Starkt försämrat resultat för Discshop                                            Ser det konstigt ut? Läs i din webbläsare.
E-handelstrender.se

1. [best practice] E-handlare kan lära av USA-kampanjer
2. [best practice] Prioritera mera
3. [multikanal] 60 procent av bokförlagen säljer själva
4. [export] Finländare handlar gärna från Sverige
5. [webbanalys] Ginza spelar in alla besökare
6. [uppköp] MTG behåller Cdon
7. [marknadsföring] Kunder tittar på banners i en sekund

 

1. [Best practice] Svenska e-handlare kan lära av USA-kampanjer

Det finns stora skillnader mellan hur svenska och amerikanska e-handlare arbetar med kampanjer. Det visar en jämförelse som företaget Wipcore presenterade på Stora E-handelsdagen i förra veckan.

Wipcore har handlat från 20 svenska näthandlare som Adlibris, Ginza och Naturkompaniet och jämfört med siffror från amerikanska E-tailing Groups Mystery Shopping från 100 amerikanska butiker.

Här finns det saker att lära för svenska e-handlare. Det är stora skillnader mellan hur svenska och amerikanska nätbutiker arbetar med kampanjer:

  • Fem procent av de undersökta svenska näthandlarna arbetar med tidsbegränsade kampanjer vilket kan jämföras med 40 procent av den amerikanska. Detta är synd eftersom kampanjer med begränsningar som exempelvis ”fri frakt idag” är ett mycket bra sätt att trigga ingång köp. Det gäller att stressa fram ett köp.
  • 20 procent av de svenska näthandlarna arbetar med tävlingar medan 42 procent av de amerikanska butikerna utnyttjar dessa roliga former av kampanjer. Här finns möjligheter till ett lekfullt förhållande till sina kunder.

När det kommer till fri frakt så är det faktiskt en större andel svenska butiker än amerikanska som erbjuder fri frakt utan särskilda villkor:

  • 10 procent av de svenska jämfört med 4 procent av de amerikanska erbjuder fri frakt utan villkor. 
  • 22 procent av de svenska näthandlarna har fri frakt med särskilda villkor av typen handla för 1000 kronor så får du fri frakt. I USA är den andelen 40 procent.
  • 11 procent av de svenska butikerna erbjuder fri frakt på utvalda produkter, medan hela 47 procent av de amerikanska butikerna erbjuder fri frakt på utvalda produkter.

E-handelstrender tycker att fri frakt på utvalda produkter är ett intressant kampanjverktyg för att bli av med överskott eller sälja produkter som man har bra marginaler på. Problemet kan vara att e-handelsplattformen inte stödjer denna typ av rabatt.  Ett sätt att komma förbi plattformens begränsningar är att man erbjuder fri frakt för en särskild produkt och sedan kopplar rabatten till att kunden använder en särskild kampanjkod, typ vitabollar46.

 

2. [best practice] Prioritera mera

Konverteringsexperten Bryan Eisenberg var med sin brooklynaccent utan tvekan den mest intressanta och underhållande talaren på Stora E-handelsdagen i Stockholm. Han började med att konstatera att alla sajter suger eftersom ingen har obegränsade resurser.

Eisenberg arbetar med begreppet ”unique value proposition” och ”unique campaign proposition” där e-handlaren konsekvent i marknadsföring och på sajten ska lyfta fram det som är unikt med sin nätbutik eller kampanj. Ett erbjudande från Overstock.com om fri frakt vid din första beställning dubblerar konverteringsgraden trots att frakten normalt bara kostar tre dollar.

- Visa ert erbjudande över hela sajten, säger Bryan Eisenberg.

En av de viktigaste tipsen Eisenberg delade med sig av var att sajtägare bör göra prioriteringslistor där förändringar som ger mest tillbaka i förhållande till arbetsinsats genomförs före förbättringar som inte betalar sig lika bra.  Detta är ett råd som är guld värt för alla – från de minsta till de största företagen.

 
 

3. [multikanal] 60 procent av bokförlagen säljer själva

60 procent av bokförlagen har i dag egen försäljning till slutkonsumenterna enligt en kartläggning av tidningen Svensk Bokhandel.

När den fysiska bokhandeln minskar på sortimentet och nätbokhandeln kräver allt högre rabatter bli egen nätförsäljning en viktig kanal.

För Karneval förlag går nästan en femtedel av försäljningen via hemsidan; mer än via Adlibris.

– Det är inget att fnysa åt. För mig är det en väldigt viktig försäljning, säger Björn Eklund, förläggare på Karneval till Svb.

Bokbranschen är en av de branscher där nätförsäljning har förändrat branschen i grunden eftersom en stor andel av försäljningen som faktiskt går via nätet.

