Copy
Nieuwsbrief 09/21


Beste Event Supplier,

Nu de toepassing van het Covid Safe Ticket verder wordt uitgerold naar kleinere (bedrijfs)evenementen en beurzen, en er bovendien verdere versoepelingen op de agenda staan, lijkt de heropstart van de sector stilaan een feit. 

Vanaf 1 september zijn er immers (behalve in Brussel) geen beperkingen meer voor evenementen tot 200 personen binnen of 400 personen buiten: dansen is toegestaan, bezoekers moeten geen afstand houden, …al kan de lokale overheid wel strengere maatregelen opleggen. Voor events met meer dan 200 personen binnen of 400 personen buiten kan je nu ook gebruik maken van het CST en vallen de meeste regels weg. Vanaf 1 oktober worden die aantallen verhoogd naar respectievelijk 500 personen binnen of 750 personen buiten.

Ook al vinden (internationale) gasten slechts aarzelend opnieuw de weg naar onze beurzen, congressen en culturele evenementen, en is het voor sommige collega’s nog steeds nagelbijten, toch hebben we er goede hoop op dat we het ergste nu wel achter de rug hebben en dat we stilaan mogen uitkijken naar een najaar waarop evenementen weer volop terug zijn van weggeweest. We snakken allemaal naar de mentale boost die live samenkomen ons geeft, en dat niet enkel omwille van ons orderboekje. We gaven deze zomer zelf het goede voorbeeld met onze Summer Kick Off in Antwerpen. Het deed ons bijzonder veel plezier om jullie daar terug te zien en onder het genot van een hapje en een drankje de draad weer op te pikken waar we hem anderhalf jaar voordien noodgedwongen hadden laten liggen. Een dikke merci aan iedereen die erbij was!

Niet dat we al die tijd bij de pakken zijn blijven zitten: als één van de drijvende krachten achter de oprichting van de Event Confederation geloven wij oprecht dat we de eventsector en haar meer dan 80.000 werknemers - zij het met vallen en opstaan - ondertussen op de kaart hebben gezet en dat wij als vertegenwoordigers van onze sector een vertrouwde gesprekspartner zijn geworden voor de verschillende overheden in ons land. De strijd is evenwel nog niet gestreden en de weg is nog lang, maar we zijn wel op de goede weg. En we zijn ook SAMEN op weg - leveranciers, agencies, cateraars, organisatoren, enz. ... - iets dat aan het begin van de crisis absoluut niet kon worden gezegd.

Een van onze volgende werkpunten is het uitwerken van een vacatureplatform voor onze leden. Na bijna twee jaar stil te hebben gelegen blijkt er immers een nijpend tekort aan werkkrachten in onze sector en lijkt elke eventgerelateerde job een knelpuntberoep te zijn geworden. Hierover binnenkort meer.

We hopen - net als iedereen in onze sector - dat we deze zwarte bladzijde snel kunnen omslaan en willen samen met jullie, onze leden, werken aan een betere en hoopvolle toekomst voor de eventsector!


Het BESA team

P.S. De meest recente regels vind je steeds terug op de website van de Event Confederation.
Samen met de Event Confederation maakte Deloitte een update van haar impactstudie waarin wordt bekeken welke steun de eventsector nog steeds nodig heeft om de crisis te overleven.

Lees verder >> 
Dossier Paritair Comité
Eén van de dingen die het voor de overheid moeilijk maakte om de juiste steun bij de juiste bedrijven te krijgen, is de warboel aan NACE-codes. Daar wil de Event Confederation nu iets aan doen. Het volgende item op de lange To Do lijst van de Event Confederation is dus het herleiden van die wirwar van 271 NACE codes naar een aantal dat aanvaardbaar is voor de RSZ. 

Lees verder >>> 
Aan het werk met CST!

OSTEND BEACH 2021: CHILLEN OP HET STRAND

Ook in dit coronajaar liep de organisatie van Ostend Beach gesmeerd. Met namen als Martin Solveig, Yves De Ruyter, Marco Bailey, Rebekah, en nog meer dan 100 andere acts werd deze 11de editie een groot succes.

Lees verder >>

W-FESTIVAL: DE JAREN 80 ZIJN ALIVE & KICKING

Met kleppers als Front 242, Nena, The Jacksons en de exclusieve reünie van The Neon Judgement was het W-Festival ook dit jaar opnieuw een voltreffer. Het festival met muziek uit de jaren tachtig zorgde voor vijf dagen feest met de Noordzee op de achtergrond.

Lees verder >>

150 JAAR DUVEL MOORTGAT

Ssssst ... hier rijpt den Duvel! Voor één keer niet want Duvel Moortgat blies het afgelopen jaar 150 kaarsjes uit en vierde die verjaardag met een knalfeest op de Duvel-site in Puurs. Een heleboel BESA leden waren betrokken bij de organisatie van het evenement, dat een groot succes was!

Lees verder >>
Wat zeggen onze leden
“Wij zijn de Belgische Improvisatie Liga en, zoals je al kan afleiden uit onze naam, dus bezig met improviseren, en dat zowel in de kunstzinnige als in de animatieve zin. We zijn actief op twee domeinen. We brengen improvisatievoorstellingen naar het groot publiek, naar scholen bijvoorbeeld, en organiseren ook tal van workshops. Aan de andere kant werken we vaak in B-to-B. Dan werken we in opdracht van bedrijven of evenementenbureaus om animaties, presentaties of business theater op maat te maken. Dat is de reden waarom de BIL lid is geworden van BESA: wij zijn ook een leverancier van de event sector.

We hebben daarbij een aantal verwachtingen. De BIL is gestart als amateurvereniging maar groeit momenteel richting een volledig professioneel gezelschap. Lid worden van een vakvereniging kan hierbij helpen. BESA kan de BIL op vele manieren helpen professionaliseren: door het statuut van eventleveranciers en hun paritair comité te verbeteren, door de belangen van de sector bij de overheden en key spelers te behartigen, door internationale uitwisseling van know-how, door kruisbestuiving tussen de verschillende onderdelen en disciplines binnen BESA.  

Als BIL hopen we dat BESA in de volgende jaren haar afdeling ‘people for events’ en voortal ‘artists for events’ meer zal uitbreiden en dit op een kwalitatieve en professionele manier. Dus selectief werken want een koepel heeft een uitstraling op alle leveranciers, zowel positief als negatief. Als de BIL zijn nest vindt in BESA dan willen we tot een echte samenwerking en partnership komen. We willen geen passief lid zijn maar de organisatie mee stuwen en een meer menselijk en artistiek profiel geven. Events zijn uiteindelijk geen technologische producten maar pakkende emoties."

Ghislain Belmans, oprichter van de BIL in Vlaanderen en momenteel voorzitter van de raad van bestuur
BIL is de afkorting van Belgische Improvisatie Liga. Er zijn in België twee improvisatieliga’s (wat had je anders verwacht): één in Vlaanderen en één in Wallonië. Respectievelijk de BIL en de LIB (of Ligue d’Impro Belge). De BIL is dus de improvisatieliga voor de Vlaamse Gemeenschap. De BIL werd opgericht in 1989 als onderdeel van een groot internationaal improvisatienetwerk, ontstaan in Canada en momenteel actief in meer dan 20 landen.
Meer info:
www.bil.be
 
Wil jij ook graag een woordje doen in onze nieuwsbrief? Geef dan een seintje aan Petra Cooreman: petra@b-esa.be.
Dossier Duurzame Evenementen

DUURZAAM ORGANISEREN: KDG ONDERZOEKT VANAF SEPTEMBER SAMEN MET ONS HOE HET MOET

Hoe kunnen we duurzamere evenementen organiseren? Daar wil het Expertisecentrum Publieke Impact van de Karel de Grote Hogeschool samen met experten en de eventsector zelf een antwoord op vinden om de beste manier om de ecologische duurzaamheid van evenementen in kaart te brengen en te verbeteren.

Lees verder >>
WE HEBBEN JOUW INBRENG NODIG!

Wil jij ook meewerken aan groene events? Nadenken over hoe we ook in de eventsector maatschappelijk verantwoord kunnen werken? Hoe ook wij ons steentje kunnen bijdragen in de strijd tegen klimaatverandering en welke kleine en grote stappen we als kleine en grote eventbedrijven kunnen zetten met het oog op een duurzame toekomst voor onze sector? 

De Werkgroep MVO/Ecologie kan jouw input dus goed gebruiken. Samen met de Event Confederation en KdG willen we immers in kaart brengen hoe we op een meer duurzame manier events kunnen organiseren.

Geef een seintje aan Tia Broodcoorens via tia@b-esa.be indien je hier graag aan wil meewerken. 
Steunmaatregelen: update
BESA blijft verder streven naar en strijden voor betere steunmaatregelen.
Hieronder alvast een overzicht van de volgende deadlines:
FEDERALE STEUNMAATREGELEN

VERLENGING FEDERALE CORONASTEUN TOT EIND 2021

De ministerraad moet het nog bevestigen maar gisteren ging dan toch het licht op groen om een deel van het federale steunpakket dat eind september afloopt toch te verlengen.

Lees verder >>
BRUSSELSE STEUNMAATREGELEN

NIEUWE STEUN VOOR DE BRUSSELSE EVENTBEDRIJVEN

De Brusselse regering maakte nieuwe middelen vrij voor het herstel van de ondernemingen die het zwaarst getroffen zijn door de Covid 19 crisis, waaronder ook de eventsector.

Lees verder >>
ANDERE STEUNMAATREGELEN

GRATIS ADVIES VOOR KMO’S GETROFFEN DOOR DE CORONACRISIS

COV.HELP is een initiatief van Louis Langendries en Alexis Raedemaecker, twee vrienden die bij het begin van de coronapandemie nog volop met hun neus in de boeken van hun managementopleiding zaten. Al snel besloten ze om hun pas verworven competenties vrijwillig ten dienste te stellen van zelfstandigen, kmo's en zeer kleine bedrijven die zwaar te lijden kregen onder de crisis. Zo ontstond COV.HELP, een vzw gespecialiseerd in gratis advies aan kmo's die getroffen werden door de coronacrisis.

Lees verder >>
In onze volgende nieuwsbrieven willen we graag kijken naar de volgende thema's:
  • oktober 2021: nog nader te bepalen
  • december 2021: onze Christmas Meeting (eindelijk!)
Wil jij ook graag een bijdrage leveren voor één van onze nieuwsbrieven? Dat kan! Geef een seintje via juul@b-esa.be.
Vind ons online
Volg ons op Facebook, Twitter en LinkedIn. Ons laatste nieuws vind je op onze website.
 
Facebook
Twitter
LinkedIn

De Belgian Event Supplier Association werd in 2010 opgericht door enkele eventleveranciers die door de constante evolutie van de eventsector geconfronteerd werden met problemen waarvoor ze geen oplossing vonden. Ze richtten de Belgian Event Association op met als doel:

  • Behartigen van de belangen van de toeleveranciers in de eventsector
  • Ondersteunen van een maximale professionalisering van de sector
  • Nastreven van een kwaliteitslabel
  • Communicatie en networking onder de leden bevorderen
Copyright © 2021 BESA, All rights reserved.


Wil je de manier waarop je deze nieuwsbrief ontvangt wijzigen?
Je kan je voorkeuren updaten of je uitschrijven van deze mailinglijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp