Copy
toART nieuwsbrief#20 | Arnhem | april 2018
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser

Geachte kunstliefhebber,

Voor u ligt onze nieuwsbrief. Let u op onze openingstijden. In verband met de mei vakantie is de Kunstuitleen gesloten van 27 april t/m 12 mei. In de zomervakantie  zijn wij gesloten van 14 juli t/m 26 augustus.

Ook via Facebook kunt u ons volgen en op de hoogte blijven. Ga hiervoor naar Facebook  toART Kunstuitleen en geef ons een like.

KUNST ZINNIG


Beelden vragen om aandacht en concentratie. Neem de tijd om te kijken en te overdenken. Een pauzemoment op zomaar een doordeweekse werkdag. toART en D3rde Verdieping [voorheen het Stadspastoraat] werken samen en stellen elke derde dinsdag van de maand onder lunchtijd een kunstwerk centraal en nodigen je uit om daar in stilte naar te kijken. Je krijgt een paar vragen bij dat kijken aangereikt. Om daarna mogelijk nog wat verder te zien en dieper te gaan. Waar raakt het aan diepere, spirituele lagen in onszelf?

Wanneer: dinsdag 15 mei en dinsdag 19 juni!
Tijd: 12.30 - 13.15 uur vrije inloop
Waar: Kunstuitleen op de 3de verdieping van Rozet.

Kom gerust een keertje meedoen als u in de buurt bent.

VITRINE TENTOONSTELLING

Mirka Farabegoli t/m 14 juli

Mirka Farabegoli [Leeuwarden 1983] studeerde in 2009 af aan de Arnhemse kunstacademie ArtEZ, woont en werkt in Arnhem.
Farabegoli werkt voornamelijk op het gebied van tekenen en grafiek. Haar specialiteiten zijn grootschalige tekeningen, aquatint-etsen en muurschilderingen / installaties op basis van haar tekeningen.
Sinds 2014 is ze verbonden aan de Plaatsmaken Gallery in Arnhem, waar ze werkt aan een project dat onderzoek doet naar mogelijkheden van cross-over tussen tekenen en de verschillende grafische technieken.
Het onderwerp van haar werk kan worden omschreven als een zoektocht naar het mythische en het obscure in het dagelijks leven.  Mythische wezens uit verschillende delen van de wereld smelten samen met voetballers, beelden uit het nieuws en andere wereldse beelden om een nieuw soort tussenwereld te vormen'.
Inge Polet van de Plaatsmaken Gallery beschrijft het als volgt: "een wereld waarin geesten, mensen en de halfdoden samenleven als broers in een kleurrijk huis".

Mirka Farabigoli
Tricks for me 2014, tekening, 24x18 cm

VITRINE TENTOONSTELLING

Ben Bodt t/m 30 juni

Het werk van Ben Bodt ontwikkelde zich in de afgelopen veertig jaar in een cyclische beweging. Realistische (kleur) potloodtekeningen werden opgevolgd door abstracte experimenten in olieverf. In plaats van het grafische karakter van de tekeningen kwam het schilderachtige. Na verloop van tijd is in het werk een terugkeer van figuratieve en meer grafische elementen in het verder abstracte werk te zien, zoals een dierfiguur of een bal. De figuratieve elementen komen steeds meer op zichzelf te staan. De vormgeving wordt realistischer. Dat realisme in vorm en kleur komt tot uiting in de recente stillevens. Daarin roepen de geschilderde voorwerpen door hun isolement ten opzichte van de omgeving een gevoel van vervreemding op. We zien hier geen schilderachtige benadering van het onderwerp, maar een meer tekenachtige weergave daarvan.

Ben Bodt

SAKSEN OPEN


Rijd u de stad uit richting Arnhem noord, dan passeert u de voormalige Saksen Weimar Kazerne. Hier zijn in prachtige monumentale gebouwen atelierwoningen gerealiseerd waar kunstenaars en ontwerpers wonen en werken.
Jaarlijks openen zij tijdens SaksOpen hun atelierdeuren,
dit jaar op 26 en 27 mei van 12:00 - 17:00 uur.