Därför är det en naturlig utveckling att allt fler bokförlag satsar på egen nätförsäljning. Vi ser även inom andra utvecklade branscher som t ex kläder att leverantörerna startar nätbutiker. Acne Jeans, Nudie Jeans, J Lindeberg är några som startat egen klädhandel. Även Gant är på gång att starta klädbutik.4. [export] Finländare handlar gärna från Sverige

Utan tvekan finns det en växande gränshandel på nätet mellan de nordiska länderna. I undersökningen Distanshandel i Norden 2010, som Posten tar fram tillsammans med Handelns utredningsinstitut, är USA, Storbritannien och Tyskland de mest intressanta länderna att näthandla från för nordbor, men sedan kommer Sverige.

Svenskarna är dåliga på att handla från utlandet:

  • 3 procent av svenskarna handlar från utlandet varje månad eller oftare
  • 10 procent av danskarna handlar från utlandet varje månad eller oftare
  • 12 procent av norrmännen handlar från utlandet varje månad eller oftare
  • 2 procent av finländarna handlar från utlandet varje månad eller oftare

Sverige är det nordiska land som attraherar flest köp från sina nordiska länder. 19 procent av danskarna har handlat från Sverige, 15 procent av norrmännen och 31 procent av finländarna.

Finland är på många sätt en intressant marknad att satsa på för svenska e-handlare. Finland har den minsta försäljningen på nätet (15,2 miljarder kr 2009) i Norden, men med tanke på hur avancerade Finland är inom it borde e-handeln ha potential att växa. Vi ska inte heller underskatta de starka kulturella band som finns mellan Sverige och Finland. Finland var faktiskt en del av Sverige till 1809, det finns en stor minoritet av svensktalande i Finland och Sverige har en stor minoritet med finskt ursprung i Sverige.

Finländarna handlar från utlandet för att få lägre priser (46 procent) än hemma, hitta produkter som inte säljer från finska nätbutiker (37 procent) eller för att få ta del av ett större sortiment (28 procent).
 

 

5. [webbanalys] Ginza spelar in alla besökare

Skiv- och filmbutiken Ginza spelar in alla besökares beteende i butiken med analysverktyget Tealeaf. På så sätt hittar de problem som inte går att upptäcka med analysverktyg som Google Analytics.

Ginazas teknikchef Fredrik Lennström berättade på Stora E-handelsdagen att Ginza med hjälp av Tealeaf kunde upptäcka att 200 personer om dagen missade att klicka i att de godkände köpvillkoren innan de klickade på köp berättade.  Istället gjorde kunderna om köpet från början.

Den enkla lösningen för Ginza var att flytta uppmaningen att godkänna villkoren närmare köpknappen, då sjönk antalet som hade problem med detta till tio stycken per dag.

- Vi ringer upp kunder som har problem att avsluta köp och hjälper dem, berättade Fredrik Lennström.

 

 6. [uppköp] MTG behåller Cdon

MTGs vd Hans-Holger Albrecht har vid upprepade tillfällen signalerat att MTG vill sälja Cdon Group. Senaste turen som E-handelstrender skrivit om var planerna att knoppa av Cdon Group från MTG för att förenkla försäljning.

Men nu sätter ägaren Kinnevik med styrelseordförande Christina Stenbeck i spetsen ner foten i frågan:

– Kinnevik skulle verkligen vara intresserad av en utdelning av Cdon, som passar bra med våra andra onlineinvesteringar, säger styrelseordförande Christina Stenbeck till nyhetsbyrån Direkt.

Flera riskkapitalbolag har visat intresse för att köpa Cdon Group, men det är knappast aktuellt nu.

  

7. [marknadsföring] Kunder tittar på banners i en sekund

Underbart är kort inom bannerannonsering. En rad studier visar att internetanvändare normalt tittar på en banner under en sekund. Trots detta visar den genomsnittliga bannern 3 till 4 budskap under 15,6 sekunder enligt en undersökning från Mejsel som kartlaget 25 000 banners.  Reklambyråernas kreatörer är fortfarande långt ifrån webbens verklighet.

Här gäller det alltså att sätta ner foten gentemot de som tar fram banners till era kampanjer. Det går inte att berätta långa historier i bannerform.

Enligt Mejsel innehåller flertalet annonser innehåller tre till fyra budskap, plus logotyp och ofta produktbilder, bilder på människor och en knapp att agera på. Allt detta går inte att hinna med på en sekund.

Om oss
E-handelstrender är ett digitalt nyhetsbrev riktat till dem som vill bedriva lönsam e-handel. Vi vänder oss till ehandelsansvariga, ehandlare och internet-strateger som enkelt och snabbt vill veta det viktigaste inom e-handel.

Ansvarig utgivare för E-handels-trender är journalisten och konsulten Urban Lindstedt som bevakat utvecklingen på internet sedan år 2000.

Är du intresserad av att annonsera i nyhetsbrevet eller på sajten så kontakta urban@e-handelstrender.se.

Saknar du egen prenumeration och vill försäkra dig om att få alla utgåvor så kan du testa tio nummer gratis här.

Urban Lindstedt Redaktör                  
E-handelstrender


Vår postadress är:
Miguru Media AB
Ymsenvägen 3
Årsta 12038
Sweden

Add us to your address book

Copyright (C) 2009 Miguru Media AB All rights reserved.

Update your profile
Email Marketing Powered by Mailchimp