Nyhedsbrev fra Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur
Ser mailen forkert ud?
Se den i en browser
Nyhedsbrev  |  31. marts 2017

Årsmøde 2017 i Maribo

Som altid tager vi ud i landet og holder årsmøde. I år er det Maribo, der er vært. Bevaringsforeningen By og Land Maribo har sammensat et spændende program, der byder på domkirkebesøg, vægtertur, besøg i de Lollandske Alper, barokhaver og meget andet.

Det bliver et årsmøde, som vi kender det med velkomst og byvandring fredag aften, generalforsamling, ledsagertur og foredrag lørdag og afslutningsvis en tur ud i landskabet søndag.

Vi glæder os til at se rigtigt mange af jer i det syddanske. 

LÆS PROGRAMMET, FIND PRISERNE OG TILMELD DIG HER

Sæt bygningskulturen på programmet!


Mandag den 2. oktober 2017 er det Arkitekturens Dag og alle har mulighed for at lave et arrangement og komme med i det officielle program. Det vil vi opfordre jer til at gøre. 

Som inspiration og baggrund bliver juni 2017’s udgave af By & Land et temanummer om bindingsværk. Vi håber, at alle lokalforeninger benytter chancen for at besøge en bindingsværksgård, tage på bindingsværks-byvandring, have workshop hos den lokale tømmer, holde et foredrag om egenes typiske bindingsværkstræk eller hvad I nu kan finde på.

Det er Arkitektforeningen, der er tovholder på Arkitekturens Dag og de skriver bl.a. på deres hjemmeside: ’Formålet med Arkitekturens dag er at vise omverdenen, hvad danske arkitekter laver, hvad arkitekternes kompetencer kan bruges til, og hvad arkitektur handler om.’  Arkitektur handler også om bygningskultur, traditioner og videreførelse. Derfor skal vi sammen være med at til at sætte bygningskulturen på programmet. Som arrangør på Arkitekturens Dag er I med til at vise den lokale bygningskultur frem og sætte fokus på vores fælles kulturarv.

Læs mere på Arkitektforeningens hjemmeside

Solstrålehistorie fra FBL-Hjørring

Et lille ydmygt fiskerhus med udhuse i Hirtshals får ny fremtid. Huset var blandt de bygninger, som FBL-Hjørring for et år siden foreslog udpeget som bevaringsværdige – og et af dem, som kommunen godkendte. Så nu er huset på listen over bevaringsværdige bygninger i den kommuneplan, som netop er ved at blive vedtaget.

Da FBL-Hjørring hørte, at kommunen ville sælge bygningen blev foreningen bekymret for husets fremtid.Det er derfor en glædelig nyhed, at Joan Grønfeldt vil lave galleri og arbejdende værksted på adressen. Hermed kommer der nyt liv i de bevaringsværdige bygninger.

Der er åbning og housewarming palmesøndag den 9. april kl. 14.00, hvor Joan Grønfeldt håber at se en masse mennesker. Værkstedsbygningerne er bygget af drivtømmer fra den gamle Hirtshals Havn og skal fungere som arbejdende værksteder om sommeren.

Det er en dejlig historie! Hvis du vil have flere aktuelle historier fra Hjørring, så følg med på deres facebookside.

Bevaringsforeningen for Silkeborg Kommune kæmper for byens friluftsbad

Nordvestbadets friluftsbad er lukningstruet. Det er en skam, mener den lokale bevaringsforening, der er gået ind i kampen for at bevare friluftsbadet.

Efter Anden Verdenskrig skød friluftsbade op over alt i Danmark, som følge af fokus på fritiden og den sunde krop. Det kendetegner friluftsbadene, at deres arkitektoniske kvaliteter skal ses i en landskabelig sammenhæng og udformningen på de få andre elementer som vipper, tribuner og soppebassiner, der findes i anlæggene. Det er den enkle hverdagsarkitektur, der er typiske for velfærdsamfundets byggeri.  

Bevaringsforeningen for Silkeborg Kommune ser potentialet i byens friluftsbad med den flotte vippe- og udspringstårn og 50 meter bassinet. Foreningens formand Else Marie Lindblom fortæller, at arkitekt Knud Lisbjerg, der har tegnet anlægget, var rundt i hele landet for at finde inspiration. Det ses i det endelige resultat, som er et fint grønt anlæg, der bør sættes i stand og forblive et fristed for Silkeborgs borgere og gæster.  

Læs hele Bevaringsforeningen for Silkeborg Kommune henvendelse til Silkeborg Byråd her

Se billeder af friluftsbadet her

Fokus på præstegårde

Der har længe været fokus på kirkernes bygningskulturelle værdier, men nu er det på tide at zoome lidt ud og også få øje på de vigtige bevaringsværdige, der ligger i præstegårdene, deres haver og kulturmiljøet omkring.

Landsforeningen vil gerne være med til at sikrer disse værdier og har derfor udarbejdet et projekt, der skal sætte fokus på præstegårdene og hjælpe deres ejere med at bevare den fine bygningskultur præstegårdene har.

Lige nu arbejder vi på at få projektet finansieret, så vi  kan komme rundt i landet og registrere præstegårdenes værdier og bagefter formidle resultaterne til ejerne og kommunerne.

Revision af Bygningsfredningsloven

Som vi fortalte i nyhedsbrevet i februar har kulturminister Mette Bock annonceret en revision af Bygningsfredningsloven.

Der er planlagt et dialogmøde med ministeren i starten af april og Landsforeningen deltager med disse mærkesager:

  • Fredning af kulturmiljøer.
  • Differentieret fredning.
  • Sikring af de bevaringsværdige huse.
  • Sikring af bevaringsværdige selvstændige landskabsarkitektoniske værker.
Men vi vil også forsøge at få afsat flere økonomiske midler til de bevaringsværdige huse og til myndighederne for fredede og bevaringsværdige huse.

Bygningskulturen er en folkesag, og det skal politikerne vide.
 

Om Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur

Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur arbejder for at bevare og forbedre bygninger, landskaber og bymiljøer i Danmark – for at værne om det værdifulde der eksisterer, og for at nyt integreres med omtanke og kvalitet. Vi er fællesorganisation for knap 100 lokalforeninger, dækkende hele landet. Landsforeningen er oprettet i 1966, kan foreslå bygningsfredningssager direkte for Det Særlige Bygningssyn, udgiver bladet By & Land, og afholder årligt en række møder, udflugter og arrangementer. Læs mere her.
Facebook
Twitter
Instagram

Bliv medlem | Find lokalforening | Videresend denne mail

© 2017 Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur.


Skriv til os på denne adresse:
Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur
Borgergade 111
København 1300
Denmark

Add us to your address book
 

Frameld nyheder fra Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur    Opdater din profil 

Email Marketing Powered by Mailchimp