Nieuws en tips i.v.m. webtoegankelijkheid
AnySurfer, voor een toegankelijker internet

Widgets op Github

Op zoek naar een toegankelijke slideshow? Een modal dialog? Een videospeler? JavaScript widgets zijn vaak onbruikbaar met het toetsenbord of een screenreader. Daarom begonnen we een lijstje van veelgebruikte componenten op Github, door ons getest en toegankelijk bevonden. Zelf een toegankelijke widget geschreven of wil je er één aanraden? Laat het ons weten.

github logo

CSS tips

Technische toegankelijkheid speelt zich vaak af onder de motorkap, in de HTML. Maar ook je CSS speelt een grote rol. Denk bijvoorbeeld aan typografie, contrast en het invoegen van afbeeldingen via CSS.

serif en sans serif letters

iBooks

iBooks zijn Apple's interpretatie van de ePub-standaard voor digitale boeken. Je maakt ze met iBooks Author, een gratis app, maar enkel beschikbaar voor Mac computers. Onze collega's van de Blind D Mobiel leggen uit hoe je een toegankelijke iBook maakt en geven tips in gebruik voor blinden en slechtzienden.

ibooks logo

De nieuwe site van De Lijn

Het nieuwe ontwerp en de interface komt van Wijs, één van onze erkende bouwers. We gaven hen op verschillende momenten feedback en Wijs beschrijft op hun blog hoe ze toegankelijkheid hebben meegenomen tijdens de bouw.

Tijdens onze testen ontdekten we dat Supernova, een veelgebruikte screenreader in Vlaanderen, geen focus management ondersteunt. Dat is cruciaal om hedendaagse websites zoals die van De Lijn toegankelijk te maken.

logo De Lijn

Angular JS framework

Johan Ronsse schreef over de toegankelijkheidsproblemen van de nieuwe site van Stad Antwerpen en Studio Brussel. Beide zijn gebouwd in Angular JS, een populair JavaScript framework van Google, bedoeld voor web applicaties. Het is mogelijk maar helaas veel moeilijker om een toegankelijke site te bouwen met Angular JS.

Angular JS logo

Laatste kans voor opleiding met 50% korting

Eind mei vervalt onze erkenning voor KMO-portefeuille. De Vlaamse overheid betaalt via dit syteem de helft van de prijs van opleidingen terug. We verlengen onze erkenning niet omdat het te weinig wordt gebruikt. Vraag nog snel een opleiding aan om er van te profiteren.

Nieuwe AnySurferlabels

Onze lijst van labeldragers telt 145 websites. 53 websites behaalden of vernieuwden hun label sinds de vorige nieuwsbrief, waaronder:
 

luisterpuntbibliotheek
universitair ziekenhuis Gent
novado software developers

Contact

AnySurfer
Blindenzorg Licht en Liefde vzw
Kunstlaan 24 bus 21
1000 Brussel
tel 02 21 06 149

uitschrijven op de nieuwsbrief

editie 28, maart 2015
volg ons op twitter volg ons op Facebook