Wat is er allemaal te zien?  
Een breed palet aan schilderijen, tekeningen en collages. Loop binnen bij productdesigners,
textiel- en tassenontwerpers.
Bekijk de nieuwste lampen, shawls, etuis, tassen en hand geborduurde jurken.
Ook zijn er (animatie-)films en striptekeningen te bekijken en dit alles in inspirerende woon/werkruimtes.
Bij het startpunt, op het veldje naast Infanteriestraat 114, vind u een overzicht met alle deelnemers en bepaalt u aan de hand van een plattegrond welke ateliers u gaat bekijken. Er is geen vaste route.
Op deze centrale locatie is gratis koffie en thee verkrijgbaar en zijn er allerlei hartige en zoete heerlijkheden te koop.

Wees welkom op SaksOpen 2018!

KUNSTWERK VAN DE MAAND

Hans Ebeling Koning
Vallei met dorp 1998  
Gouache op papier, 80 x 100 cm

Zijn hele leven heeft Hans Ebeling Koning naar waarneming stillevens, bloemen, landschappen en bosgezichten getekend. De tekenaar en kunstschilder, geboren in 1931 te Bilthoven, maakt pentekeningen in Oost-Indische inkt, gouaches op papier en olieverfschilderijen op doek. Zijn grafisch werk bestaat vooral uit zeefdrukken.
Van 1952 tot 1956 studeerde Ebeling Koning aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. Sinds de eerste jaren aan deze academie, waar hij op de afdeling grafische vormgeving begon, heeft hij zijn directe omgeving vastgelegd op papier. Zo wordt een groepje bomen, een steiger in de vijver achter zijn huis, een boomtak, een paar sandalen, een kip, een laantje met bomen of zelfs de spoorbrug bij Deventer door hem vastgelegd. Menselijke figuren speelden toen nog een anekdotische rol in zijn werken, tegenwoordig zijn ze verdwenen.
 “Dat tekenen zat in me, sinds de AKI. Daar heb ik geleerd om helder en lineair te werken. Niet kijken naar licht en donker of naar dramatiek, maar naar vorm en lijn. Van elke tekening weet ik nog wanneer en waar ik die heb gemaakt. Het zijn herinneringen. Leven is voor mij: op een hele intense manier iets doen. Ik leef, dus ik teken. Iets anders is er niet”, aldus de kunstenaar.
Aan de academie was Ebeling Koning van 1960 tot 1987 docent tekenen en schilderen van leerlingen als Caspar Berger, Wim Izaks en Carel Lanters.

Bij onder meer het Gemeentemuseum Den Haag, het Rijksmuseum Twenthe in Enschede, het Museum De Fundatie te Heino en het Stedelijk Museum Zwolle heeft Ebeling Koning zijn werk getoond. Zijn kunst is opgenomen in de collecties van bedrijven, instellingen en musea, waaronder het Historisch Museum Deventer. Voor zijn oeuvre ontving de kunstenaar meerdere prijzen, zoals de Jeanne Oosting Prijs in 1997. Tegenwoordig woont en werkt Hans Ebeling Koning in het Groningse Gasselte.

Bron: linkartcompany.com

Dit werk kunt u reserveren via info@toART.nu

AGENDA

Dit jaar zijn wij gesloten op volgende data, noteert u deze alvast in uw agenda:

MEIVAKANTIE: 27 april t/m 12 mei
ZOMERSLUITING: 14 juli t/m 26 augustus
KERSTVAKANTIE: 24 december t/m 6 januari
Copyright © 2018 toART, All rights reserved.


Ons adres:
toART
Kortestraat 16 [in Rozet]
6811EP Arnhem

U kunt hier uw voorkeuren aanpassen or uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp