Copy
Indien u deze e-mail ontvangt als tekst, of als deze onvolledig of onleesbaar is, ga dan naar de webversie.Herinnering
boekpresentatie

Inclusief programma
 
Rens Bod

Woensdag 23 januari
 

Met veel genoegen nodigt Uitgeverij Prometheus u uit voor de presentatie van Een wereld vol patronen van Rens Bod. De presentatie vindt plaats op woensdag 23 januari om 17.00 uur ten huize van de uitgeverij, Herengracht 48, te Amsterdam. De eerste exemplaren van het boek worden in ontvangst genomen door Geert ten Dam, Voorzitter College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam, en Mirjam van Praag, Voorzitter College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam. 

Programma: 
  • Welkom door Mai Spijkers, directeur Prometheus.
  • Inleiding tot het boek Een wereld vol patronen door Rens Bod.
  • Toespraak Floris Cohen (hoogleraar Vergelijkende Wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht.
  • Overhandiging eerste exemplaren aan CvB voorzitters Geert ten Dam (Unvirsiteit van Amsterdam en Mirjam van Praag (Vrije Universiteit Amsterdam).
  • Afsluiting door Mai Spijkers.

Aansluitend aan het programma is er een borrel.

Over het boek:

Het idee dat de wereld kan worden begrepen aan de hand van patronen en onderliggende principes is een van de belangrijkste inzichten van de mens. Dit boek gaat over deze uniek menselijke zoektocht die meer dan 40.000 jaar geleden begon met het krassen van streepjespatronen op mammoetbotten en die heeft geleid tot de wetenschappen van vandaag. Welke routes heeft de menselijke kennis doorlopen om van dit bescheiden begin uit te groeien tot onze moderne inzichten over natuur en cultuur?

In een meeslepend verhaal geeft Rens Bod antwoord op deze vraag en laat hij zien welke rol patronen en principes in verschillende culturen hebben gespeeld. Hij verschuift de natuurwetenschappen en Europa uit hun centrale positie waarna de ene na de andere ontdekking volgt. Wie wist dat inenting niet in Europa maar in China is uitgevonden? En wie wist dat vele wiskundige en sterrenkundige inzichten op het conto van de Indiase Kerala-school staan? En dat rechtswetenschappelijke concepten zowel de astronomie als de taalkunde hebben vormgegeven? Rens Bod legt het haarfijn uit in deze fenomenale overkoepelende geschiedenis van kennis en wetenschap.

Rens Bod is hoogleraar Digital Humanities aan de Universiteit van Amsterdam en president van de internationale Society for the History of the Humanities. Zijn eerdere boek De vergeten wetenschappen: Een geschiedenis van de humaniora is vertaald in zeven talen en meermalen bekroond.  

Datum: Woensdag 23 januari
Plaats: Herengracht 48, Amsterdam
Inloop vanaf: 17.00 uur
Aanvang programma: 17.30 uur

Wij stellen uw aanwezigheid zeer op prijs.
 
RSVP naar publiciteit@pbo.nl o.v.v. Boekpresentatie Een wereld vol patronen.
Reeds aangemeld? Dan kunt u deze mail als niet verzonden beschouwen. 
Mai Spijkers