Copy
View this email in your browser

10.000 kilo elektronisch afval gedumpt op Museumplein door Gerrard Street  

Met deze stunt i.s.m. E-Waste Race maakt het koptelefoonbedrijf dat levenslange garantie biedt zich hard voor duurzaamheid in de technologie

Het Amsterdamse Museumplein kleurt vandaag grijs. Dit komt door een enorme berg e-waste van maar liefst 10.000 kilo - ingezameld door de E-Waste Race. Het afval ligt vandaag op het museumplein om duidelijk te maken dat dit momenteel de dagelijkse kost is aan elektronisch afval in ontwikkelingslanden. Vroeger werden apparaten ontwikkeld om gerepareerd te worden, maar in onze huidige 'wegwerpcultuur' gooien we makkelijk apparatuur weg - terwijl het vol waardevolle, bruikbare materialen zit. Om deze problematiek aan te kaarten en bij te dragen aan een oplossing heeft Gerrard Street, dat modulaire koptelefoons maakt en daar levenslange garantie voor aanbiedt, deze stunt opgezet in samenwerking met E-Waste Race - een project waarbij basisscholen door heet Nederland elektronisch afval inzamelen en kennis op doen over de problemen en oplossingen rondom e-waste.
Elk jaar wordt er in Nederland zo'n 80 miljoen kilo aan e-waste geproduceerd en wordt wereldwijd zo'n 50 miljoen ton aan elektronica weggegooid. Dit moet anders volgens het innovatieve, Rotterdams bedrijf Gerrard Street:

"We willen bedrijven, consumenten en politiek graag laten zien dat al onze mooie apparaten die we dagelijks gebruiken, ook zorgen voor een gigantisch probleem. Een issue dat overigens wél is op te lossen als we met elkaar anders gaan denken en doen."
- Tom Leenders, medeoprichter Gerrard Street

Apparatuur wordt met maar kleine beschadigingen en vol waardevolle, bruikbare materialen weggegooid. E-waste is daardoor de snelst groeiende categorie in afval en wordt veelal 'thermisch gerecycled' - oftewel verbrand in Afrika waar natuur en mens lijdt. Het probleem is o.a. te wijten aan het maakproces, waardoor vele hun elektronica niet recyclen of hergebruiken.

"Het korte termijn gebruik van elektronica zorgt ervoor dat elektronisch afval een van de snelst groeiende afvalstromen wereldwijd is. Dat moet écht anders, en daar kunnen we zelf aan bijdragen door langer gebruik en beter hergebruik." 
- Eva Gouwens, CEO Fairphone 

Dat is waarom bedrijven als Fairphone en Gerrard Street het maakproces anders aanpakken. De koptelefoons van Gerrard Street zijn namelijk zo gemaakt dat wanneer er losse onderdelen stuk zijn, ze onafhankelijk van elkaar kunnen worden vervangen. En met succes: "al meer dan 3.000 mensen in ons eigen land luisteren inmiddels hun favoriete muziek via onze duurzame headphones", vervolgt Leenders. De koptelefoons van Gerrard Street waren eerder al te zien bij o.a. dj Max Vermeulen, zangeres Froukje, R&B artiest Rimon en rapper Sticks. 

De grote berg e-waste ligt gelukkig maar 1 dag op Museumplein. Het afval is bovendien onderdeel van een inzamelingsactie van de E-Waste Race, waarbij kinderen van honderden verschillende basisscholen in Nederland kennis opdoen over de problemen en oplossingen rondom e-waste. Hierin leren ze alles over het belang van het verminderen van e-waste door middel van het hergebruiken en het recyclen van elektronica. Ook gaan de deelnemende klassen vier weken lang zoveel mogelijk e-waste, (kleine) elektronische apparaten, inzamelen. 
 
Tom Leenders en Dorus Galama, oprichters Gerrard Street 
Modulaire koptelefoons van Gerrard Street 
Instagram
YouTube
Spotify
Voor de redactie:

Bijbehorend rechtenvrij beeldmateriaal vind je hier.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Rahel Kiros via rahel@rakiros.com 

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
RAKIROS · Het Hoogt 384 · AMSTERDAM, Noord-Holland 1025 HK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp