Copy
Nieuwsbrief 12/21


Beste Event Supplier,

Net toen het er naar uitzag dat we het ergste achter de rug hadden, kwam een vierde coronagolf roet in het eten gooien. Voor velen onder ons kwam het nieuws over de verstrengde anti covid-maatregelen als een mokerslag. De vele annulaties gooiden onze sector immers de facto dicht. We moesten meteen zelf ook onze Christmas Meeting voor de tweede maal op rij annuleren. Life is a bitch en we zullen het geweten hebben.

We zijn uiteraard niet bij de pakken blijven zitten en hebben samen met de Event Confederation meteen de alarmbel geluid. Zonder financiële steun is deze vierde golf voor veel eventbedrijven immers misschien de golf te veel. De Vlaamse overheid heeft na onze gesprekken al meteen steunmaatregelen aangekondigd, de Brusselse en Waalse overheden volgen waarschijnlijk zeer binnenkort. We blijven onvermoeid streven naar verdere ondersteuning voor al die bedrijven - groot en klein - en freelancers die onze sector zo boeiend vorm weten te geven. 

Dat brengt ons meteen naadloos bij de studie van de KdG Hogeschool die de impact van de crisis op onze sector voor de eerste keer in kaart bracht in 2020 en dat nu opnieuw wil doen. Mogen we jullie vragen om massaal deel te nemen aan hun survey? Onderbouwde wetenschappelijke cijfers geven onze roep om steun immers de nodige geloofwaardigheid bij de politiek!

We weten dat het voor velen onder jullie een zeer moeilijke periode is. Toch wensen we jullie fijne eindejaarsfeesten, in beperkte kring maar wel even zonder mondmasker of CST. En die Christmas Meeting? Die komt er nog wel als het terug kan en mag. We hopen dan samen met jullie het glas te heffen op een betere en hoopvolle toekomst. Hou vol!


Het BESA team

P.S. De meest recente regels over wat mag en niet mag vind je steeds terug op de website van de Event Confederation.
 
VERKIEZING NIEUWE RAAD VAN BESTUUR

Wist je dat BESA om de 6 jaar een nieuwe Raad van Bestuur kiest?
In 2022 is dat weer het geval.

Alle werkende leden kunnen zich hier kandidaat voor stellen. 
Meer info hierover volgt in januari.
Studie naar de impact van de coronacrisis op de eventsector
De coronacrisis is nog steeds niet voorbij, zeker niet voor ons, de event professionals. Welke impact heeft de crisis op je activiteiten? Welke hulp heb je nodig? Laat je stem horen via de survey van het Expertisecentrum Publieke Impact van de KdG Hogeschool en toon zo zwart op wit aan dat hulp voor de eventsector broodnodig is.

Lees verder >>>
Vacaturedatabank

Alle beetjes helpen om de juiste eventprofielen aan te trekken en daarom krijgen de BESA leden nu een extra kanaal om hun vacatures te posten en dat helemaal gratis. Geen overbodige luxe in deze tijden van schaarste op de arbeidsmarkt, zelfs nu de sector de facto gesloten is. Die laat zich in de eventsector voelen in nijpende tekorten bij alle profielen: chauffeurs, tentenbouwers, technici, riggers, helping hands, event managers, ...

De nieuwe vacaturedatabank op de website van BESA wil een hulpmiddel zijn in de zoektocht naar de juiste man/vrouw op de juiste plaats. Iedereen die lid is kan twee vacatures online hebben staan en Golden Members krijgen er nog vier extra bij. Het volstaat om simpelweg het online vacatureformulier in te vullen: https://b-esa.be/nl/leden/vacature-insturen. Dit vraagt slechts 2 minuutjes van je tijd!

Ben je nog geen lid maar wil je ook graag je vacatures posten, dan kan je natuurlijk nog altijd lid worden om van dit voordeel gebruik te maken.

BEA Awards: de beloning voor twee jaar top events!
Meer dan 1.000 event professionals kwamen afgezakt naar de Mechelse Nekkerhal voor de 22ste editie van de BEA Awards, hét netwerkevent van de sector. En een heel pak van onze leden lieten weer het beste van zichzelf zien.

Lees verder >> 
Mechelen staat in brand tijdens De Warmste Week
Dit weekend ging De Warmste Week officieel van start, dit jaar door VRT georganiseerd in Mechelen. Daar staat sinds vrijdagavond de toren van de Sint-Romboutskathedraal virtueel in brand.

Lees verder >> 
Nieuw bloed (of toch bijna) bij BESA: welkom Ilse!
Het doet ons bijzonder veelplezier om Ilse Organe te verwekomen als nieuwe contactpersoon voor (potentiële) leden binnen BESA. We geven haar graag het woord om zichzelf aan jullie voor te stellen.
Ik maak graag de tijd om me kort voor te stellen als nieuwe medewerker binnen BESA: Ilse Organe, 44 jaar oud en in de eerste plaats mama van een aankomende puber van 11 jaar, Felix. 
 
Daarnaast gedreven zaakvoerder van Organdipity, mijn eigen bedrijfje waar ik 3,5 jaar geleden een bocht mee nam en het bedrijfsleven zoals ik het kende vaarwel zei. Na 18 jaar in de grotere structuren (Telenet, Manpower, G4S), waar ik heel veel leerde, voelde ik dat ik meer voldoening zou vinden in een verhaal waar ik zelf de enige penhouder ben. En dat gaat goed.

Ik was al enige tijd zelfstandige in bijberoep (events) en maakte voor de voltijdse activiteit een combinatie tussen events en consultancy in de domeinen waar ik door de jaren van ging houden en goed in werd (Change, Sales, People). 
 
Op mijn pad maakte ik tijdens het G4S tijdperk ook kennis met BESA. Ik werd lid en later stond ik ook mee aan de doopvont van de werkgroep Event Security. Mijn toenmalige werkgever vond het echter niet zo fijn dat ik ambassadeur werd van deze werkgroep (het verhaal van de groten en de kleintjes). Ik deed dus noodgedwongen een stap terug.

De werking van BESA, het overkoepelende werk voor de sector, het inzicht dat ik met de jaren kreeg in wat de doelstellingen zijn, enz. ... bleven mij wel triggeren. Ik hield dus altijd contact met de werkgroep Event Security.

Ik wil nu graag een rol spelen in het aantrekken van nieuwe leden en zeker ook bestaande leden aan boord houden, en dat zowel in Vlaanderen als in Brussel en Wallonië. Bedrijven en zaakvoerders binnen de sector benaderen, uitleggen waarom het soms traag gaat en dan weer ineens super snel moet gaan, mensen met bepaalde vragen, interesses en voorstellen naar de werking toe in contact brengen met de juiste persoon binnen BESA, de link met de Event Confederation, ... Kortom, een ambassadeurschap zoals ik het vroeger al zag dat ik nu mee op de kaart kan zetten. Ik kijk er echt naar uit om mee te bouwen aan de verderzetting van de organisatie!
 
Heb je nog vragen, wens je een afspraak of een videocall om kennis te maken, te antwoorden op uw vragen en te luisteren naar je verwachtingen, aarzel niet om haar te contacteren via +32 (0)499 99 93 47 of ilse@b-esa.be.
KdG: Inclusief Teamwerk in de eventsector

WE HEBBEN JOUW INBRENG NODIG!

Wil jij ook meewerken aan meer inclusiviteit in de eventsector? Nadenken over welke kleine en grote stappen we als kleine en grote eventbedrijven kunnen zetten voor meer inclusiviteit op de werkvloer? 

KdG en Event Confederation zoeken een testgroep van een 10-tal HR-verantwoordelijken in de brede evenementenbranche.om deel te nemen aan de testfase van het KdG project Inclusief Teamwerk.

Lees verder >>>
Wat zeggen onze leden
Tweepuntnul is een jong people agency met een flinke dosis ervaring in de hospitality, recruitment en evenementensector.
Meer info: www.tweepuntnul.be
“Wij zijn een jong people agency, pas opgestart begin januari 2019. Toen klonken we op de lancering van Tweepuntnul. We zaten vol wilde plannen en dromen die we eindelijk tot leven konden brengen. 

Ons agency hanteert het devies “Samen met mensen, voor mensen” en daar staan wij 100% achter. Tweepuntnul draait vooral om de 500 toppers die er elke dag op uit trekken om events over heel België een beetje beter te maken. Onze poule van hosts en hostessen bestaat uit een goedlachs, veelzijdig en flexibel inzetbaar powerteam! We zetten ons in om elk evenement waar we aan meewerken naar een hoger niveau te tillen.

Achter de schermen werken wij keihard om ervoor te zorgen dat Tweepuntnul een succesverhaal blijft. Groeien zonder verlies van kwaliteit en een community uitbouwen waar iedereen met passie en plezier aan het werk gaat, dat is ons streven.

Toen kwam jammer genoeg de coronacrisis. Ons geluk is dat we geen firma zijn met een zware structuur. We zijn maar met z’n tweeën en hebben weinig kosten. Wij hadden echter wel heel snel door dat wij als kleine firma niet veel te betekenen hadden. Als je ziet hoe de horeca zich groepeert, in de media komt en steun krijgt ... dat zou voor onze sector toch ook moeten kunnen! Zo zijn we bij BESA terecht gekomen.

De krachten bundelen met andere sectorgenoten leek ons de enige mogelijkheid om gezien en gehoord te worden. Als elke kleine eventfirma mee in BESA zou stappen, het zou nowal wat zijn. Dan zouden we samen nogal wat gewicht in de schaal kunnen leggen! Niet alleen tijdens deze of een volgende crisis maar ook voor het algemeen welzijn van onze sector. Wij geloven daar écht in!

Tijdens de coronacrisis verwachten we van BESA vooral druk zodat we de nodige steun krijgen om deze moeilijke periode zonder al te veel kleerscheuren door te komen. Maar we verwachten ook veel van het paritair comité waar BESA mee bezig is. Dat is volgens ons ook echt nodig om onze sector zijn eigen plaats te geven tussen de andere sectoren. Wij zijn in de eventsector altijd zo druk bezig met jobs, projecten en deadlines ... We stellen het plezier van onze klanten en eindklanten altijd voorop en vergeten onszelf en onze sector. Als deze crisis ons nu iets heeft geleerd is het dat jezelf als sector organiseren en structureren ook belangrijk is. Kijk maar naar de horeca!

Maar we willen graag eindigen met een positieve noot: de crisis heeft ons ook geleerd dat we onze job écht graag doen. Dat is onze passie en we willen dit dan ook écht blijven doen."

Sander Meeuwssen & Joëlle Stoffelen, zaakvoerders Tweepuntnul
Steunmaatregelen: update
BESA blijft verder streven naar en strijden voor steunmaatregelen die de berijven toelaten om deze crisis te overleven. Hieronder een overzicht van wat ondertussen reeds werd gecommuniceerd.
VLAAMSE STEUNMAATREGELEN

STEUNMAATREGELEN VAN DE VLAAMSE OVERHEID

Nu we opnieuw zo goed als gesloten zijn wordt er ook opnieuw steun verwacht van de overheid. De Vlaamse overheid kondigde alvast een aantal maatregelen aan.

Lees verder >>
FEDERALE STEUNMAATREGELEN

FEDERALE STEUNMAATREGELEN VOOR DE EVENEMENTENSECTOR

Het Kernkabinet heeft op 10 december een pakket economische steunmaatregelen goedgekeurd. De evenementensector, die door sluitingen wordt getroffen, zal een verlaging van de RSZ-bijdragen genieten.

Lees verder >>

OVERBRUGGINGSRECHT BIJ QUARANTAINE OF ZORG VOOR EEN KIND

Nu zoveel collega's in quarantaine zitten of thuis moeten blijven om te zorgen voor hun kinderen in quarantaine, verwijzen we graag naar het overbruggingsrecht bij quarantaine of zorg voor een kind. Je kan dit aanvragen vanaf 7 dagen gedwongen onderbreking van je activiteiten.

Lees verder >>

VERLENGING VAN HET OVERBRUGGINGSRECHT

De ministerraad heeft vrijdag beslist om het crisisoverbruggingsrecht te verlengen van 1 december 2021 tot en met 31 maart 2022 voor de zelfstandigen die getroffen worden door de nieuwe coronamaatregelen.

Lees verder >>
BRUSSELSE STEUNMAATREGELEN

BRUSSELS GARANTIEFONDS VOOR ONDERNEMINGEN VAN DE EVENT- EN CULTUURSECTOR OPERATIONEEL OP 3 JANUARI

De Brusselse regering keurde een ontwerp van besluit goed tot de oprichting van een Garantiefonds voor ondernemingen van de event- en cultuursector, zodat organisatoren van evenementen gedekt kunnen zijn tegen financieel verlies door annulering, uitstel of capaciteitsbeperking vanwege gezondheidsredenen. Voor dat Garantiefonds is 12,5 miljoen euro voorzien en het zal op 3 januari operationeel zijn.

Lees verder >>
ANDERE STEUNMAATREGELEN

BANG DAT DE FINANCIËLE LASTEN VAN JOUW ONDERNEMING TE ZWAAR WORDEN?

Nu deze vierde coronagolf ons in snelheid heeft gepakt, ging Event Confederation opnieuw in overleg met met Febelfin, de Belgische Federatie van de Financiële Sector, om te kijken wat kan en wat moet.

Lees verder >>
Wil jij ook graag een bijdrage leveren voor één van onze nieuwsbrieven? heb je nieuws dat je met de sector wil delen? Dat kan! Geef een seintje aan Juul via juul@b-esa.be.
Vind ons online
Volg ons op Facebook, Twitter en LinkedIn. Ons laatste nieuws vind je op onze website.
 
Facebook
Twitter
LinkedIn

De Belgian Event Supplier Association werd in 2010 opgericht door enkele eventleveranciers die door de constante evolutie van de eventsector geconfronteerd werden met problemen waarvoor ze geen oplossing vonden. Ze richtten de Belgian Event Association op met als doel:

  • Behartigen van de belangen van de toeleveranciers in de eventsector
  • Ondersteunen van een maximale professionalisering van de sector
  • Nastreven van een kwaliteitslabel
  • Communicatie en networking onder de leden bevorderen
Copyright © 2021 BESA, All rights reserved.


Wil je de manier waarop je deze nieuwsbrief ontvangt wijzigen?
Je kan je voorkeuren updaten of je uitschrijven van deze mailinglijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp