomen. Maar ik zal verslag doen. Deze analyse over Clubhouse van John Gruber zou ik zeker nog even lezen overigens...

boekenhoek
 

Sinds mijn vorige nieuwsbrief gebeurde er weer een hoop met boeken, zoals altijd. Door het hele coronagebeuren moest ik flink snoeien in mijn kosten en zette ik mijn uitgeefaspiraties op de waakvlam en zegde mijn kantoortje op. Hierdoor staat mijn boekenkast eindelijk weer thuis. Ik moest een stuk of 400 boeken wegdoen, maar die vonden via kennissen, mini-bibliotheken en de kringloopwinkel een nieuw thuis. 

Heerlijk om ze weer in de buurt te hebben. Na al die jaren is het een flinke collectie geworden. Er kwamen ook weer een hoop nieuwe boeken bij, via bevriende auteurs en uitgeverijen en ik schafte her en der wat mooi spul aan.
Absolute aanraders zijn Op de leesstapel liggen verder nog de biografie van Hans Wiegel, Mentaal kapitaal, Revolusi, en twee boeken van Daniel Levitin: Uit onbetrouwbare bron en Hoe ouder, hoe beter. Zijn vorige boek, Een opgeruimde geest gebruik ik nog elke dag in mijn presentaties.

Umberto Eco zei eens mooie dingen over ongelezen boeken. 



Voor de weggeefactie heb ik drie boeken dit keer:

Ten eerste Supermens, het boek van Biohacker Peter Joosten dat hij schreef als vervolg op zijn boek Biohacking. Geïnteresseerd? Mail me waarom!



Daarnaast twee boeken die ik via Jan Dijkgraaf bemachtigde. Gesigneerd en al.
Aan het eerste boek, MARTIEN, over TV-figuur Martien Meiland zit een geweldig verhaal vast over het boeken- en uitgeversvak. Die Martien kwam je natuurlijk overal tegen, maar ik kijk geen tv. Leuk om zonder beeld het levensverhaal van iemand te mogen lezen. En bij Jan moet je niet met bullshit aankomen dus het is een heel eerlijk boek. Vertel waarom je dit boek wil lezen en je krijgt de gesigneerde versie in je bus. 

Het tweede boek dat Jan uitgaf was van politicus Richard de Mos. Ook een type waar je makkelijk een vooroordeel over kan hebben, als je de kranten leest. Maar sinds zijn geruchtmakende zaak in Den Haag waar hij burgemeester dreigde te worden volg ik de zaak op de voet. Het heeft er namelijk meer dan de schijn van dat hij door een smerig spel politiek 'kaltgestellt' is. Er is nog steeds geen zaak tegen hem( goed stuk erover) en deze zaak stinkt flink. Pestgedrag van de overheid en belanghebbenden, daar heb ik meer dan de pest aan. Via meerdere goed bevriende relaties (uit de linkerflanken van de politiek) kreeg ik bevestigd dat die Richard een prima vent is en dat als je deze man vervolgt je meteen ook de hele VVD en CDA-top moet oppakken als je met gelijke maat wilt meten. Het boek leest als een trein, en ik kom tot dezelfde conclusie als Jan; dit stinkt. Laat weten waarom je dit boek wilt lezen en je krijgt een gesigneerd exemplaar.



 

meer



Rob Captijn is overleden.... Een icoon in de evenementwereld. Ik kwam hem aan het begin van mijn lezingencarriere best regelmatig tegen en had een fijne klik met hem. Hij gaf waardevolle adviezen en feedback die ik erg ter harte genomen heb. Only the good die young :(

Ik ben aan het experimenteren met een wekelijkse korte blog/weekupdate. Via Hey.com dat ineens ook een blog/nieuwsbrief/rss-optie bood. Vooralsnog ben ik er erg enthousiast over. Hier de updates van week 09, 10 en 11. Onderaan die posts kun je je aanmelden voor de wekelijkse updates. Het tweeluik dat ik een tijdje geleden schreef voor Leven! Magazine, heb ik er ook even in geüpload. (Zie ook de zijbalk van deze nieuwsbrief.)

Ik heb ook nog een paar leuke app-tips:

Stoop is een content inbox die werkt als een podcast-app maar dan voor nieuwsbrieven.


Aantekeningen uit de boeken die je leest snel en makkelijk bewaren, en geregeld aan die aantekeningen herinnerd worden? Readwise is een killer-app!





Wil je mijn onderzoek steunen? Dat is meer dan welkom, zeker zolang er nog geen evenementen georganiseerd mogen worden. Het kan hier.

Zijn ze in jouw organisatie ook bezig met mode-hypes als Digitale Transformatie of Digitalisering? Vraag vooral of ze mij even bellen. Dat scheelt een hoop tijd, geld en frustratie :)

 

Martijn Aslander  is stand-up filosoof, boardroom sparring partner en mede-auteur van de bestsellers Easycratie en Nooit Af. Hij bouwde handmatig het grootste hunebed ter wereld, stond aan de wieg van Lifehacking.nl en #durftevragen en is mede-oprichter van Permanent Beta ('bridging brains, tech and culture').
Zowel op het podium als in zijn publicaties brengt hij met hartstocht en humor de complexe impact van technologie op de samenleving in kaart.


ARCHIEF

                              

De vorige nieuwsbrief:

Het dogma van het document en een tripje naar Genève

 

Alle nieuwsbrieven teruglezen?
Dat kan hier!


LEZINGEN

  
Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?

Vul het boekingsformulier in >

Eigenlijk ben ik een singer-songwriter. Lees De singer-songwritermetafoor


 

TWEELUIKJE












 


WAT IS EASYCRATIE?

     
 



Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!


INTERVIEW

           






MANAGEMENT SCOPE

 





 


WAT IS PERMANENT BETA?



Engels:


Farsi:



Op de hoogte blijven van de activiteiten van Permanent Beta? Abonneer je op de nieuwsbrief

 


PROJECTEN

                           


Permanent Beta

KIJK live!
QS instituut 
Lifehacking
Wooden iPad Stand
Operatie Denkraam
7 days of inspiration

Gathering Stones
#20:36

BNR Radiocolumn



Beluister hier mijn columns op BNR. 
 


COLUMN FNV    

 

Na anderhalf jaar is mijn tijd als columnist van het FNV Magazine voorbij; ik heb het spreekwoordelijk stokje doorgegeven aan Ronald Giphart

Mijn verschenen columns heb ik even provisorisch gebundeld:


 



Like Het is voorjaar! En ik ben een hoop eieren aan het uitbroeden. :) on Facebook