Copy

porcupine letter 3 Δε φαίνεται σωστά το email αυτό; Δείτε το σε ένα browser


Μια σύντομη σκέψη: το 2014 το mobile ξεπερνάει το desktop

Μέσα στο 2014 οι χρήστες του Internet από φορητές συσκευές θα ξεπεράσουν για πρώτη φορά στην ιστορία αυτούς από σταθερούς υπολογιστές. Είχαμε σημάδια ότι αυτό πλησίαζε, αλλά, όπως και να'χει, όταν το βλέπεις να είναι εδώ είναι διαφορετικό. Τι κάνουμε με τα sites μας λοιπόν;

Το σχετικά εύκολο είναι να κάνεις το site σου να φαίνεται σωστά από φορητές συσκευές π.χ. ένα smartphone. Υπάρχουν τεχνικές (Responsive Web Design), που αν εφαρμοστούν σωστά, δίνουν την όμορφη κι εύχρηστη έκδοση ενός site, προσαρμοσμένη στην οθόνη του επισκέπτη.

Εκεί που το πράγμα δυσκολεύει πολύ είναι να μπεις στην ψυχολογία του mobile επισκέπτη: Ψάχνει για μια πληροφορία στο tablet του, ενώ βλέπει τηλεόραση; Είναι στο δρόμο και προσπαθεί να βρει ένα χάρτη των γραφείων σου; Χαζεύει κάτι όσο περιμένει την πτήση του σε ένα αεροδρόμιο; Πόσο θόρυβο έχει εκεί που βρίσκεται; Πόσες αφορμές υπάρχουν για να αποσυντονιστεί και να κλείσει τον mobile browser; Έχει WiFi σύνδεση; 3G; Θα τολμήσει να κάνει μια διαδικτυακή αγορά από το τηλέφωνό του;

Όλα αυτά είναι ερωτήματα που τώρα εξερευνούμε. Είναι κατά τη γνώμη μου τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα που τέθηκαν εδώ και χρόνια, καθώς σχετίζονται με την ψυχολογία και τις ειδικές συνθήκες που αφορούν τον επισκέπτη μιας ιστοσελίδας. Παρατηρώντας και μετρώντας τις ενέργειες των επισκεπτών ενός site, προκύπτουν patterns συμπεριφοράς. Πράγμα το οποίο θα μας βοηθήσει να τους βελτιώσουμε τη διαδικτυακή mobile εμπειρία. 

Νομίζω ότι ποτέ στο παρελθόν το Web/UI/UX design δεν ήταν πιο κοντά στον άνθρωπο.
 

Links
 • Design Is This
  Μέχρι σήμερα το Design Is This ήταν ένα blog που παρουσίαζε αντικείμενα και ιδέες γύρω από από το καλό design. Μέσα στο μήνα που πέρασε έγινε διαδικτυακό και φυσικό κατάστημα. Γνωρίζω τους ανθρώπους του Design Is This και το πάθος τους πίσω από την όλη ιδέα, οπότε δεν είμαι αντικειμενικός. Το μόνο όμως που μπορώ να πω στα σίγουρα είναι ότι πρόκειται για την καλύτερη ελληνική προσπάθεια στο χώρο. Το λιγότερο που αξίζει στο Design Is This είναι μια επίσκεψη. 
   
 • Περί κακών managers
  Πώς ένας κακός, μικροπρεπής, σχεδόν ανάπηρος πνευματικά manager μπορεί να διαλύσει μια ομάδα. Πόσο συχνό φαινόμενο είναι αυτό άραγε...
 • Serious Pony
  Το Serious Pony είναι το νέο blog της Kathy Sierra. Για όσους δε τη γνωρίζουν, η Kathy Sierra είναι ένα από τα πιο κοφτερά μυαλά στο χώρο του marketing (του αληθινού, του καλού marketing, όχι του ψεύτο-marketing). Ό,τι μας είπε πριν από χρόνια στο παλιό της blog είναι ακόμα επίκαιρο και τόσο τρομερά πρωτοποριακό που διαβάζεται σαν να γράφτηκε χτες. 
   
 • Clients from Hell
  Πολύ γέλιο (ή κλάμα - ανάλογα από ποια μεριά το βλέπεις). Ένα παράδειγμα:

  CLIENT: The logo is far too dark. Try brightening it up a bit. What happened to those vibrant colors we picked out earlier.
  ME: Well, to be fair, you ARE wearing your sunglasses.
  CLIENT: Hmm, so I am. (Chuckles, takes his sunglasses off).
  ME: Is that a bit better?
  CLIENT: Oh, heavens no, this is WAY too bright.

Φωτογραφία
 
"Περάσαμε μια βόλτα να δουμε τι κάνετε..."
Μία από τις πολλές εκπληκτικές φωτογραφίες του διαγωνισμού του National Gepgraphic για το 2013.

  
Video
 
Van Gogh Shadow
Οι πίνακες του Van Gogh ζωντανεύουν. Τρία λεπτά απίστευτης ομορφιάς


 

Βιβλίο
 
 
 

A technique for producing ideas (Link προς το Amazon)

Πρόκειται για ένα πολύ μικρό βιβλίο. Αποτελείται από μόνο 64 σελίδες και γράφτηκε το 1965! Ποιος αγοράζει σήμερα βιβλία που γράφτηκαν σχεδόν 50 χρόνια πριν; (Απάντηση στη χαζή ερώτηση: όχι μόνο εγώ, είναι πολύς ο κόσμος.) Η πλάκα είναι ότι το A technique for producing ideas κάνει αυτό ακριβώς που υπόσχεται με τρόπο τόσο απλό, όσο σχεδόν κανένα μοντέρνο πόνημα. Τώρα, το πόσο εύκολο είναι να εφαρμόσεις αυτό που προτείνει το βιβλίο, είναι ένα άλλο θέμα. Θέλει αυτοπειθαρχεία και συγκροτημένη προσπάθεια. Όμως νομίζω ότι αξίζει τον κόπο.
 
 
Shameless self promotion

Από το διάσημο Journal του porcupine colors:
Εκτός blog
 

 
Summers
Για τα καλοκαίρια που πάντα φεύγουν. Ένα post στο Medium.

Super προσφορά: Προωθήστε αυτό το email σε ένα φίλο σας και κερδίστε το επόμενο δωρεάν!
(Όχι ότι είναι πολύ έξυπνο αυτό που έγραψα... ούτως ή άλλως δωρεάν θα λάβετε και το επόμενο. Παρ' όλα αυτά, εσείς προωθήστε το email, αν σας άρεσε.)

Μην ξεχνάτε ότι λάβατε το porcupine letter γιατί εσείς εγγραφήκατε σε αυτό. Αλλά πάλι... πάντοτε μπορείτε να διαγραφείτε από τη λίστα και να συνεχίσουμε να είμαστε φίλοι.

Δε βλέπω το λόγο, αλλά μπορείτε να διαγραφείτε από τη λίστα παραληπτών του newsletter όποτε θέλετε. Αλήθεια.
Μπορείτε επίσης να αλλάξετε τις ρυθμίσεις της εγγραφής σας.

Email Marketing Powered by Mailchimp *