Nieuwsbrief E-mail niet leesbaar? Klik dan hier
Juli 2011

 

Dit is de Urgenda nieuwsbrief van juli. Kijk voor een volledig overzicht van onze activiteiten op de website www.urgenda.nl.

Urgenda wint Klimaatpenning

Tijdens de Klimaatborrel in Utrecht heeft Urgenda uit handen van Prinses Laurentien de HIER Klimaatpenning ontvangen, vooral ook voor de actie 'WijWillenZon'
Het juryrapport is lovend over de actie WijWillenZon, roemde de moed en de daadkracht van Urgenda en noemde de actie een unieke groeisprint voor zonnestroom. In acht weken tijd een bestelling van 50.000 zonnepanelen (van particulieren en bedrijven) zonder subsidie, is uniek in Nederland. 

Naast Urgenda kregen het KNMI en Jules Kotenhorst een Klimaatpenning voor hun uitzonderlijke en succesvolle inzet voor de versnelling van de oplossing van het klimaatprobleem.
Lees verder

Iedereen een zonneboiler

In navolging van de zonnepanelenactie WijWillenZon, lanceert Het Zonnecollectief in samenwerking met Urgenda een nieuw initiatief: 
www.iedereeneenzonneboiler.nl 
Vanaf € 1.795,- (inclusief installatie, BTW en nacontrole) worden hoogwaardige zonneboilers met zonnecollectoren aangeboden met terugverdientijden van twee tot zes jaar. De meeste mensen verwarmen hun huis met gas, wat zo’n 30% van het totale gasverbruik betekent. Met een zonneboiler kun je op warm water en verwarming aanzienlijk besparen, 70% is goed mogelijk.
Dit initiatief heeft ook de sociale kant van duurzaamheid geïntegreerd, door werklozen op te leiden en door te laten stromen naar de installatie- en transportbranche. Dit alles onder zeer deskundige begeleiding, met veel service, nacontrole en persoonlijk contact. 
Kijk op www.iedereeneenzonneboiler.nl

Wij Willen Zon nu ook op school en kerk 

Voor alle scholen in Nederland, van basisscholen en voortgezet onderwijs tot HBO en universiteiten, is er nu de speciale zonnepanelenactie Wij Willen Zon op School. Naast scholen worden ook kerken uitgenodigd om mee te doen aan de speciale zonnepanelenactie met Wij Willen Zon op de Kerk. Via een collectieve inkoopactie, zonder winstoogmerk, van de stichting Wij Willen Zon kan elke school of kerk, tot 1 november, een passend pakket aan zonnepanelen aanschaffen voor een bijzonder aantrekkelijke prijs.

Verder heeft Duurzame PABO het lesmateriaal over duurzame energie verzameld op Kennisnet. Zodat scholen duurzaamheid in en op school kunnen combineren.

Lees meer op www.wijwillenzon.nl/scholenof www.wijwillenzon.nl/kerken en teken voor een lager BTW tarief op zonnepanelen via www.zonzoektdak.nl van Natuur & Milieu

Benchmark duurzame stedelijke ontwikkeling

Wat is het geheim van steden als Kopenhagen, Freiburg, Portland en Canberra als succesvolle voorbeelden van een duurzame stedelijke ontwikkeling? En wat kunnen Almere en andere Nederlandse steden daarvan leren?
Deze vragen stond centraal in het onlangs verschenen rapport Urban Development: the State of the Sustainable Art van DRIFT, Urgenda, TU Delft en International New Town Institute.
In deze‘international benchmark of sustainable urban development’ zijn integrale duurzaamheidanalyses gemaakt van in totaal negen internationale steden die zich op verschillende manieren hebben onderscheiden met opvallende duurzaamheidprestaties. Belangrijk doel van de benchmark is belanghebbende partijen te inspireren met duurzame oplossingen voor de (her)ontwikkelingsopgaven waar Almere en ook andere Nederlandse steden voor staan. Lees meer

Platform DGO selecteert ondersteuningsgebieden

Het Platform Duurzame Gebieds Ontwikkeling (DGO) neemt de urgentie van de duurzaamheiduitdaging hoog op en wil zich de komende jaren sterk maken voor duurzame systeeminnovaties in gebiedsontwikkeling. Daarbij richt het Platform (waarvan Urgenda het secretariaat voert) zich enerzijds op de ontwikkeling van een integrale visie en een aantal grensverleggende concepten en handvatten waarmee partijen, die met hun voeten in de gebiedsmodder staan, daadwerkelijk verder kunnen worden geholpen bij het realiseren van integrale duurzaamheidambities.
Anderzijds gaat het Platform een aantal gebieden ondersteunen om de duurzame (her)ontwikkeling van deze gebieden te versnellen en te versterken. Inmiddels heeft het Platform een eerste selectie gemaakt van gebieden die de komende tijd ondersteund gaan worden. Het gaat om het Boerenhart (Eemland, Gelderse Vallei en Flevopolder), Almere 2.0 en Merwe-Vierhavens Rotterdam.

Op donderdag 27 oktober aanstaande organiseert het Platform DGO een landelijke netwerkdag voor professionals in duurzame gebiedsontwikkeling met o.a. presentaties van de resultaten.Lees verder

Regiotour Overijssel 21 t/m 24 september

Van woensdag 21 september t/m zaterdag 24 september is Urgenda te gast in de provincie Overijssel. Met hybride en elektrische auto's toeren we door de regio en steden als Zwolle en Deventer. We ontmoeten ondernemers, gemeenten, maatschappelijke organisaties, bewoners en scholieren die op tal van plekken laten zien wat er in Overijssel allemaal gebeurt op het gebied van duurzaamheid.  

Bent u in Overijssel bezig met een duurzaam project, bedrijf of innovatie dat het bezoeken waard is? Of wilt u als geïnteresseerde een dag mee op stap tijdens de regiotour? Neem contact op met annelies.bol@urgenda.nl of bel 020 - 33 00 566 en houd de site in de gaten voor het programma.

Heeft u uw activiteit al aangemeld?

De eerste activiteiten die plaatsvinden op de Dag van de Duurzaamheid komen binnen en Urgenda nodigt iedereen uit om mee te doen en acties aan te melden op de website. Momenteel zijn er op 11-11-11 biologische diners, kortingsacties, housegreening parties, voorleesacties, congressen en is er aandacht voor duurzaam bouwen. Verder vindt op vrijdag 11 november de uitreiking van de Groene Giraf, MVO-prijs en E-mobiliteit scriptieprijs plaats, waarvoor u zich nog kunt aanmelden.

Wat doe je zelf op 11-11?
Urgenda denk graag met je mee, neem contact met ons op via dvdd@urgenda.nl of 020-3300566. Samen laten we zien wat er in Nederland gebeurt op het gebied van duurzaamheid.

Like us en win een week lang elektrisch rijden!

Na Twitter kan je Urgenda nu ook op Facebook volgen. Like us op www.facebook.nl/urgenda en post vragen en ideeën.  

Onder alle fans verloten we binnenkort een week lang gratis rijden in de 100% elektrische TH!NK auto.
Wilt u zich uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Klik dan hier